Chereches, in razboi cu Ponta - ce acuzatii ii aduce primarul din Baia Mare - Interviu

Luni, 11 Iulie 2011, ora 19:18
7345 citiri
Chereches, in razboi cu Ponta - ce acuzatii ii aduce primarul din Baia Mare - Interviu
Foto: Adevarul

Dupa un razboi al declaratiilor cu Victor Ponta, primarul de la Baia Mare, Catalin Chereches, explica de ce se cearta cu liderul PSD, fostul sau coleg de partid. Intr-un interviu pentru Ziare.com, Chereches recunoaste ca intre el si liderul social-democrat se duce o lupta a orgoliilor.

Acesta ar fi si motivul pentru care Ponta l-ar fi nominalizat pe Florin Tataru pentru a candida din partea USL pe locul ramas liber in Camera Deputatilor, dupa ce Chereches a fost ales primar la Baia Mare.

"Pe cine am spus eu ca nu as sustine, pe acela l-a nominalizat, fara sa consulte organizatia judeteana a PNL, si facand intr-un fel o optiune exclusiv a domniei sale. Domnul Tataru, pe care nu il cunoaste nimeni, apare la nunta fara sa aiba mireasa langa el", a explicat Chereches.

Mai mult, el spune ca a demisioant din PSD, tocmai pentru ca Ponta ajunsese liderul partidului. "Am plecat din PSD pentru ca domnul Ponta a ajuns la putere", a amintit de 2010, cand a demisionat din PSD. Apoi, dupa o perioada de independenta in Parlament, s-a inrolat ca simpatizant in PNL, a candidat si a castigat din partea USL Primaria Baia Mare. Toate, intr-un singur an. Acum spune despre Ponta ca are un discurs de cafenea de Bucuresti si ca este obisnuit ca actiunile politice sa fie decontate financiar.

Catalin Chereches vorbeste in interviul pentru Ziare.com si despre relatia sterila dintre PSD si PNL la nivel local, spunand in acelasi timp ca rolul sau in interiorul aliantei si-l va stabili mai clar dupa alegerile din august pentru locul de deputat. "Ma voi implica mai activ", anunta el.

Cum ati ajuns sa aveti divergente cu liderul PSD Victor Ponta, pe nominalizarea candidatului USL pentru locul de deputat lasat liber de dvs. dupa ce ati castigat Primaria Baia Mare?

Acum doua sau trei saptamani am avut o discutie telefonica cu domnul Ponta, in care i-am facut o descriere a potentialilor candidati ai USL din acest colegiu. Avand in vedere ca sunt un om care am castigat de fiecare data majoritatea voturilor in aceasta zona, singurul care a facut acest lucru de cel putin patru ani incoace, am avut intr-un fel pretentia ca domnul Ponta sa aiba inteligenta sa-mi asculte si mie parerea.

I-am facut analiza candidatilor si i-am spus care ar fi candidatul potrivit al PSD, respectiv USL, pentru a castiga colegiul si pentru a avea si sustinerea mea integrala, asa cum stiu eu sa sustin. I-am spus si pe cine nu sustin si pe cine nu as sustine. Ei, tocmai pe cine am spus eu ca nu as sustine, pe acela l-a nominalizat, fara sa consulte organizatia judeteana a PNL, si facand intr-un fel o optiune exclusiv a domniei sale. Asta inseamna ca dansul isi asuma si castigul si pierderea in acest moment. Eu m-as bucura foarte mult sa schimbe intr-un fel candidatul si sa nominalizeze o persoana in acord si cu dorintele electoratului pe care eu il reprezint si cu dorintele PNL.

Dar dvs. pe cine ati fi sustinut?

As fi sustinut pe presedintele organizatiei de femei a PSD, Ana Moldovan, si dansa fost inspector scolar, profesor de limba romana, recunoscut la nivel de judet, de 15 - 16 ani membra fidela a PSD, o femeie care s-a sacrificat de multe ori pentru partid, si care are sustinerea organizatiilor de femeie de la nivel judetean si de la nivel national. La aceasta simulare de vot in cadrul conducerii partidului, a obtinut cu 10 voturi decat domnul Tataru, dar cred ca nu voturile din cadrul unui organism politic conteaza, ci modul in care poti sa citesti un sondaj de opinie si sa vezi potentialul de crestere, respectiv de castig al unui candidat.

