Socrii lui Cătălin Cherecheș, arestați preventiv după ce au vrut să-i cumpere libertatea primarului din Baia Mare

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 18:31
2346 citiri
Socrii lui Cătălin Cherecheș, arestați preventiv după ce au vrut să-i cumpere libertatea primarului din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost condamnat, în primă instanță, la 5 ani de închisoare FOTO Facebook

Tribunalul Mureş a admis joi, 9 noiembrie, cererea de arestare preventivă pentru doi soţi, G.C. şi G.D.P., despre care surse judiciare susţin că ar fi socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pentru că ar fi încercat să dea o sumă de bani rudei unui judecător astfel încât acesta să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar de corupţie care îl vizează pe edil.

Potrivit soluţiei publicată pe portalul instanţei, cei doi soţi au drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Tribunalul Mureş a respins cererea inculpaţilor de luare a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că ar fi vorba despre socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care ar fi oferit mita uneia dintre judecătoarele din completul care soluţionează dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a două persoane, G.C. şi G.D.P. (soţ şi soţie), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Pe 25 octombrie, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, una dintre persoane (soţia - n.r.) ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează sursa citată.

Procurorii spun că această ”ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.

Ulterior, se arată în comunicatul DNA, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

”În contextul menţionat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj - Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea ”rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, au mai arătat anchetatorii.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că nu știa nimic despre intenția socrilor săi și a dat de înțeles că ar putea divorța dacă soția sa l-a mințit.

Cherecheş a fost condamnat, în 2022, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Decizia definitivă ar putea fi dată la finalul acestei luni.

Quarterly Report - Editia 4

Un fost președinte influent, acuzat de fraudă și manipularea martorilor. Dosarul vizează legături cu grupări paramilitare
Un fost președinte influent, acuzat de fraudă și manipularea martorilor. Dosarul vizează legături cu grupări paramilitare
Procurorii din Columbia l-au acuzat oficial vineri, 24 mai, pe fostul președinte, Alvaro Uribe, de fraudă și manipularea martorilor, oferind "bani și alte avantaje". Cazul este primul în care...
”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică
”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică
Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, a lansat o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina,...
#Catalin Chereches, #primar Baia Mare, #socrii primar, #arest preventiv, #dare de mita , #stiri Catalin Chereches