Ce spun judecătorii care l-au condamnat definitiv pe Cătălin Cherecheș: „Este străin de reperele de onoare și responsabilitate, s-a erijat în postura de victimă” MOTIVARE

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 03:00
4655 citiri
Ce spun judecătorii care l-au condamnat definitiv pe Cătălin Cherecheș: „Este străin de reperele de onoare și responsabilitate, s-a erijat în postura de victimă” MOTIVARE
Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de pușcărie după ce a fost prins în flagrant cu mită. FOTO / Facebook Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș s-a dovedit a fi „străin de orice repere de corectitudine”, s-a „erijat în postura de victimă a statului și serviciilor de informații”, a încercat să-i mintă pe anchetatori și să-i ducă cu preșul pe judecători, rezultă din motivarea Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat definitiv pe primarul din Baia Mare la 5 ani de închisoare.

Pentru toate aceste considerente, judecătorii au ajuns la concluzia că PSD-istul Cătălin Cherecheș „a devenit nedemn să ocupe orice funcție publică”.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au dat publicității motivele pentru care Cătălin Cherecheș a fost condamnat la o pedeapsă orientată spre mediu pentru infracţiunea de luare de mită.

Primarul din Baia Mare a primit pe data de 24 noiembrie 2023 o pedeapsă de 5 ani de pușcărie, dar a fugit din țară înainte de pronunțarea deciziei, fiind prins în Germania patru zile mai târziu.

Reamintim că DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Cherecheș pentru că ar fi cerut 400.000 de lei de la un denunțător, căruia s-a solicitat în mod expres să nu-i remită decât sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Pe data de 26 aprilie 2016, procurorii l-au prins pe Cherecheș în flagrant cu 25.000 de lei.

Mita: „E străin de orice repere de onoare și corectitudine”

Ziare.com a consultat motivarea Curții de Apel Cluj, în care judecătorii explică de ce Cătălin Cherecheș trebuie să meargă la pușcărie:

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

 • Curtea reţine că inculpatul a comis o infracţiune de o gravitate ridicată prin raportare la natura şi conţinutul său concret, la calitatea specială a inculpatului (primar al mun. Baia Mare), la scopul comiterii infracţiunii – controlarea celui mai important trust de presă din Baia Mare, în vederea consolidării poziţiei publice ocupate.
 • Mobilul comiterii infracţiunii este strâns legat de considerente de ordin politic şi electoral.
 • Fapta are caracter grav ultima activitate ilicită documentată în cauză, aceea de pretindere a sumei de 400.000 lei pentru finanţarea campaniei electorale derulate de acesta pentru un nou mandat de primar, Curtea reţine că, în realitate, întreaga conduită ilicită a inculpatului şi care este avută în vedere la pronunţarea soluţiei de condamnare are în sine un grad de pericol social sporit prin raportare la mobilul comiterii acesteia, aşa cum a fost evocat deja.
 • În sine, unele acte de luare de mită vizează sume relativ reduse de bani (10.000 lei, 50.000 lei) dacă este să ne raportăm la posibilităţile financiare ale inculpatului (Chereceș Cătălin – n.r.), afirmate chiar de către acesta cu prilejul audierilor sale în cauză.
 • Aşa fiind, infracţiunea comisă de inculpat este de o gravitate ridicată tocmai prin raportare la scopul şi mobilul comiterii infracţiunii, amintite deja, şi la calitatea specială de demnitar ales.
 • Din modul în care inculpatul a înţeles să se implice în aceste activităţi ilicite şi să execute activitatea infracţională se deduce că acesta este străin de principiile, reperele de onoare, corectitudine, responsabilitate, de valorile sociale şi morale, toate validate de legea penală care este aplicabilă tuturor cetăţenilor Statului Român şi de comunitatea din care face parte şi care i-a acordat mandatul în exerciţiul căruia a săvârşit faptele ilicite”, reține instanța în motivare.

Conduita: „S-a erijat în postura de victimă a statului”

Curtea de Apel Cluj a remarcat eforturile lui Cătălin Cherecheș de a tergiversa procesul, fapt de care a ținut cont la pronunțarea pedepsei:

 • „Curtea are în vedere că întreaga conduită a inculpatului pe durata procedurilor judiciare derulate împotriva sa în prezenta cauză denotă un profund dispreţ faţă de autorităţile judiciare, inculpatul erijându-se în postura de victimă a sistemului judiciar şi a serviciilor române de informaţii, apelând la simpatia publicului şi a comunităţii din care face parte, scop pentru care a şi exploatat presa locală şi notorietatea sa la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe care o administra. Inculpatul a ocupat funcţia de primar ales al mun. Baia Mare, având această calitate şi în perioada în care se afla sub puterea unui mandat de arestare preventivă emis în cauză.
 • Dacă a participat la majoritatea termenelor de judecată acordate în cauză, acesta a formulat nenumărate cereri, petiţii şi memorii (personal sau prin intermediul numeroşilor apărători aleşi), adoptând o strategie de apărare care, în final, a pus în evidenţă o exercitare cu rea-credinţă a drepturilor procesuale recunoscute şi garantate în procesul penal în favoarea inculpatului.
 • În esenţă, conduita procesuală a inculpatului este cea care a generat durata îndelungată a procedurilor în faţa instanţei de fond şi a instanţei de apel.
 • În mod corect s-a reţinut de prima instanţă că inculpatul, în stadiul iniţial al anchetei, a încercat să inducă în eroare organele de anchetă cu privire la existenţa şi provenienţa suma de 5.000 lei (parte din suma de 30.000 lei ce a făcut obiectul flagrantului în data de 26.04.2016), susţinând că aceasta nu ar fi ajuns în posesia sa.
 • Această conduită procesuală a inculpatului s-a materializat în: lipsa nejustificată de la termenele de judecată stabilite pentru audierea sa ori pentru realizarea unor acte de procedură esenţiale în cauză; schimbarea succesivă a apărătorilor aleşi şi formularea unor repetate cereri de amânare, recuzare şi strămutare a cauzei; reiterarea unor cereri în probaţiune asupra cărora judecătorii s-au pronunţat la termenele de judecată acordate anterior în cauză.
 • Toate aceste manifestări ale exercitării plenare a dreptului la apărare au condus finalmente la acordarea a 17 termene de judecată în faţa instanţei de apel şi la necesitatea schimbării ordinii efectuării cercetării judecătoreşti, la reluarea cercetării judecătoreşti în vederea audierii inculpatului după ce cauza a trecut în etapa dezbaterilor în apel”, notează instanța de apel.

Pedeapsa: „A devenit nedemn să ocupe orice funcție publică”

Tocmai pentru a garanta o bună desfășurare a procesului, judecătorii l-au pus pe Cătălin Cherecheș sub control judiciar pentru ultimul termen al procesului, fără să își imagineze că acesta va reuși să fugă din țară în pofida acestei măsuri.

 • „Având în vedere necesitatea de a soluţiona cauza cu celeritate, dată fiind durata totală a procesului penal, Curtea a apreciat că, în speţă, este necesară luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Cherecheș Cătălin la termenul de judecată din 29.09.2023 (consacrat dezbaterilor orale în apel, când s-a constatat din nou cauza în stare de amânare pentru lipsa unei apărări efective), măsura fiind privită ca necesară în scopul prev. de art. 202 alin. 1 C.proc.pen., respectiv pentru a asigura prezenţa inculpatului la judecarea cauzei în apel şi pentru a garanta buna desfăşurare a procesului penal.
 • S-a avut în vedere că în faţa primei instanţe prezumţia de nevinovăţie a inculpatului a fost răsturnată prin pronunţarea unei soluţii de condamnare a acestuia la o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie.
 • Ca atare, este justă opţiunea primei instanţe de a aplica inculpatului pedeapsa de 5 ani închisoare, prin orientare la mediul limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea comisă (de la 3 la 10 ani). La stabilirea duratei pedepsei trebuie să se ţină seama de intervalul de timp scurs de la data comiterii infracţiunii şi până la data soluţionării definitive a cauzei.
 • În ceea ce priveşte pedeapsa complementară aplicată de prima instanţă, constând în interzicerea exercitării drepturilor (…) de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 4 ani, Curtea reţine, în consens deplin cu cele statuate la fond, că inculpatul a devenit nedemn să ocupe atât funcţia de primar în virtutea căreia a comis infracţiunea din cauză, cât şi orice altă funcţie publică care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 • La stabilirea duratei complementare, prima instanţă era datoare să ţină seama nu doar de gravitatea infracţiunii comise, dar şi de împrejurarea că procedurile judiciare au ajuns la o durată totală de aproximativ 7 ani, iar conduita procesuală a inculpatului este cea care a contribuit decisiv la prelungirea procesului penal.
 • Pe durata întregului proces penal, inculpatul a ocupat funcţia de primar al Mun. Baia Mare, nefiind privat de prerogativele acestei funcţii de demnitate publică. Aşa cum s-a arătat deja, tocmai în calitatea sa dublă de subiect al unor proceduri judiciare şi de primar în exerciţiu, acesta a încercat să se prezinte ca o victimă a statului român, a organelor judiciare şi a altor instituții ale Statului Român, scop în care a exploatat notorietatea şi simpatia publicului electoral din mun. Baia Mare, apelând şi la instrumentele de presă din localitate şi la care acesta a avut acces”, mai reține Curtea de Apel Cluj.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA pe data de 20 mai 2016. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 • În perioada martie 2015 - septembrie 2015, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.
 • De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat.
 • La data de 14 aprilie 2016, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.
 • În legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat.
 • În același context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș Cătălin fiind găsită suma de 25.000 lei.

Anterior, la data de 25 aprilie 2016, la solicitarea inculpatului, din aceeași sumă pretinsă cu titlu de mită, denunțătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro în contul unei datorii.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Patronul Sanimed, condamnat în primul dosar al EPPO sub conducerea lui Kovesi. „Fratele” mason al lui Secureanu a „umflat” de 4 ori costurile unei clinici MOTIVARE
Patronul Sanimed, condamnat în primul dosar al EPPO sub conducerea lui Kovesi. „Fratele” mason al lui Secureanu a „umflat” de 4 ori costurile unei clinici MOTIVARE
Afaceristul mason Cătălin Hideg, precum și firma acestuia, Sanimed, au fost condamnați de Tribunalul București pentru fraudă cu fonduri europene și spălare în primul dosar instrumentat de...
Cum se lăuda evanghelistul cu burgerii de aur că are influență la Unifarm. Avram Gal: „Pe doamna o avem în portofoliu, pe director îl convoc la lot, e securist” MOTIVARE
Cum se lăuda evanghelistul cu burgerii de aur că are influență la Unifarm. Avram Gal: „Pe doamna o avem în portofoliu, pe director îl convoc la lot, e securist” MOTIVARE
Marius Avram Gal – fost șef al PSD Câmpia Turzii, patronul „burgerilor de aur” – spunea despre fostul director al Unifarm că este securist și că îl „convoacă la lot”, iar despre...
#Catalin Chereches, #luare de mita, #condamnare inchisoare, #motivare instanta, #curtea de apel cluj , #justitie