S-a facut un sondaj la nivel local pentru a vedea cum sunt cotati candidatii?

Eu am facut sondaj. Domnul Tataru e pe locul patru. Deci USL risca. Hai sa zicem ca se mai leaga de el niste voturi politice, dar domnul Tataru risca sa obtina locul trei.

Ceilalti trei candidati cotati in fata propunerii USL cine erau?

Este candidatul PDL si nu are importanta ca e candidatul PDL, aici vorbim de om. Ceea ce nu se intelege: suntem in Ardealul de nord, nu suntem in sudul Romaniei ca sa manipulam si sa-i trimitem oameni la vot, asa, si sa ne asculte orbeste. Oamenii judeca si oamenii de aici analizeaza omul si nu partidul.

Asadar, avem candidatura Marianei Pop de la PDL, dar care si-a facut campanie fara sa se amprenteze politic. Este inspector general scolar. A candidat la Senat, a castigat, dar, din pacate, pe algoritmul electoral nu a mai intrat in Parlament. A obtinut atunci aproape 40% tocmai pe colegiul acesta, deci are o doza de notorietate, cu toate derapajele guvernarii. Aceasta doamna si-a facut treaba si in consiliul local si la nivelul invatamantului maramuresean.

Il avem pe fostul meu coleg de la PSD, Mircea Dolha, care va candida ca independent. Dansul a candidat si la primaria Baia Mare si a obtinut 20%, deci un scor cat de cat acceptabil va obtine si acum. Problema este ca dumnealui rupe foarte mult din voturile PSD-ului. Va mai candida un fost subprefect nominalizat de PSD, Dorin Buda, respectat si el in zona, social-democrat si dansul va rupe din voturile PSD-ului. Va mai candida ca independent realizatorul de emisiuni folclorice Sergiu Vitalian Vaida, iubit in acesta zona si dansul va obtine un scor important, mai ales pe zona rurala. Si, urmeaza domnul Tataru, pe care nu il cunoaste nimeni si care apare la nunta fara sa aiba mireasa langa el.

Sugerati intr-o declaratie ca domnul Tataru ar fi de fapt omul PDL?

Domnul Tataru este directorul economic al Directiei Silvice Maramures din 2009 incoace. Din cate stiu eu, si oi fi tanar, dar stiu cu ce se mannaca impartirea asta de posturi. Posturile astea toate sunt politice, le-a impartit si PNL-ul politic, le-a impartit si PSD-ul, le-a impartit si PDL-ul. Credeti ca PDL-ul lasa vreun PSD-ist in functie, asa, doar pe ochi frumosi?

In conditiile acestea, de ce a fost Tataru propunerea lui Ponta?

Domnul Ponta functioneaza in felul acesta: daca eu ii sugerez ca nu e bine sa nominalizeze pe cineva, el nominalizeaza tocmai acea persoana.

Din orgoliu, adica?

Orgoliu, da.

Vorbim despre o lupta personala, dupa plecarea dvs. din PSD?

Eu am plecat din PSD a doua zi dupa ce domnul Ponta a ajuns presedinte. Eu nu am plecat din PSD la putere. Am plecat din PSD pentru ca domnul Ponta a ajuns la putere.

Deci e o rafuiala personala...

Nu e neaparat o rafuiala personala. Domnul Ponta, de 10 ani, cand am intrat eu in PSD, a tinut sa blocheze orice fel de pas pe care l-am facut eu din punct de vedere politic. De multe ori a reusit, de alte ori nu a reusit. Am considerat ca nu are rost sa-mi prejudiciez cariera stand in apropierea domnului Ponta in calitatea dansului de presedinte. Eu apreciez ceea ce face si sunt convins ca odata cu trecerea timpului si chestiunile legate de orgoliu se vor mai slefui.

