New York Times, despre o revenire imposibila pe piata imobiliara din Bucuresti

Vineri, 22 Martie 2013, ora 10:25
5638 citiri
New York Times, despre o revenire imposibila pe piata imobiliara din Bucuresti

In Bucuresti exista o senzatie de neliniste printre agentii imobiliari si dezvoltatori, care se plang ca restrictionarea creditarii a condus la reducerea semnificativa a vanzarilor in domeniul imobiliar, scrie cotidianul New York Times.

In Romania, rata somajului este in jur de 7%, una dintre cele mai scazute in Europa, iar investitiile straine in industrie si IT sunt in crestere. Cu toate acestea, piata imobiliara nu se relanseaza, se arata in articolul intitulat "In asteptarea unei reveniri care pare ca nu se va intampla niciodata" al publicatiei americane.

"Am inceput sa facem tot felul de presupuneri si sa ne intrebam cand va incepe redresarea si cand ne vom relua activitatea. In acest moment, nu exista finantare disponibila. Aproape nimeni nu acorda imprumuturi", a declarat David Howard, director in cadrul companiei Winterhill Largo, din sectorul imobiliar, pentru New York Times.

Dupa izbucnirea crizei in 2008, preturile apartamentelor si garsonierelor din Bucuresti au scazut semnificativ, cu 30 pana la 70%, conform Camerei de Comert si Industrie. Iar in ultimii doi ani, singurele semne de activitate au fost fie la cel mai scazut nivel, fie la cel de foarte de sus al pietei, in cartierele Dorobanti si Primaverii.

Bancile grecesti, care erau printre cei mai energici furnizori de finantare in Romania pana sa inceapa criza, au inghetat imprumuturile catre dezvoltatori, precum si catre cumparatorii individuali.

Celelalte banci, presate de Banca Centrala Europeana sa isi consolideze situatia financiara, s-au inghesuit sa ofere imprumuturi comerciale, ignorand categoria creditelor imobiliare rezidentiale pe termen lung, mai scrie NYT.

Activitatea imobiliara in 2012 s-a incheiat la acelasi nivel scazut la care a inceput.

Ce bine era inainte de criza

Cotidianul american remarca faptul ca situatia actuala din Romania reprezinta o schimbare semnificativa fata de anii trecuti. Intre 2004 si 2008, preturile au crescut cu aproximativ 20% pe an. In acea perioada se ridicau aproximativ 8.000 de unitati rezidentiale pe an. Investitorii straini, mai ales din Marea Britanie si India, s-au grabit sa intre pe piata romaneasca.

Insa dupa izbucnirea crizei au ramas multe proiecte nefinalizate.

"Unele parti din orasul de 1,93 milioane de locuitori par a fi parasite, cu cladiri terminate pe jumatate. Mai putin de 800 de unitati au fost finalizate anul trecut. Insa in ciuda acestui peisaj sumbru, unele zone din Bucuresti arata ca revin la viata", scriu cei de la NYT.

Programul guvernamental "Prima casa" a sprijinit constructia de locuinte pentru clasa de mijloc, evidentiaza NYT. Acesta garanteaza creditele ipotecare pentru cei care-si cumpara pentru prima data o locuinta estimata la mai putin de 60.000 de euro.

"In cunoscuta zona Dorobanti-Primaverii, numarul vanzarilor a scazut din 2008, dar preturile au ramas ridicate, pentru ca se adreseaza cetatenilor cu venituri ridicate si dispun de un confort sporit. Preturile sunt intre 2.500 si 3.000 de euro pe metru patrat. In centrul vechi al orasului au sporit tranzactiile. Cladirile vechi, scutite de la TVA, sunt cumparate de rezidentii locali bogati si transformate in proprietati scoase la inchiriat", se mai arata in articol.

Brokerii din piata sustin ca media costurilor se ridica la aproximativ 250 de euro pe metru patrat, iar transformarea lor in case locuibile si bune de vanzare depinde de trei lucruri: calitatea materialelor folosite, competenetele echipei de renovare si de evitarea schimbarilor structurale majore.

"Multi clienti straini se indragostesc de cladirile vechi ale orasului", a declarat Luke Lewis, director in cadrul agentiei Bucharest Homes. Acesta a adaugat ca multi romani cauta alternative la locuintele standard construite in era comunista.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com