N-ai timp sa ajungi la vot? Trimite-l prin posta! - TV Ziare.com

Marti, 10 Mai 2011, ora 14:23
4765 citiri
N-ai timp sa ajungi la vot? Trimite-l prin posta! - TV Ziare.com

Catalin Avramescu, seful cancelariei prezidentiale, se declara un sustinator al votului prin corespondenta, doar daca acesta este securizat. Avramescu precizeaza ca, in opinia sa, votul prin corespondenta poate fi aplicat "si la alegeri interne, ca vot anticipat", pentru cei care nu pot veni duminica la vot.

Consilierul prezidential a discutat cu cititorii Ziare.com despre votul prin corespondenta, votul in alb si votul obligatoriu, sistemele de vot proportionale si majoritare si sistemul de vot paralel, pe care l-a prezentat intr-o conferinta de presa organizata luni la Institutul de Studii Populare (ISP).

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii prezentate de Catalin Avramescu

Intrebat ce parere are despre votul prin corespondenta, Catalin Avramescu a declarat: "Am o parere foarte buna, cu o conditie, ca votul sa fie securizat. Votul poate fi securizat prin diverse metode, de la aplicarea diverselor elemente de securitate pe buletinul de vot, inregistrarea buletinelor de vot si pana la incriptarea votului pe hartie, care ar putea da rezultate foarte bune la alegeri in strainatate, dar nu numai.

Multa lume crede ca votul prin corespondenta e numai pentru romanii din strainanate, dar eu cred ca poate fi aplicat si in alegerile interne sub forma votului anticipat. Unii oamenii au treaba duminica, atunci cand se voteaza, nu se pot duce, au slujbe si au copii, au diferite lucruri de facut. Li se ofera sansa acestor oameni care au motive valide sa nu mearga la alegeri sa voteze anticipat - trimit votul cu doua saptamani inainte prin corespondenta".

In ceea ce priveste posibilitatea mutarii votului in alta zi a saptamanii, in conditiile in care in Romania se organizeaza de obicei duminica, Avramescu sustine ca nu este de acord.

"Nu cred ca fata de duminica ar fi o schimbare fundamentala, votul in Marea Britanie pentru referendum a fost joi si nu a fost o prezenta foarte mare. Ce as face este sa introduc vot anticipat in timpul saptamanii", a explicat consilierul prezidential.

Vot obligatoriu la referendumul constitutional

Catalin Avramescu adauga ca este sceptic si in legatura cu votul obligatoriu, sustinand ca acesta nu ar putea sa elimine fenomenul absenteismului, insa sustine ca acesta ar putea fi introdus la referendumul consitutional.

"E usor sa spui sustin votul obligatoriu sau nu sustin votul obligatoriu. Din pacate schimbarile nu stiu daca ar fi foarte profunde. Din punct de vedere sociologic, opinia intre cei care raman acasa se divide destul de asemanator cu opinia intre cei care se duc la vot. Daca noi aducem la vot cativa oameni, fie si sub sanctiuni, nu stiu daca o sa obtinem rezultate foarte diferite. Nu cred ca unele partide se vor intrista si altele se vor bucura. Impresia mea e ca multe isi fac iluzii in aceasta privinta", a declarat Avramescu.

In plus, explica acesta, sanctiunile financiare vor fi foarte greu de contabilizat, avand in vedere ca "Fiscul ar trebui sa colecteze amenzi de la sute de mii de romani" care nu voteaza, insa aceasta optiune nu este fezabila.

Consilierul prezidential este insa de parere ca "pentru anumite tipuri de alegeri" poate fi introdus votul obligatoriu. "La referendum constitutional se poate introduce votul obligatoriu, in unele tari este vot obligatoriu - Belgia, Australia, in altele nu", spune acesta.

Cosilierul prezidential spune ca ar fi o optiune si posiblitatea introducerii pe buletinele de vot a unei categorii pentru alegatorii care nu sunt de acord cu candidatii prezentati.

Despre propunerea de a introduce tombole cu premii ca stimulente pentru cei care merg la vot, avansata de social-democratul Liviu Dragnea, Avramescu spune ca nu este de acord: "Credeam ca este ilegal. Mi se pare ca trebuie sa atragem alegatorii cu un sistem de vot inteligent care le da putere si care este lipsit de probleme cum sunt altele, cum este spre exemplu sistemul pe liste blocate, cum am avut pana acum - unde votezi pur si simplu partidul si oamenii intra in functie de numarul de pe lista. Acest sistem intareste oligarhiile de partid".

In ceea ce priveste sistemele electorale preferate, Catalin Avramescu sustine ca este un sustinator al sistemelor majoritare, care dau posibilitatea alegatorului sa formeze majoritatea la vot, si nu prin negocieri.

"In Romania au fost doua sisteme de vot si ambele proportionale. Eu sunt un suporter al sistemelor majortare, pentru ca sistemele majoritare prezinta acest avantaj ca se constituie in urma votului o majoritate decisa de alegatori la urne, in vreme ce in sistemele proportionale se constituie o majoritate parlamentara in urma unor negocieri. Eu prefer ca electoratul sa aleaga majoritatea, decat sa se faca prin negocieri care ii lasa pe alegatori destul de nedumeriti", a declarat acesta.

Daca ar fi sa opteze pentru un sistem de vot proportional, Catalin Avramescu sustine ca sistemul de vot aplicat in Japonia, votul paralel, este o optiune buna. "Votul paralel este un vot care de regula este pus in categoria votului mixt, insa nu este propriu zis un vot mixt. Votul paralel este votul in care alegem intr-un legislativ doua seturi diferite de mandate, deci alegatorul are doua voturi si se organizeaza in acelasi timp doua alegeri diferite, sa zicem jumatate din Parlament ales pe vot majoritar si jumatate prin vot pe liste", sustine Avramescu.

Acest sistem ar favoriza candidatii puternici in teritoriu, dar si partidele mici, care ar putea fi mai usor reprezentante in Parlament. Votul paralel ar urma sa schimbe modul in care sunt trasate colegiile, adauga acesta, colegiile urmand sa fie de doua ori mai mari.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...