Victor Ponta v-a acuzat ca si dvs. ati fi omul PDL, pentru ca Baia Mare s-ar bucura de fonduri de la Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea.

Dansul e obisnuit cu discursurile astea de cafenea de la Bucuresti. La noi, in Maramures, lucrurile se discuta cu mult mai multa seriozitate, aplicat, si cu dovezi clare. Unu: Ministerul Dezvoltarii nu a alocat niciun ban in ultimii ani primariei Baia Mare si mai ales in aceasta perioada. Doi: singurul proiect pe care il avem, si care e gestionat intr-un fel de Ministerul Dezvoltarii, este planul integrat de dezvoltare urbana, depus din 2009 si care nu tine de dorinta doamnei Udrea. E o chestiune care tine de fonduri europene, de modul in care realizam un punctaj, indeplinim niste conditii pe normele europene, nu pe dorinta doamnei Udrea sau a domnului Ponta.

Din nefericire, din aceasta regiune de dezvoltare nord-vest, dintre toate municipiile resedinta de judet, Baia Mare a fost primul municipiu care a depus acest plan si este ultimul care asteapta acum semnarea. Deci, va repet, asta e o chestiune care tine de obisnuinta domnului Ponta ca atunci cand se face ceva politic sa se si deconteze ceva financiar. La noi nu functioneaza asa. Desi, m-as bucura foarte mult sa vina fonduri de la Ministerul Dezvoltarii.

Tot din partea celor de la PSD, au mai fost declaratii ca PDL v-ar santaja, ca ati avea dosare...

Unu: eu nu am niciun fel de dosar. Doi, am suficienti bani ca sa traiesc linistit pana la sfarsitul vietii si eu si copiii si nepotii mei, si nu fac politica pentru bani, pentru socru sau pentru nevasta. Trei: as fi acceptat sustinerea PDL-ului in campania pentru primarie si nu le-as fi intors spatele daca as fi avut o problema. Eu le-am intors spatele si am ajutat USL-ul. Am ajutat USL-ul pentru ca voturile obtinute aici sunt ale lui Catalin Chereches, nu ale USL-ului.

Cum arata relatia dvs. cu USL la alegerile locale si parlamentare, cand se va pune in discutia nominalizarea unor candidati si este posibil sa mai apara astfel de probleme, precum divergenta cu Victor Ponta?

Lucrurile stau in felul urmator: dupa data de 21 august, dupa ce se incheie aceasta competitie electorala, vom stabili in mod serios care este traiectoria si ritmul actiunilor pe care trebuie sa le aiba si PSD si PNL in aceasta constructie, cel putin la nivel local. Probabil, ma voi implica mult mai activ, vazand ca lucrurile degenereaza daca stau deoparte. Si atunci o sa consolidam pana in primavara anului viitor actiunea politica si electorala.

Ce inseamna ca va veti implica mult mai activ?

O sa generez eu evenimente politice sau electorale asa cum stiu eu sa le fac si nu o sa mai las lucrurile la indemana unora care nu au candidat niciodata, nu stiu ce inseamna munca cu electoratul si astfel ne indepartam de scopul nostru.

Dar la nivel local relatia PNL si PSD in cadrul USL care este?

Una sterila.

La ce mod?

In sensul ca deocamdata nu s-a transat absolut nimic in impartirea unor primarii, a modului de asezare in consiliilor locale, pentru candidaturile la consiliile locale sau consiliile judetene. Nu s-a facut ceea ce pe mine ma intereseaza punctual: o platforma a USL la nivel local sau judetean, pentru ca eu nu mi-as dori sa venim in fata electoratului doar cu oameni sau cu critic, ci cu un proiect concret, pentru Baia Mare, pentru Maramures, pentru fiecare localitate in parte unde avem aceste candidaturi comune. Oamenii la un moment dat se satura de critica si vor sa vada si ceea ce vrei sa construiesti, nu numai ce vrei sa demolezi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Chereches Ponta, #Chereches primar Baia Mare , #primar Baia Mare