Cătălin Predoiu explică greșelile lui Stelian Ion la Ministerul Justiției: ”Nu e un joc de copii. Ai tot dreptul să resetezi, dacă nu ești de capul tău”

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 23:26
4037 citiri
Cătălin Predoiu explică greșelile lui Stelian Ion la Ministerul Justiției: ”Nu e un joc de copii. Ai tot dreptul să resetezi, dacă nu ești de capul tău”
Liberalul a precizat că anul 2021 a fost unul pierdut pentru justiție și pentru fostul ministru FOTO Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit duminică, 13 februarie, despre greșelile făcute de predecesorul său de la USR, Stelian Ion, demis anul trecut de fostul premier Florin Cîțu.

Liberalul a precizat că, din punctul său de vedere, anul 2021 a fost unul pierdut pentru justiție și pentru fostul ministru, subliniind că Stelian Ion a greșit când a resetat jocul ”destul de radical” în ceea ce privește proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, fără să discute suficient în prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii.

”E o întrebare surprinzătoare și sper să confirmați că e surprinzătoare. În general, evit să mă pronunț pe mandatele predecesorilor și pentru faptul că știu cât e de dificilă poziția în Ministerul Justiției, e un post complex. Toate ministerele au complexitatea lor. Aici particularitatea e că trebuie să joci simultan în mai multe sfere ale statului, ale puterii de stat: executiv; legislativ, ești în Parlament, să susții proiecte, propui proiecte; puterea judecătorească, ești membru CSM; pe linia de siguranță națională, membru CSAT; agenda externă e complicată. Trebuie cumva să știi să îmbraci multe costume și să le schimbi rapid ca să intri în jocul fiecărei table de șah”, a spus Predoiu după ce a fost întrebat, la B1 TV, cum a văzut mandatul predecesorului său.

”E și simplu, și complicat ce s-a întâmplat anul trecut. Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu Președintele, cu partenerii europeni, chiar și cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord cumva că în 2020 trebuie să așteptăm alegerile, să vină un parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot și să își asume reforma justiției într-o configurație sau alta. Noi am pregătit instrumentele, legile justiției, proiect desființare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică și trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020, deci era tabla așezată ca la biliard, bilele erau așezate în fața fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo și mers mai departe”, a adăugat el.

Trendul era prestabilit și discutat inclusiv cu CSM, a explicat Predoiu.

”Nu avea nimeni pretenția și așteptarea ca instrumentele pregătite de noi să rămână în aceeași configurație complet, la virgulă, dar trendul era prestabilit și era discutat îndelung cu toată lumea despre care am menționat, inclusiv CSM. Sigur, dânșii nu s-au angajat formal că ne avizează sau nu un proiect de lege, respectiv SIIJ, dar cumva noi am pregătit terenul pentru o discuție constructivă acolo”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Actualul ministru a precizat că a avut două-trei discuții pe acest subiect cu predecesorul său.

”Ai tot dreptul ca ministru să resetezi dacă asta e viziunea, dacă ai în spate o coaliție care te susține, dacă ai vorbit cu toți partenerii, dacă nu ești de capul tău. Acesta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu. Este un joc cu o miză de țară, e adevărat. Chiar dacă n-am avea MCV, ar fi o miză de țară. Greșeala (lui Stelian Ion - n.red) cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM sau, dacă a discutat, n-a discutat destul, nu știu exact”, a continuat ministrul.

Citește și:
Codul penal și cel de procedură penală intră din nou în revizuire. Ministerul Justiției: „Politica penală a statului se află la o răscruce”
Codul penal și cel de procedură penală intră din nou în revizuire. Ministerul Justiției: „Politica penală a statului se află la o răscruce”
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a emis un ordin privind formarea Grupului de Lucru „Politica Penală a României 2024”, care are ca scop elaborarea şi punerea în dezbatere publică a...
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
#Catalin Predoiu, #Ministrul Justitiei, #stelian ion, #desfiintarea siij, #CSM , #stiri Catalin Predoiu