Efectele masurii ce ar trebui sa schimbe piata imobiliara

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 23:57
5764 citiri
Efectele masurii ce ar trebui sa schimbe piata imobiliara

Certificatul energetic pentru cladiri va deveni obligatoriu incepand de vineri, astfel ca nicio tranzactie imobiliara, de vanzare sau inchiriere, nu va putea fi incheiata in lipsa documentului.

Aceasta masura a impartit piata imobiliara in doua tabere, una anuntand o noua "apocalipsa imobiliara", cealalta avand o atitudine mai rezervata, considerand ca nu va fi vorba de niciun blocaj.

Insa Leonard Munteanu, specialist marketing al companiei Blitz Imobiliare, a declarat ca nu ar trebui sa avem motive de ingrijorare din pricina noului document.

"Cei care opereaza pe piata imobiliara n-ar trebui sa fie luati prin surprindere de certificatul energetic, pentru ca se discuta despre el inca de acum doi ani. De altfel, la acea vreme era in vigoare o Hotarare de Guvern care nu permitea incheierea unui contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere in lipsa certificatului energetic, o hotarare care insa nu prevedea in mod expres conditionarea incheierii acestor tranzactii de existenta unui certificat de performanta energetica", a declarat Leonard Munteanu, pentru Ziare.com.

Totusi, el nu crede ca romanii vor aplica cu strictete legea in noua forma, care prevede obligativitatea prezentarii de catre proprietar sau vanzator, chiriasilor sau cumparatorilor, a copiei dupa certificatul energetic.

"Vor fi multi care vor 'uita' acest lucru, iar clientii vor 'uita' la randul lor, fiind preocupati de incheierea procesului de vanzare-cumparare sau de inchiriere mai mult decat de performantele energetice ale imobilului tranzactionat", a avertizat Leonard Munteanu.

Vestea buna este ca masura nu va duce a scumpirea locuintelor, pentru ca obligatia certificarii energetice a locuintei revine exclusiv proprietarului, astfel ca nu ar trebui sa se reflecte in pretul de vanzare sau de inchiriere.

"Va fi doar un alt document anexat la dosar, la fel cum este adeverinta de la administratia financiara sau de la asociatia de locatari, care confirma plata la zi a datoriilor", a mai spus Leonard Munteanu.

Ce este certificatul energetic si de ce trebuie incheiat

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri, 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original.

Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partiile care au incheiat documentul sau de catre terti.

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.

Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul este valabil 10 ani

Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Leonard Munteanu sustine ca incheierea certificatului energetic este necesara, deoarece adevaratul castig este realizarea unei clasificari energetice a proprietatilor din Romania.

"Astfel, cumparatorii vor sti ce investitii trebuie sa faca in imobil dupa achizitionarea sa, pentru propriul confort si pentru evitarea pierderilor de energie si pentru reducerea costurilor de intretinere", a concluzionat Leonard Munteanu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#certificat energetic locuinte, #certificat energetic apartamente, #certificat energetic lege, #certificat energetic , #vanzari imobiliare