Cătălin Drulă (USR), ministru al Transporturilor în perioada decembrie 2020 - septembrie 2021, crede că sub conducerea lui Sorin Grindeanu (PSD), MT și alte instituții de stat își exercită în mod deficitar atribuțiile, atunci când vine vorba despre construirea autostrăzilor mult așteptate de români.
Guvernul PSD+PNL nu reușește să îndeplinească ținta anuală de kilometri de autostradă construiți, în contextul în care termenul asumat prin PNRR, pentru multe dintre proiecte, este anul 2026, remarcă fostul ministru.
„Am spus în 2021 că decada aceasta ar trebui să fie cea în care România își va construi rețeaua de autostrăzi și căi ferate moderne. Din păcate, în ultimii trei ani, progresul nu a fost cel pe care mi-l imaginam, acel ”bulgăre de zăpadă” nu crește suficient de repede, suntem în continuare la 60-70 de km de drum rapid inaugurați pe an, departe de cei circa 200 de care am avea nevoie anual, ca să scădem decalajul față de Vest.
Sunt probleme pe linie de birocrație, exproprieri, utilități, păduri etc, aspecte ce țin de statul român. Piața a început să crească pentru a face față volumului tot mai mare de proiecte, însă statul nu ține pasul, ba chiar apar semnale clare că nu mai sunt bani pentru proiecte, după explozia cheltuielilor bugetare și a deficitului”, a declarat Drulă, pentru Ziare.com.
Fostul ministru acuză întârzieri pe mai multe sectoare, inclusiv pe cele unde lucrează Dorinel Umbrărescu.
„În concret, vedem întârzieri mari pe Autostrada de Centură București Sud, DEx Craiova - Pitești, Autostrăzile Moldovei A7 și A8, Autostrada Transilvania, Sibiu - Pitești. Iar la căi ferate e și mai dramatic, șantierele din PNRR sunt extrem de întârziate și vedem cum se pierd bani din PNRR pentru metroul din Cluj, din cauza întârzierilor imense”, a mai precizat Drulă.
În opinia fostului oficial de la MT, Umbrărescu s-a împărțit pe prea multe șantiere și cu greu mai face față, în ritmul care l-a consacrat. Astfel, se explică întârzierile.
„UMB e cel mai puternic constructor din România, a crescut constant în ultimii 20 de ani, are multe proiecte terminate, însă în prezent a luat foarte multe șantiere, în jur de 20, licitează în continuare, îi e foarte greu să crească atât de repede încât să mențină o mobilizare corespunzătoare pe toate proiectele în paralel”, a mai avertizat Drulă.
De asemenea, fostul președinte al USR crede că UMB e nevoit să accelereze lucrările și totodată, să riște calitatea lucrărilor.
„Sunt proiecte care merg bine, însă sunt și unele care par complet abandonate, scade ștacheta calității lucrărilor executate din graba de a termina rapid un șantier și a se muta pe următorul, siguranța muncitorilor nu e tot timpul pusă pe primul loc din aceasta grabă împinsă peste limită. Multe dintre șantierele lor nu au diriginte de șantier angajat de CNAIR, pare o înțelegere tacită”, a mai precizat fostul ministru.
Lucrările la A7 (Autostrada Moldovei) ar urma să se întindă chiar până în 2027, crede Drulă.
„Pe termene contractuale, în 2025 ar trebui să circulăm pe cei 320km de la Ploiești la Pașcani. Realitatea din teren ne arată că la mijlocul perioadei contractuale, jumătatea dintre Focșani și Pașcani băltește la 15-20%, cu mobilizarea foarte slabă despre care vorbeam, unde UMB și-a pierdut suflul. Cel mai probabil, aceste șantiere se vor duce în 2026 sau chiar mai târziu, apare și riscul pierderii banilor europeni din PNRR”, a concluzionat pentru Ziare.com, fostul ministru.
Citește și:
Un vis frumos: de la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză