Castelul ”horror” din Transilvania, vechi de sute de ani. Monumentul istoric a început să se prăbușească FOTO

Autor: N.G.
Joi, 30 Martie 2023, ora 22:10
5179 citiri
Castelul ”horror” din Transilvania, vechi de sute de ani. Monumentul istoric a început să se prăbușească FOTO
Plafonul din interior a început să se prăbușească FOTO Anca Timofan

Un castel din Transilvania vechi de sute de ani a ajuns în ultima etapă a existenției sale. Castelul Teleki de la Ocna Mureș a început să se prăbușească la propriu.

Construcția a fost retrocedată urmaşilor fostului proprietar, dar nimeni nu s-a prezentat pentru a fi pus în posesie. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în 2019 restituirea în natură a castelului şi a capelei, fără pământul de sub acestea, aflat în proprietatea statului.

Noii proprietari sunt doi cetăţeni din Ungaria şi Canada, urmaşi ai lui Samuel Teleki, nepotul grofului Adam Teleki, cel care a deţinut castelul în proprietate la începutul seculului XIX. În urmă cu trei ani, foștii proprietari au transmis că sunt de acord să vândă castelul Primăriei Ocna Mureș, dar nu s-au mai prezentat pentru a se încheia tranzacția.

Administrația locală din Ocna Mureș este interesată în continuare de preluarea monumentului istoric, dar nu o poate face decât după punerea în posesie a proprietarilor. Primăria orașului din județul Alba este proprietar al terenului pe care se află construcția. În prezent, construcția arată mai degrabă ca scena unui film horror.

FOTO Anca Timofan

Castelul de la Uioara de Sus, localitate componentă a oraşului Ocna Mureş, a fost amintit pentru prima dată în documente din anul 1290 sub numele de Novum Castrum („Castelul Nou”). Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Castelul medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conţilor Teleki.

Construcţia este alăturată unor locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului. În perimetrul curţii există o pivniţă de vinuri şi o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă.

FOTO Anca Timofan

Din iniţiativa familiei Teleki în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice. Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu o inscripţie în limba maghiară: „Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”.

#castele, #teleki, #Ocna Mures, #prabusire , #patrimoniu