VIDEO Catalin Drula, ministrul Transporturilor, la "Dialogurile Ziare.com": Companiile de stat cu bani multi sunt ca niste borcane cu miere

Joi, 04 Februarie 2021, ora 13:53
11946 citiri
VIDEO Catalin Drula, ministrul Transporturilor, la "Dialogurile Ziare.com": Companiile de stat cu bani multi sunt ca niste borcane cu miere
Catalin Drula, ministrul Transporturilor FOTO Hepta

Catalin Drula, ministrul Transporturilor si Infrastructurii din Guvernul Florin Citu, discuta LIVE joi, 4 februarie, de la ora 12.45, la emisiunea "Dialogurile Ziare.com", despre situatia proiectelor de infrastructura din tara si a companiilor aflate in subordinea institutiei pe care o conduce.

Puteti urmari interviul LIVE pe Ziare.com cat, pe pagina de Facebook a publicatiei. si pe canalul de YouTube.

Vom discuta despre licitatiile si contractele pentru autostrazile din Romania si stadiul actual al unor proiecte care treneaza de ani de zile.

De asemenea, vom vorbi despre companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, atat cele feroviare: Metrorex, CFR Marfa, Calatori si Infrastructura, cat si cele aeriene: Tarom si Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti". Vom dezbate si problemele din porturile tarii.

Daca aveti intrebari pe care doriti sa le adresati ministrului Transporturilor le puteti pune in timpul interviului, iar redactorii Ziare.com le vor prelua si le vor adresa lui Catalin Drula.

LIVETEXT

Despre scandalul Metrorex:

Este vorba depre cheltuieli cu salariile care au crescut la metrorex intr-un ritm accelerat, salariile de acolo s-au dublat. Din pacate, veniturile companiei nu au urmarit aceeasi tendinta, ele au fost constante pana anul trecut, cand s-au prabusit. Anul trecut a fost o lipsa de 120 de milioane de lei din venituri. Subventia de la stat a explodat, a ajuns la 687 de milioane de lei, subventie alocata din bugetul national.

Pentru 2021 au cerut peste 1 miliard de lei. In conditiile de pandemie anul trecut, cand multe companii au fost afectate, pierderi de venituri de 120 de milioane de lei, salariile au crescut cu 18%. Pentru oricine, este in zona masurilor nerezonabile. Acea negociere a contractului colectiv de munca este invaluita in mister. Misiunea de control abia incepe, dar dincolo de asta ramane actiunea si afirmatiile iresponsabile ale liderului de sindicat Radoi care nu intelege ca avem un buget national, nu sunt doar nagajatii de la Metrorex, iar eu sunt obligat sa raspund tuturor nevoilor pe care le are Romania. In ceea ce priveste aceste negicieri constante de salariu trebuie sa fim rezonabili si costurile sa fie tinute sub control, cu atat mai mult cu cat eficienta companiei nu a crescut.

Cred ca scopul relatiei dintre actionar, dintre management si partenerul social, cadrul este unul de dialog. Cred ca trebuie sa gasim acel punct de rezonabilitate incat salariile sa creasca in mod sustenabil. Sunt un fan al sistemului feroviar si imi doresc sa il dezvoltam. Trebuie insa sa ne uitam ce venituri avem, cum le putem creste, ce se intampla cu spatiile de reclama de la metrou si sa avem o societate sanatoasa de care sa fim mandri.

Despre Metroul spre Aeroportul Otopeni:

Am spus ca suntem intr-un proces de reevaluare a fezabilitatii proiectelor de metrou. In ceea ce priveste Magistrala 6, ea merge inainte. E in faza 1. Asupra fezabilitatii celei de a doua sectiuni, se ridica intrebari. Acest metrou, asa cum a fost gandit, duce la Aeroportul actual, la cladirea actuala, care ar urma sa nu mai fie folosit. Se va face o noua cladire, la trei kilometri, iar acest metrou va merge la vechiul terminal. Solutia care se intrevede este ca va trebui si un autobuz care sa te duca la metrou. Apoi, de ce ai lua un metrou care face 35 de minute si care opreste de 14 ori pe traseu. Toate acestea nu erau pe un studiu de fezabilitate.

Avem nevoie de metrou in zonele foarte aglomerate, in cartierele dormitor ale Bucurestiului.

Despre cedarea Metrorex catre Primarie

Daca domnul Nicusor Dan doreste sa preia metroul impreuna cu subventia necesara operareii, cred ca e o varianta viabila. Din cate stiu, bugetul bucurestiului nu ar suporta asta. Doamna Firea nu a fost prima care a facut aceasta afirmatie, si Sorin Oprescu si-a dorit asta.

