Sunt dulci, aromate şi foarte căutate în această perioadă. Fructele care sunt de ajutor în problemele de anemie și îți întăresc oasele

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 06:36
3812 citiri
Sunt dulci, aromate şi foarte căutate în această perioadă. Fructele care sunt de ajutor în problemele de anemie și îți întăresc oasele
Castanele au extrem de multe beneficii pentru sănătate FOTO: Unsplash.com

Atât castanele comestibile, cât și cele sălbatice sunt cu adevărat miraculoase în tratarea diferitelor boli.

Castanele sunt bogate în vitaminele C, B şi A, precum şi în minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, fluor, cupru şi în fosfolipidul lecitină.

Castanele comestibile

Sunt de ajutor în problemele de anemie, boli cardiovasculare şi digestive, întrucât au efecte diuretice, anti-inflamatorii şi analgezice.

Sprijină circulaţia sângelui, vindecă rănile superficiale, arsurile şi bolile de piele, castanele sunt inclusiv recomandate pentru reglarea ciclului menstrual. Sunt eficiente şi în tratarea problemelor respiratorii, a tusei, parodontozei, diareei, precum şi pentru întărirea oaselor.

Castanele sălbatice

Se folosesc în tratamentul varicozelor, hemoroizilor, al rănilor care se închid greu, al durerilor articulare şi musculare, crampelor, reumatismului, artritei, sciaticei, al tensiunii arteriale oscilante şi al bolilor sistemului nervos.

Având efecte calmante puternice, sprijină inclusiv vindecarea erupțiilor cutanate. Castanele sălbatice intră de multe ori în compoziţia măştilor faciale şi pentru păr, conferind acestuia un aspect strălucitor şi sănătos şi hidratând şi reîmprospătând pielea.

Cum te pot ajuta să previi îngrășarea/h2>

Castanele pot facilita pierderea în greutate, datorită conținutului lor relativ scăzut de calorii. Nu furnizează o cantitate mare de grăsimi, însă induc senzația de sațietate și prin ceilalți nutrienți din compoziție.

Castanele îți dau energie

Castanele sunt surse importante de amidon (sub formă de carbohidrați complecși), similare cu cartofii dulci, porumbul etc. Organismul utilizează amidonul pentru a furniza glucoză celulelor, crescând astfel nivelul de energie.

Te ajută în reglarea colesterolului

Întrucât sunt surse importante de fibre alimentare, castanele reduc nivelul colesterolului prin faptul că inhibă absorbția excesivă a acestuia la nivelul intestinelor.

Îți întăresc sistemul imunitar

Castanele se mai remarcă și prin conținutul lor bogat de vitamina C, nutrient cu rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. În plus, aportul bogat al acestei vitamine înseamnă și o mai bună protecție împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.

Cum putem să consumăm castanele

Castanele trebuie să fie ajunse la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. Pot fi cumpărate gata prăjite sau le poţi pregăti acasă, la cuptor, după ce le-ai crăpat în două.

Cele coapte pot fi mâncate cu lapte cald, ori sub formă de cremă sau piure, alături de carne de curcan. Pe sub coaja groasă, castana este învelită într-o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată deoarece este amară. Castanele pot fi fierte în apă timp de 3 sau 4 minute.

Ce îți oferă 100 de g de castane

195 kcal

1, 65 g proteine

1, 25 g lipide

44, 2 g glucide

6 g fibre

Index glicemic: 60

Cum poți să le păstrezi

Se păstrează de preferinţă la frigider timp de 10 zile sau la temperatura camerei cel mult o săptămână.

După această perioadă încep să se usuce şi să se întărească. Pentru a conserva castane proaspete timp de mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni, acoperiţi-le cu apă 24 de ore, lăsaţi-le la uscat ferite de lumina soarelui şi apoi depozitaţi-le pe nisip.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#castane, #beneficii, #sanatate, #vitamine, #minerale, #vindecare, #anemie, #intarire oase , #sanatate