Reacția lui Drulă după ce premierul a anunțat ”că se va încerca a cincea oară” realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov prin parteneriat public-privat

Joi, 18 August 2022, ora 22:14
5197 citiri
Reacția lui Drulă după ce premierul a anunțat ”că se va încerca a cincea oară” realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov prin parteneriat public-privat
Liderul USR FOTO / Hepta

Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat joi seara, 18 august, după declarațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă privind Autostrada Ploiești-Brașov.

”Definiția nebuniei: premierul Ciucă ne anunță azi că se va încerca a CINCEA OARĂ realizarea autostrăzii Ploiești-Brașov prin parteneriat public-privat!

Ultima încercare a făcut-o doamna Dăncilă prin ilustrul coordonator de mari proiecte Vâlcov. Cu rezultat previzibil: ZERO.

Înainte a mai încercat Ponta (2014). Mai înainte, PDL-PNL (2007-2008). Și mai înainte, tot PSD, Năstase (2004)”, notează Cătălin Drulă pe Facebook.

Potrivit acestuia, ultima ”încercare serioasă” de a începe porni lucrările la această autostradă au fost în 2014.

Privatul, explică Drulă, asigură 5-10% din costul autostrăzii. Restul, statul ”care, de fiecare dată când se ajunge la asta, zice smiorc și anulează PPP-ul”.

Însă, continuă liderul USR, ”problema cea mai mare este că nicio firmă din lumea asta nu îți poate da un preț corect pentru autostradă înainte să facă studiile și proiectarea. Același kilometru de autostradă poate costa 10 milioane de euro sau 100 de milioane de euro în funcție de natura terenului și de soluțiile constructive alese (viaduct, tunel, etc). Până nu ai un proiect definit, nu poți da clientului un preț”.

”De aceea, de 31 de ani încoace problema e aceeași, că nu avem un proiect tehnic făcut pentru autostrada asta. Abia în 2021, anul trecut, am semnat contractul pentru realizarea proiectării "la cheie". Începuse bine. (...)

În loc să se concentreze pe contractul de proiectare, să-l ducă la sfârșit în termenele semnate și să putem construi în sfârșit autostradă, Grindeanu și cu Ciucă blochează proiectul și anunță soluția magică… facem a 5-a oară PPP”, subliniază Drulă.

Tonul critic continuă:

”Ce blestem pe România să îi aibă pe Păcală și Tândală la cârma infrastructurii!

(...) Aveți un contract de proiectare de realizat, e semnat, aveți finanțare europeană pentru el. N-ați fost în stare nici măcar să finalizați faza de analiză de trasee!

(...) Autostrada este pe coridor TEN-T Comprehensive, normal că poate beneficia de fonduri europene. Ce n-au înțeles Păcală și Tândală este că în forma asta, cu niște lucrări faraonice absolut inutile, evident că proiectul a produs întrebări la consultantul Comisiei Europene.

Puneți-i pe Consitrans la treabă să vină cu un traseu rezonabil. Cum să coste Ploiești-Brașov 8 miliarde de euro o autostradă de 100km din care 40km sunt în relief ușor (Ploiești-Câmpina)? Când avem ofertă concretă de 3 mld euro (cu contracte semnate!) pentru A1 Sibiu-Pitești care are 120km dintre care 75km în relief foarte greu?”.

Eveniment Quarterly Report

Anunțul Agenţiei Naţionale Anti-Doping în legătură cu Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj
Anunțul Agenţiei Naţionale Anti-Doping în legătură cu Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj
Agenţia Naţională Anti-Doping a explicat care este protocolul pentru Simona Halep, dar și posibilele scenarii de la TAS, acolo unde va ajunge fostul lider mondial în încercarea de a obține o...
Moment istoric: România are oficial peste 1.000 de kilometri de autostradă. "Vom atinge borna 2.000 până în 2030 sau chiar mai devreme"
Moment istoric: România are oficial peste 1.000 de kilometri de autostradă. "Vom atinge borna 2.000 până în 2030 sau chiar mai devreme"
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu a anunțat că în România s-a atins joi, 21 septembrie, pragul de 1.000 kilometri de autostradă. Totul s-a întâmplat...
#catalin drula, #autostrada, #autostrada Ploiesti Brasov, #ciuca, #anunt , #Stiri Catalin Drula
Comentarii