Avem mai multe proiecte in ceea ce priveste centura Capitalei, poduri, un inel de autostrada pe care se lucreaza pe unul dintre loturi, cel de sud, lotul 2. Incep lucrearile si pe lotul dintre A2 si apoi si pe lotul dinspre A1 Bucuresti Pitesti.

Vom avea o autostrada de centura. Pe centura existenta, odata realizata, putem discuta ca ea sa fie transferata Capitalei. Cred ca si Nicusor Dan si primarii de sector isi doresc mai degraba ca ministerul Transporturilor sa deruleze aceste proiecte.

Despre Metroul Cluj-Napoca

Metroul de la Cluj nu va fi mai cu mot decat cel de la Bucuresti. Acolo e in derulare un studiu de fezabilitate care ar trebui sa ne spuna daca e fezabil. Va avea costuri foarte mari de operare foarte mari care vor trebui suportate dintr-un buget. Cel mai probabil cel national. Operarea si intretinerea unor infrastructuri este scumpa in sine. Sunt experti care spun ca un metrou este fezabil de la doua milioane de calatori. Altii care spun ca de la un milion. Asta ar urma sa ne spuna studiul de fezabilitate. Punem pe hartie aceste lucruri si vedem daca e fezabil acest proiect.

Despre riscul de insolventa al CFR Calatori

Nu stiu despre un astfel de risc. Avem un plan de restructurare din partea companiei pe care echipa mea se uita in momentul de fata. Exista alocarea de serviciu public, acea compensatie pe care statul o plateste. Ce e important este sa ajungem la eficienta, pentru ca sunt 1000 de vagoane care stau la gard. Imi doresc sa gasim bani prin PNRR. 390 de milioane de lei este pierderea pentru CFR Calatori si sper ca in cativa ani sa fim mandri de aceasta companie.

Despre reamenajarea Aeroportului Otopeni

Am inceput deja curatenia la Aeroportul Otopeni. Acolo au fost pierderi de 120 de milioane de euro anul trecut, nu au fost calatori. Dar cu toate acestea nu s-au luat masuri de reducere a cheltuielilor pe partea de personal. Nu s-a putut introduce nici macar acea scadere de la cinci la patru zile. S-au facut si angajari, s-au dat si prime de milioane de lei. Asta eu nu inteleg. In momentul in care business-ul merge prost, sunt pierderi, sa-ti dai prime... Pe de alta parte, ati vazut cum arata aeroportul Otopeni. Si au circulat chiar o serie de imagini in spatiul public.

Toate aceste lucruri m-au nemultumit si am facut o schimbare de management acolo. Am numit un consiliu de administratie format din profesionisti, de la experti bancari, la experti in aviatie, oameni fara background clientelar, politic. Am pus sapte oameni exact cum ar trebui sa arate un consiliu de administratie, cu profesionisti. Compania are extraordinar de mult potential. Exista si un director general si i-am dat ca tema prioritar sa rezolve aceste aspecte care ne fac de ras. Partea de curatenie, de gresie sparta, acel sistem de parcare oribil. Are tema imperativa. Stiti cum este: companiile cu bani multi sau regiile autonome sunt asa ca un borcan cu miere. Si pe acolo se mai gasesc niste posturi pentru oameni care trebuie sa isi gaseasca un job, se mai cumpara nise iphone-uri de nu stiu care model si asa mai departe. Iar asta mi se pare inacceptabil.

Tocmai de aceea, pentru mine profesionalizarea, reforma si eficienta sunt cuvinte cheie pentru acest mandat. Asta am transmis si conducerilor companiilor. Acolo unde e cazul de schimbari le fac fara niciun fel de problema. Vom introduce si managementul acela pe patru ani, stabil. Aceasta este o companie care chiar are mult potential si reusesc si altii in jurul nostru sa isi rezolve aeroporturile, ma refer la Sofia, la Atena, si noi trebuie sa reusim pentru ca chiar produce profit. Putem sa avem un aeroport de care sa fim mandri, integrat cu infrastructura feroviara, rutiera.

Catalin Drula explica dezastrul de la Transporturi: "Am stiut dinainte ca nu intru intr-o structura de care Romania este mandra"

Planurile noului ministru al Transporturilor, Catalin Drula, pentru compania Tarom: flota noua si restructurari

Romania risca sa piarda 1,4 miliarde de lei de la Agentia Japoneza de Cooperare daca nu construieste metroul pana la Aeroportul Otopeni

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
Guvernul a aprobat joi, 28 martie, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
#catalin drula, #Ministrul Transporturilor, #interviu , #Stiri Catalin Drula