2016 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani pe piata imobiliara

Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 08:09
7519 citiri
2016 ar putea fi unul dintre cei mai buni ani pe piata imobiliara
Foto: Cosmopolis.ro

Anul 2016 ar putea fi unul dintre cei mai buni pentru istoria pietei rezidentiale din Romania, daca dezvoltatorii imobiliari isi vor respecta termenele de livrare si vor finaliza pana la sfasitul acestui an circa 28.000 de locuinte noi in principalele orase din Romania.

Este o crestere cu 36,5% fata de 2015, arata datele furnizate de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cele mai importante piete rezidentiale din Romania sunt Bucuresti - Ilfov, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov, Sibiu si Timisoara.

Cele mai multe locuinte vor fi livrate in Bucuresti-Ilfov, unde dezvoltatorii ar putea finaliza 13.000 in acest an.

Consultantii imobiliari sunt, insa, mai rezervatii in privinta prognozelor pentru 2017, cand dezvoltatorii ar putea livra mai putine locuinte decat in 2016, dar mai multe decat in 2015, an in care au fost finalizate 20.500 de unitati.

"Anul va incepe insa in conditii favorabile: cererea exista si este solvabila, programul Prima Casa va continua si din acest punct de vedere exista predictibilitate, institutiile finantatoare au redus avansurile solicitate pentru creditele ipotecare, iar oferta dezvoltatorilor este mult mai bine adaptata la cererea existenta", a declarat directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.

Cererea este insa foarte mare: 300.000 de locuinte doar in Bucuresti

Specialistii imobiliari avertizeaza, insa, ca numarul este departe de a fi suficient, in conditiile in care necesarul de locuinte in Capitala este de aproximativ 300.000 de unitati, iar pentru anii urmatori sunt anuntate in piata livrari de cel mult 15.000 de unitati pe an.

"Cererea este mai mare decat oferta si dezvoltatorii ar putea incepe fara probleme si alte proiecte fata de cele anuntate. Dezvoltatorii se pot baza si pe programul Prima Casa 2017, care vine cu noi modificari menite sa stimuleze achizitia de apartamente noi", a afirmat directorul departamentului rezidential din cadrul agentiei imobiliare Regatta Real Estate, Robert Teodorescu.

Spre deosebire de anii de boom din 2006-2008, cand toate preturile cresteau in ritmuri similare, preturile imobiliare au avut anul acesta evolutii foarte diferite, in functie de regiune si de segmentul de piata.

"Cele mai mari majorari s-au inregistrat in Cluj - Napoca, de peste 10% pe segmentul nou si aproape 18% pe cel vechi, in timp ce in Bucuresti consideram ca preturile au ramas stabile, daca ne raportam la o perioada de 12 luni, desi au fost mici cresteri pe anumite segmente si zone, unde oferta a fost mai redusa comparativ cu cererea", a precizat Voicu.

Specialistul Coldwell estimeaza ca preturile vor ramane stabile in 2017, in absenta unor evenimente macroeconomice negative, orice scadere sau crestere de cateva procente putand fi considerata ca fiind nesemnificativa la nivelul unui an intreg.

Numarul locuintelor construite in Romania, din 1990 incoace, a depasit pragul de 1 milion de unitati, potrivit unei analize a DTZ Echinox, pe baza datelor de la Institutul National de Statistica.

Astfel, doar 11% din cele 8,9 milioane de case si apartamente existente in tara pot fi considerate noi.

In perioada 1990 - 2015, media numarului de locuinte contruite in Romania a fost de 38.000. Cel mai bun an a fost 2008, cu 64.414 de locuinte construite, potrivit datelor INS. La polul opus, anul 2000 a inregistrat cel mai slab an pentru constructia de locuinte, cu doar 26.400 de case si apartamente finalizate.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#locuinte noi 2016, #piata imobiliara 2016 , #vanzari imobiliare