Baba: Notele din scoala si liceu nu vor mai conta la admiterea in facultate

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 17:35
4547 citiri
Baba: Notele din scoala si liceu nu vor mai conta la admiterea in facultate
Foto: edu.ro

Notele din scoala si liceu nu vor mai fi luate in considerare la examenul de admitere in facultate, a anuntat, miercuri, ministrul Educatiei, Catalin Baba, intr-o conferinta de presa pe tema admiterii in universitati pentru anul 2012-2013.

"Modalitatea de admitere o va stabili fiecare universitate in parte, care vor putea decide sa ia in considerare fie notele de la bacalaureat, fie notele de la un examen de admitere propriu-zis, fie ambele variante, printr-o medie. In mod cert, insa, nu vor mai fi luate in considerare mediile sau notele din anii de studiu, pentru ca un 9 la un liceu poate insemna altceva decat un 9 la un alt liceu", a explicat Catalin Baba.

Ministrul Educatiei a subliniat, in acelasi context, ca examenul de bacalaureat va fi "unul riguros si anul acesta", astfel ca notele obtinute la acest examen vor fi relevante in aceeasi masura pentru fiecare elev care vrea sa intre la facultate.

Admiterea la facultate, numai cu examen

Examenele de admitere vor fi organizate, astfel, pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de fiecare institutie de invatamant superior in baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare, se arata intr-un ordin al Ministerului Educatiei privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2012-2013.

"Examenul de admitere poate consta si in proba/probe scrisa/scrise sau/si orala/orale pentru testarea cunostintelor si a capacitatilor cognitive. Pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive, examenul de admitere va contine obligatoriu si o proba practica eliminatorie, sustinuta anterior celorlalte probe. De asemenea, pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenta sau disertatie, dupa caz, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii", mai prevede acelasi ordin.

De asemenea, conform legii, metodologia proprie de admitere, conditiile de admitere, inclusiv cifrele de scolarizare trebuie facute publice in fiecare an de universitate, cu cel putin sase luni inainte de sustinerea concursului de admitere.

Mediile generale/punctajele generale obtinute de candidati la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la institutia de invatamant superior la care acestia au candidat, in conformitate cu metodologiile proprii de admitere.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...