Noul Patzaichin, în drumul spre aurul olimpic: ”Mai ușor decât la Mondiale”

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 11:08
2043 citiri
Noul Patzaichin, în drumul spre aurul olimpic: ”Mai ușor decât la Mondiale”
Cătălin Chirilă

Canoistul Cătălin Chirilă a declarat, pentru AGERPRES, că se aşteaptă ca participarea la Jocurile Olimpice de la Paris să fie mai simplă decât la Campionatele Mondiale, dar a subliniat că nu va subestima pe nimeni pentru că acolo vor fi numai sportivi din elita mondială.

"Este o onoare să iau startul la Jocurile Olimpice. 2024 nu cred însă că va fi un an mai greu decât 2023. Pentru mine, Campionatele Mondiale reprezintă o competiţie foarte dificilă pentru că sunt prezente toate ţările să îşi încerce şansa de a se califica. Pot să spun că şi concurenţii cu rezultate mai slabe ne îngreunează chiar şi calificarea în finală, ca să nu mai spun de câştigarea medaliilor. Acum la Jocurile Olimpice va fi un număr limitat de sportivi calificaţi, e spuma lumii, dar eu cred că va fi mai simplu decât la Mondiale. Cu aceştia m-am întrecut, ştiu ce pot ei, ştiu ce pot eu, aşa că eu cred că va fi interesantă cursa de la Paris. Toţi adversarii vor fi periculoşi în finala de la Paris. Vor fi opt ambarcaţiuni, iar eu nu îmi permit să subestimez pe nimeni. Sunt sportivi din elita mondială, vor fi cei mai buni dintre cei mai buni. Fiecare şi-a demonstrat valoarea. Că se întâmplă ca la o competiţie să nu fie în formă asta nu înseamnă că la următoarea nu poate fi mai puternic", a afirmat Chirilă, supranumit noul Ivan Patzaichin.

Aflat în faţa celei de-a doua participări la Jocurile Olimpice, el a menţionat că o medalie la Tokyo i-ar fi putut schimba cariera, în sensul în care succesul l-ar fi împiedicat ulterior să devină campion mondial.

"Îmi doresc foarte mult să câştig o medalie olimpică la Paris, fie că este bronz, fie că va fi aur, eu mă voi bucura în egală măsură. Îmi doresc să fiu pe podium. La Jocurile Olimpice de la Tokyo cred că eram prea tânăr (n.r. - 23 de ani). Acum când mă gândesc, cred că o medalie acolo îmi putea schimba cariera, adică putea să mi se urce la cap, pentru că eram prea tânăr. Dacă urcam pe podium atunci poate nu mai deveneam campion mondial. Aşa că tot ce s-a întâmplat la Tokyo mi-a adus un plus de încredere. Şi cel mai important m-a ambiţionat, pentru că m-am întors acasă, am muncit mai mult decât înainte şi rezultatul a venit imediat, adică după un an am devenit campion mondial. Titlul olimpic este singurul care îmi lipseşte şi îmi doresc să îl obţin", a explicat sportivul.

Anul 2023 nu l-a mulţumit în totalitate pe Cătălin Chirilă pentru că nu a reuşit să câştige medalia de aur la Campionatele Mondiale în proba olimpică de canoe simplu 1.000 m.

"A fost un an satisfăcător pentru mine. Doar satisfăcător pentru că mi-am dorit foarte mult să redevin campion mondial la 1.000 m, dar nu a fost posibil. A fost însă o medalie de argint, care a venit la pachet cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Acest lucru mi-a oferit satisfacţia pe care o aşteptam într-o măsură. Dar recunosc că m-aş fi bucurat dacă reuşeam să câştig medalia de aur la 1.000 m la Campionatele Mondiale", a precizat Chirilă.

La Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Duisburg (Germania), Cătălin Chirilă a câştigat aurul la canoe simplu 500 m, probă neolimpică, şi argintul la 1.000 m, probă olimpică, în care a obţinut biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Sportivul din Tulcea a mai obţinut o medalie de argint la Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska (Polonia), în proba de 500 m. Tot în acest an, la etapa de Cupă Mondială de la Szeged, Chirilă a obţinut două medalii de aur la 500 şi 1.000 m.

Cătălin Chirilă are în palmares 4 medalii la Campionatele Mondiale, două de aur şi două de argint. La prima participare la Jocurile Olimpice, el s-a clasat la Tokyo pe locul 11 la canoe simplu 1.000 m şi pe locul 5 la canoe dublu 1.000 de metri, împreună cu Victor Mihalachi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-au pus în vânzare ultimele bilete la Jocurile Olimpice. De la ce prețuri pornesc tichetele
S-au pus în vânzare ultimele bilete la Jocurile Olimpice. De la ce prețuri pornesc tichetele
Ultimele bilete pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris au fost puse în vânzare în mod simbolic miercuri, cu exact 100 de zile înaintea ceremoniei de deschidere a competiţiei (26 iulie),...
David Popovici la Naționale, înainte de Jocurile Olimpice. Cum s-a descurcat în prima cursă de la Otopeni
David Popovici la Naționale, înainte de Jocurile Olimpice. Cum s-a descurcat în prima cursă de la Otopeni
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a debutat miercuri dimineață la Campionatele Naționale de la Otopeni, în seriile probei de 50 de metri liber. Cu 100 de zile rămase până la...
#catalin chirila, #jocurile olimpice, #Paris , #stiri din sport