79% dintre copii au fost inscrisi in clasa I si pregatitoare, in prima etapa

Luni, 19 Martie 2012, ora 22:46
1392 citiri
79% dintre copii au fost inscrisi in clasa I si pregatitoare, in prima etapa
Foto: gov.ro

Ministrul Educatiei Catalin Baba a anuntat luni ca 79 la suta din totalul celor 302.223 de copii recenzati au fost inscrisi in clasa pregatitoare si in clasa I, precizand totodata ca in nicio unitate de invatamant nu se vor organiza cursuri in trei sau mai multe schimburi.

"In prima etapa au fost inregistrate 236.068 de fise, dintre care 95.435 (40 la suta) pentru inscrierea in clasa pregatitoare si 142.633 pentru clasa I, toate acestea fiind validate. La nivel national au fost recenzati 302.223 de copii, ceea ce inseamna ca in prima etapa au fost inscrisi in invatamantul primar 79 la suta dintre acestia, pondere apropiata de ceea ce am estimat noi, respectiv in jur de 80 la suta", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei, Catalin Baba.

Oficialul a spus ca peste media pe tara la inscrieri in invatamantul primar sunt judetele Timis cu 93 la suta, Neamt si Botosani - 91 la suta si Giurgiu cu 90 la suta.

Ministrul a tinut sa precizeze ca nu va fi acceptat invatamant in trei schimburi.

"In Bucuresti, exista doua scoli care sunt in programe de reabilitare in care se face invatamant in trei schimburi, in rest ministerul nu va accepta o astfel de forma de invatamant. Inscrierile se fac in limita spatiului si a organizarii pregatirii in doua schimburi", a mai spus Baba.

Intrebat ce va face in cazul in care foarte multi parinti vor dori sa-si inscrie copiii, de exemplu, la scoala 11, ministrul a spus ca va da tuturor unitatilor de invatamant din Capitala numarul 11.

"In cazul in care toti parintii vor dori sa-si inscrie copii, sa zicem la scoala 11, atunci vom numi toate scolile din Bucuresti numarul 11", a precizat ministrul.

El a spus ca in cazul in care o scoala dispune de resursa umana suficienta, dar nu are spatiu pentru a organiza clase suplimentare, atunci se va apela la o unitate de invatamant apropiata unde vor putea fi transferate respectivele cadre didactice.

"Daca scolile dispun de resuse umane suficiente, dar nu au spatiu sa apeleze la scolile din apropiere si se va face transfer de resursa umana", a afirmat ministrul.

In legatura cu situatia de la Colegiul german "Goethe", unde foarte multi parinti s-au declarat de etnie germana numai ca sa-si poata inscrie copiii in aceasta unitate, ministrul Educatiei a spus ca va analiza posibilitatea ca din anul scolar viitor unitatea de invatamant sa cuprinda clase in care germana este limba moderna.

"Potrivit Legii educatiei, inscrierea intr-o unitate de invatamant cu predare in limba materna este deschisa cu prioritate copiilor care utilizeaza limba respectiva ca limba materna. Sigur insa ca sunt multi copii care nu sunt de etnie germana, dar care s-au pregatit in gradinite in limba germana si solicita justificat ca ai lor copii sa continue pregatirea in aceasta limba. Acesta este motivul pentru care din anul scolar viitor vom analiza posibilitatea introducerii clasei germane ca limba moderna", a spus Baba.

In legatura cu numeroasele schimbari de domiciliu ale familiilor pentru inscrierea copiilor intr-o anumita unitate de invatamant, cat si declaratia privind apartenenta la o anumita etnie, ministrul a spus ca acestea sunt facute pe proprie raspundere, fiecare asumandu-si semnarea unor astfel de documente.

De asemenea, demnitarul a afirmat ca nimeni, niciun copil, nu va ramane neinscris intr-o unitate de invatamant, iar avantajul noii Legi a educatiei si organizarii invatamantului primar, incepand cu clasa pregatitoare, are ca scop cresterea numarului de copii care vor intra in invatamant.

"Evident ca se vor face corecturi, vom incepe cu un invatamant in limba moderna, avantajul acestei noi organizari este acela ca vom avea un numar mai mare de copii care vor intra in invatamant", a conchis ministrul Educatiei.

Elena Lasconi vrea șefia USR: ”Îmi asum şi candidatura la prezidenţiale”
Elena Lasconi vrea șefia USR: ”Îmi asum şi candidatura la prezidenţiale”
Elena Lasconi, primărița realeasă din Câmpulung, și-a anunțat duminică, 16 iunie, candidatura la șefia USR. Într-un mesaj postat pe Facebook, Lasconi a scris că, în acest moment,...
Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Mesajul lui Clotilde Armand pentru USR și simpatizanții partidului după rezultatele slabe la alegeri: ”Să îți înjuri public colegii e cel mai cool lucru”
Clotilde Armand a lansat duminică, 16 iunie, un apel pentru reformarea USR, după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Într-o postare pe Facebook, ea a anunțat că va lansa o...
#Baba inscrieri clasa pregatitoare, #Baba inscrieri clasa 0, #Baba invatamant trei schimburi, #Baba Goethe , #ministru Educatie
  1. Lovitură grea pentru Ucraina. Ce a promis Trump că va face chiar înainte de a prelua mandatul de președinte
  2. Mai puțini pensionari în România. La cât au ajuns veniturile medii ale vârstnicilor
  3. UPDATE Atacatorii care au luat ostatici gardienii unui centru de detenție din Rusia au fost ”eliminați”. Primele informații din anchetă VIDEO
  4. Regulile pentru prima dezbatere Biden-Trump. Ce pregătește nora fostului președinte al SUA
  5. Atac armat într-un parc acvatic. Printre răniți se află și mai mulți copii
  6. Tânăr de 19 ani, înjunghiat într-o stație de autobuz. Atacul s-a petrecut în plină zi
  7. Examenul de Bacalaureat începe luni. Precizările Ministerului Educației despre probe și rezultate
  8. Cele mai noi informații despre starea răniților în explozia de la Dedeman Botoșani. Cinci sunt în continuare internați
  9. Cine era românul care a fost ucis în Congo. Avea doar 23 de ani și lucra ca mercenar
  10. Tânără însărcinată, bătută de iubit într-o parcare din Ploiești. Femeia a ajuns la spital