Procesul pentru care ONG-urile cer demisia lui Cătălin Predoiu, pe final. Ce semne de întrebare rămân după controversa iscată de ministrul Justiției

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 03:25
4310 citiri
Procesul pentru care ONG-urile cer demisia lui Cătălin Predoiu, pe final. Ce semne de întrebare rămân după controversa iscată de ministrul Justiției
Cătălin Predoiu îl dădea „achitat” pe Dan Hosu înainte să se termine procesul FOTO: Ionuț Mureșan

Dosarul în care Dan Hosu (soțul decedat al fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu) era judecat pentru „afacerea” cu date despre morții din accidentele rutiere se va judeca vineri, 9 februarie, când ceilalți inculpați – printre care și Angela Toncescu, supranumită „regina asigurărilor” – vor afla dacă scapă sau nu prin prescripția faptelor.

Instanța de judecată a luat în discuție marți, 7 februarie, un nou termen de judecată din dosarul în care Dan Hosu fusese condamnat cu suspendare alături de un fost subaltern din Poliție, Marian Cataramă, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea fără drept de informații nedestinate publicității.

Judecătorul a solicitat copie după certificatul de deces al lui Dan Hosu (foto), apoi le-a pus în vedere inculpaților și avocaților să nu lipsească de la următorul termen de judecată, din data de 9 februarie 2023.

Pe scurt, Dan Hosu – fost polițist – îl suna pe mai tânărul său prieten, căruia îi cerea datele persoanelor decedate în accidente pentru a obține mai departe contracte de asistență juridică din partea familiilor. Acesta era obiectul de activitate al firmei „Despăgubiri Accidente Vătămări”, pe care Dan Hosu a deschis-o după ce s-a pensionat din Poliție.

Subalternul său, Marian Cataramă, este acuzat că îi „livra” fostului șef informații din baza de date ale MAI, așa cum reiese din interceptări.

„Îmi trebuie strict… Deci, nu am… bârlogul!”, îi spunea Dan Hosu, la telefon, lui Marian Cataramă (foto).

După ce făcea rost de adresa „bârlogului”, Dan Hosu le contacta pe victime și le propunea să-l lase pe el să se ocupe de partea cu despăgubirile. Pentru aceste acuzații cei doi au primit pedepse cu suspendare.

Dan Hosu a fost achitat de Tribunalul București pentru acuzații mult mai grave. Procurorii îi acuză pe Dan Hosu, Adrian Gurzău (fost deputat PDL și finul Elenei Udrea) și Sorin Tatu (patronul unei firme) că au favorizat sau au susţinut interesele Angelei Toncescu (foto), pe atunci șefă la Carpatica Asig. Aceştia ar fi pretins şi primit indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Controversatele declarații ale lui Predoiu legate de achitarea lui Hosu

Dan Hosu a decedat pe data de 3 februarie 2023, în plin scandal cu privire la declarațiile publice ale ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care îl dădea achitat pe soțul Giorgianei Hosu, deși procesul este încă în stadiul de apel.

Opt organizații civice au cerut demisia lui Predoiu, acuzând „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”.

Reamintim că procuroarea Giorgiana Hosu și-a dat demisia din fruntea DIICOT imediat după condamnarea pe fond a soțului ei.

Pe data de 18 ianuarie, ministrul Justiției declara: „…ulterior a fost achitat, se poate spune că doamna și-a dat cu adevărat demisia de onoare”.

Numai că Dan Hosu nu a fost achitat, dosarul fiind încă pe masa judecătoarei Claudia Jderu, despre care surse G4Media au afirmat că a fost chemată la Ministerul Justiției la o zi după declarația pe care ministrul a pus-o pe seama unei erori, „pe surse neoficiale”.

Scuzele lui Cătălin Predoiu, exprimate public, mai degrabă au adâncit controversa decât să o lămurească. Asta pentru că opinia publică a inceput să se întrebe de când ministrul Justiției primește „informații din surse neoficiale” și de ce se interesează cu privire la procesele de pe rolul instanțelor.

Jurnaliștii de la G4Media.ro au aflat apoi că judecătoarea Claudia Jderu a fost chemată la minister în legătură cu postul de magistrat al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la o zi după „gafa” ministrului Predoiu.

De aici au început discuțiile în spațiul public cu privire la tragerea „pe linie moartă” a judecătoarei Claudia Jderu, cea care a pronunțat pedeapsa de 8 ani de pușcărie pe numele Elenei Udrea în Dosarul campaniei din 2009, iar Ioanei Băsescu i-a dat 5 ani.

Decizia nu a fost pe placul Elenei Udrea care a blestemat-o pe judecătoarea Claudia Jderu în direct la Antena 3:

„Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte. Această femeie a ținut să mă condamne pe fiecare acuzație a procurorilor. Dovadă mai mare de slugărnicie, de răspuns la comandă, că nu pot să cred că are ceva personal cu mine, nu pot să cred că mă urăște pe mine atât de tare încât să țină să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații care s-au adus în acest dosar”, a spus Elena Udrea.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Angela Toncescu și Dan Hosu

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada martie 2015 - martie 2016, Angela Toncescu, atunci membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări.

Din respectivul „cerc relațional” ar fi făcut parte Dan Hosu, Adrian Gurzău și Sorin Tatu.

„Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Acţiunile lui Hosu, Gurzău și Tatu au vizat influenţarea voturilor exprimate în şedinţele Consiliului ASF, astfel încât:

  • să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu şi a lui Liviu Andrei Stoicescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, respectiv în funcţia de director general al firmei, în condiţiile în care aceştia nu îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea funcţiilor respective;
  • să fie adoptate decizii favorabile atât societăţii Carpatica Asig, cât şi persoanelor din conducerea acesteia
  • să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan a societăţii, în contextul în care aceasta, încă din luna iulie 2015, avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro, a mai arătat DNA în rechizitoriu.

La aceste acuzații s-au adăugat cele referitoarea la folosirea de către Dan Hosu a informațiilor nedestinate publicității din baza de date a MAI, cu ajutorul fostului său subaltern.

Citește și:
„Regina asigurărilor” și finul Elenei Udrea, greu de judecat. Dosarul în care era vizat Dan Hosu, repus pe rol în complet de divergență
„Regina asigurărilor” și finul Elenei Udrea, greu de judecat. Dosarul în care era vizat Dan Hosu, repus pe rol în complet de divergență
Dosarul în care Dan Hosu (soțul defunct al fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu) era judecat pentru „afacerea” cu date despre morții din accidentele rutiere a fost repus pe rol vineri, 24...
Afaceriștii care l-au țepuit pe Sorin Ovidiu Vîntu cu Realitatea TV scapă prin prescripție la fel ca escrocii de la Petromservice
Afaceriștii care l-au țepuit pe Sorin Ovidiu Vîntu cu Realitatea TV scapă prin prescripție la fel ca escrocii de la Petromservice
Dosarul penal în care se judecă modalitatea prin care Maricel Păcuraru și Cosmin Gușă au preluat „frâiele” postului de televiziune Realitatea Tv pe vremea când Sorin Ovidiu Vîntu se...
#Catalin Predoiu, #dan hosu a murit, #Giorgiana Hosu DIICOT, #Angela Toncescu Carpatica DNA, #curtea de apel bucuresti , #justitie