Codrin Ștefănescu și Radu Silaghi, chemați în instanță să povestească despre „trecutul revoluționar” al fostului deputat „Mitralieră”

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 21:50
5158 citiri
Codrin Ștefănescu și Radu Silaghi, chemați în instanță să povestească despre „trecutul revoluționar” al fostului deputat „Mitralieră”
Catalin Rădulescu zis „Mitralieră” se bate în instanță pentru titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluție. FOTO / Ionuț Mureșan

Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, nu recunoaște acuzațiile de fals în declarații aduse de procurorii DNA în legătură cu modalitatea în care acesta a obținut titlul de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989. Cum fostul deputat PSD a ales să se judece conform procedurii normale pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații, la cererea procurorilor, instanța îi va cita ca martori pe Codrin Ștefănescu, Radu Silaghi și Romeo Raicu.

Cei trei vor vorbi în fața instanței la termenul din 30 ianuarie 2023 despre „trecutul revoluționar” al lui Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră”.

Fostul deputat PSD s-a prezentat în instanță pentru al doilea termen de judecată pe fond în dosarul în care a fost deferit justiției alături de Adrian Sanda, fost șef al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist și alte două persoane, membri ai Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant (Corina Denisa Tănase și Cristina Valentina Chechi).

Miza procesului este modul în care „Mitralieră” a obținut, în 2016, certificatul de „luptător cu rol determinant” în baza căruia a beneficiat ilegal de 165.640 de lei.

Cum se apără „Mitralieră”: Dosarul, deschis de fratele Ralucăi Prună

Procurorii spun că Rădulescu ar fi făcut revoluție la Pitești, unde nimeni n-a fost ucis sau rănit – de unde e golit de conținut și „rolul determinant” al acestuia.

La rândul lui, „Mitralieră” susține că a participat la Revoluție la Timișoara, încă din data de 16 decembrie 1989.

Cu privire la acuzațiile procurorilor DNA, Cătălin Rădulescu a arătat că:

  • „Procurorul de caz, Mihai Prună, a manifestat în mod constant și vădit cu ocazia audierilor de martori o atitudine represivă și inhibitoare cu scopul de a-i timora și de a pune ‘presiune psihică’ exclusiv asupra celor care fuseseră propuşi de el în apărare, cu pregnanță asupra acelora care atestau prezenta sa la (Revoluție – n.r.) în perioada 16-20 decembrie 1989 la Timișoara”.
  • „Procurorul de caz a folosit diverse metode de anchetă cu tentă abuzivă constând în proferarea în mod direct (a unor – n.r.) ameninţări la adresa acestora, sugerându-le că mint”.
  • Dosarul ar fi rezultatul unui conflict dintre fostul deputat și fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, sora procurorului de caz.

„Mitralieră”, dat pe mâna justiției ca fals revoluționar

Pe data de 20 decembrie 2021, fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi obținut ilegal titlul de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989.

Rădulescu este acuzat de procurori de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, pentru că ar fi primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”, deşi nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar, sunt deferiți justiției Adrian Sanda, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, precum şi Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, acuzați de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2016, inculpații Sanda, Tănase și Cechi ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de Rădulescu, deși acesta nu a desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute înainte de 22 decembrie 1989.

Foloase necuvenite de peste 165.000 de lei

Membrii comisiei ar fi admis cererea lui Rădulescu și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989.

Declarațiile ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București, rețin procurorii.

În urma cestor demersuri, Rădulescu a primit, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant” și a obținut astfel o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021, potrivit DNA.

Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal ”in rem”, deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de...
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus joi, 14 martie, la Tribunalul Bucureşti, o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziţie...
#Catalin Radulescu deputat PSD, #revolutionari falsi, #fals, #DNA, #Revolutia 1989, #revolutia Timisoara, #curtea de apel bucuresti , #justitie