Înalt oficial al Vaticanului: „Aş revizui condiţia potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari”

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 11:48
1723 citiri
Înalt oficial al Vaticanului: „Aş revizui condiţia potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari”
Consilierul Papei Francisc pledează pentru posibilitatea ca preoții catolici să se căsătorească Foto: Facebook/Vatican News

Un înalt oficial de la Vatican, consilier al papei Francisc a afirmat într-un interviu publicat duminică, 7 ianuarie, că Biserica Romano-Catolică ar trebui „să ia serios în considerare” posibilitatea de a le permite preoţilor să se căsătorească, informează Reuters.

Arhiepiscopul a declarat că există un loc pentru celibat în Biserică, dar că trebuie să se ţină cont de faptul că un preot câteodată se îndrăgosteşte.

„Este pentru prima dată când o spun public şi va suna ca o erezie pentru anumite persoane”, a declarat arhiepiscopul de Malta Charles Scicluna, care deţine totodată şi funcţia de secretar adjunct al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, într-un interviu pentru Times of Malta.

Papa Francisc a exclus posibilitatea ca el să schimbe regulile Bisericii Romano Catolice care impun celibatul preoţilor. Însă aceasta nu este o doctrină formală a Bisericii, aşa că ar putea fi schimbată de un viitor suveran pontif.

Într-un interviu acordat unei publicaţii din America Latină în 2023, papa Francisc a vorbit din nou despre regula celibatului şi a afirmat că „nu este eternă, asemenea hirotonisirii”, ci „o disciplină” care poate fi revizuită.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţia, precizează Reuters.

Charles Scicluna, cunoscut pentru investigaţiile sale privind abuzurile sexuale în rândul Bisericii, a menţionat că preoţilor le era permis să se căsătorească în primul mileniu din istoria Bisericii, iar în zilele noastre, căsătoria este permisă în bisericile catolice de rit estic.

„Dacă ar depinde de mine, aş revizui condiţia potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari. Experienţa mi-a arătat că e un lucru pe care trebuie să-l luăm foarte serios în considerare”, a spus el.

Charles Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a spus că Biserica a „pierdut mulţi preoţi excelenţi pentru că aceştia au ales căsătoria”.

Arhiepiscopul a adăugat că „există un loc” pentru celibat în Biserică, dar că trebuie, de asemenea, să se ţină cont de faptul că un preot câteodată se îndrăgosteşte. Atunci, acesta trebuie să aleagă „între ea şi preoţie, iar unii preoţi fac faţă acestei situaţii implicându-se în secret în relaţii sentimentale”.

Controversa referitoare la autorizarea căsătoriei în rândul preoţilor romano-catolici datează de mai multe secole.

Preoţii au voie să se căsătorească în bisericile catolice de rit oriental, precum şi în bisericile ortodoxă, protestantă şi anglicană.

Oponenţii căsătoriei preoţilor susţin că celibatul le permite preoţilor să se dedice în întregime Bisericii.

În 2021, papa a respins o propunere care le-ar fi permis unor bărbaţi mai în vârstă şi căsătoriţi să fie hirotonisiţi în unele regiuni îndepărtate din Amazon, unde, în anumite zone, credincioşii se întâlneau cu un preot doar o dată pe an.

Quarterly Report - Editia 4

Vaticanul va ține o conferință de presă despre extratereștri și supranatural
Vaticanul va ține o conferință de presă despre extratereștri și supranatural
Ultima dată când Vaticanul a ținut o conferință de presă despre extratereștri și "fenomene supranaturale" a fost în februarie 1978, dar ce va însemna evenimentul pentru Papă?...
Papa Francisc, apel la oprirea războaielor: „O societate fără conflicte e moartă" VIDEO
Papa Francisc, apel la oprirea războaielor: „O societate fără conflicte e moartă" VIDEO
În contextul războaielor din Ucraina și din Palestina, Papa Francisc a luat atitudine. Suveranul pontif a vorbit despre soluționarea marilor conflicte din lume. Adresându-se la o adunare...
#casatorie preoti catolici, #Vatican, #consilier, #Papa Francisc, #casatorie , #Italia