Ministrul Justiţiei: "Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituţionalitate"

Luni, 14 Februarie 2022, ora 07:13
6655 citiri
Ministrul Justiţiei: "Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituţionalitate"
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu FOTO Facebook Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că „problema coliziunii între dreptul european şi dreptul naţional nu este nouă, nu e particulară României”, el arătând că România respectă supremaţia dreptului european. Predoiu face această afirmaţie în contextul discuţiilor despre decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care consideră că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale ce funcţionează la nivel naţional nu pot fi expuşi riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituţionali nu sunt în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene.

„Dacă te uiţi în detaliu la deciziile CJUE şi decizia CCR, sunt două speţe aici. Una este legată de povestea cu MCV-ul, unde acolo cele două trenuri nu se ciocnesc, ca să rămân tot într-o cheie plastică aşa, ci mai degrabă trec unele pe lângă altele în sens invers. Curtea de Justiţie ce spune: «MCV e obligatoriu». Curtea constituţională spune: «Ştiţi ceva, MCV nu e instrument legislativ, prin urmare nu e în competenţa mea să văd dacă e constituţional sau nu, nu mă interesează, din punctul meu de vedere nu este obligatoriu, dar dacă Guvernul vrea să îl îndeplinească, să îl îndeplinească». Deci a lăsat o marjă Guvernului şi evident că sunt de părere că trebuie să îndeplinim MCV”, a afirmat Cătălin Predoiu duminică seară, la B1 Tv.

Ministrul spune că atunci când România va îndeplini „obiectivele de substanţă” din Mecanism, atunci va putea spune că obiecţiile făcute de făcute de oficialii europeni sunt „apă bătută în piuă”.

„Ştiţi când o să vorbesc eu de apa asta bătută în piuă? În momentul în care noi, obiectivele de substanţă le îndeplinim. Dacă le îndeplinim, atunci sunt de acord, vin la dumneavoastră şi spunem, ”Dom-le, noi am îndeplinit tot” şi, dacă acuma mai sunt discuţii, să ştiţi că e apă bătută în piuă. Dar eu nu pot să mă duc acum la comisarul Reynders sau la vicepreşedinta Jourova şi să spun ”Ştiţi, haideţi că vorbim politică”, pentru că spun: aţi rezolvat asta, asta, asta?”, adaugă Predoiu.

Ministrul mai spune că „orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate” la nivel de constituţionalitate”.

„Uitaţi-vă în Constituţie. În momentul în care tu accepţi că aplici dreptul european cu prevalenţă - sigur că sunt nuanţe, sunt şi alte articole care sunt interpretabile - dar ţi-ai asumat să cedezi o parte de suveranitate. Nu vrem să ne aducem aminte despre lucrul ăsta sau ce? E valabil pentru orice stat membru al Uniunii Europene. Ştiţi, şi alte state au trecut prin discuţia aceasta. Germania a avut problema aceasta înainte ca România să intre în Uniunea Europeană şi s-a rezolvat prin dialog între Curţile Constituţionale şi Curţile de Justiţie ale Uniunii Europene”, a explicat Predoiu.

Ce i-ar putea rămâne lui Klaus Iohannis după negocierea funcțiilor de top din Uniunea Europeană SURSE
Ce i-ar putea rămâne lui Klaus Iohannis după negocierea funcțiilor de top din Uniunea Europeană SURSE
Președintele Klaus Iohannis, care și-a depus candidatura pentru șefia NATO, ar putea rata și celelalte numiri de top de la Bruxelles. Discuțiile liderilor UE pentru funcțiile importante din...
Sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeei de către UE au fost extinse până la finele lui iunie 2025
Sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeei de către UE au fost extinse până la finele lui iunie 2025
Consiliul Uniunii Europene a decis luni extinderea până pe 23 iunie 2025 a sancţiunilor economice impuse Rusiei în iunie 2014 după "anexarea ilegală" a Crimeei şi a oraşului Sevastopol,...
#Catalin Predoiu, #Catalin Predoiu ministrul Justitiei, #Uniunea Europeana, #suveranitate state UE, #constitutie , #stiri Catalin Predoiu
  1. Anchetă a Poliţiei privind buletinele de vot preştampilate. Radu Mihaiu: Sectorul 2 are 3% voturi nule
  2. Românul care se luptă pentru o funcție de conducere în Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din PE
  3. Gabriela Firea și-a anunțat demisia din Parlament. Ce urmează pentru fostul primar și ministru al PSD: „Cinste și onoare"
  4. Câți români diaspora au votat cu AUR și SOS la alegerile europarlamentare. Cifrele finale
  5. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  6. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  7. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  8. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  9. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  10. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE