„Porcarul-șef” al familiei Dragnea scapă nepedepsit. Dosarul evaziunii fiscale de la Ferma Salcia, închis pe Legea lui „Mitralieră”

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 03:08
7022 citiri
„Porcarul-șef” al familiei Dragnea scapă nepedepsit. Dosarul evaziunii fiscale de la Ferma Salcia, închis pe Legea lui „Mitralieră”
Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, a fost inițiatorul legii care îi scapă pe evazioniști de pușcărie dacă plătesc prejudiciul. FOTO: Ionuț Mureșan

Mișu Dumitru – directorul general al fermei de porci unde acționar majoritar la data faptelor era fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea – a scăpat definitiv de condamnarea de 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, deși nu el a plătit prejudiciul.

Decizia a fost pronunțată miercuri, 18 ianuarie, de Curtea de Apel București în temeiul unei modificări a legii făcute în guvernarea PSD de fostul deputat „Mitralieră”.

Temeiul încetării procesului penal cu privire la evaziunea fiscală comisă de Mișu Dumitru la Ferma Salcia îl constituie art. 16 litera h) din Codul de procedură penală care spune că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă „există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege”.

Cauza de nepedepsire este, de fapt, Legea nr. 241/2005 în forma modificată prin Legea nr. 55/2021 inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră”.

Pe scurt, legea în actuala formă permite oricărui evazionist să scape de pușcărie dacă achită integral prejudiciul majorat cu 20%.

Doar că nu Mișu Dumitru (foto) a plătit prejudiciul, din buzunar, ci Ferma Salcia, „pentru a-și putea continua activitatea” – așa cum au declarat avocații la ultimul termen de judecată, din 16 septembrie 2022.

Epilog previzibil pentru Dosarul Ferma Salcia

După 6 amânări de pronunțare a venit și decizia definitivă:

  • „Admite apelurile declarate de inculpatul Mişu Dumitru şi de partea responsabilă civilmente S.C. Ferma Salcia S.A. împotriva sentinţei penale nr.250/14.02.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.19688/3/2018.
  • Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Mişu Dumitru, sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală.
  • Respinge ca rămasă fără obiect acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
  • Constată că a fost achitată suma de 511.432 lei, reprezentând TVA de plată, suma de 335.606 lei, reprezentând dobânzi legale şi penalităţi aferente perioadei 25.02.2014-01.02.2018, precum şi suma de 119.305 lei, reprezentând 20% din prejudiciu.
  • Ridică măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa nr. 503/P/2016 din data de 08.08.2017 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia de urmărire penală şi criminalistică asupra următoarelor bunuri imobile aparţinând inculpatului Mişu Dumitru.
  • Definitivă. Pronunţată azi, 18.01.2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta instanței.

La ultimul termen de judecată din data de 16 septembrie 2022, avocatul lui Mișu Dumitru a invocat prevederile art.10 alin 1 ind. 1 din legea Legea 241/2005 și a cerut încetarea procesului penal, arătând instanței extrase de cont din care rezultă că prejudiciul a fost acoperit, dar nu de către inculpat, ci de către Ferma Salcia.

Președinta completului de judecată s-a uitat pe hârtii, apoi l-a mustrat pe Mișu Dumitru:

„Prejudiciul trebuia achitat de către inculpat, nu de partea responsabilă civilmente. Aici scrie că prejudiciul a fost achitat de Ferma Salcia. De ce?”

„Pentru a-și putea continua activitatea, doamna Președinte…”, a răspuns avocatul cu jumătate de gură.

În ultimul cuvânt, Mișu Dumitru a declarat: „Sunt de acord cu susținerile avocatului meu. Nu doresc continuarea procesului”.

Motivare: „A acționat cu intenție directă, calificată prin scopul urmărit”

Tribunalul București l-a condamnat pe Mișu Dumitru, pe data de 14.02.2019, la o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Iată extrase din motivarea Tribunalului București, consultată de Ziare.com:

  • „Urmarea imediată a faptei inculpatului a constat în cauzarea unui prejudiciu bugetului de stat, prin sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv obligația de plată a taxei de valoarea adăugată, cuantumul acestui prejudiciu fiind de 596.525 lei (echivalentul a 134.213 euro), astfel cum a reieșit din probele administrate, sume la care se adaugă dobânda legală și penalitățile de întârziere, calculate până la data achitării debitului principal. (…)
  • „Legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată a faptei este dovedită în mod cert de probele administrate, acțiunile inculpatului având drept urmare, astfel cum s-a arătat anterior, provocarea unei pagube bugetului de stat.(…)
  • „În ceea ce privește poziția subiectivă a inculpatului față de faptă și urmările acesteia, din ansamblul probelor administrate rezultă cu certitudine că acesta a acționat cu intenție directă, calificată prin scopul urmărit, respectiv acela al sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Astfel cum s-a arătat și anterior, dispoziția de înregistrare a cheltuielilor fictive în evidența contabilă a societății a fost dată de inculpat cu scopul deducerii TVA, în vederea acoperirii soldului TVA cu care societatea figura la data de 24.02.2014, deci în scopul sustragerii de la îndeplinirea acestei obligații fiscale. (…)
  • „Instanța va avea în vedere, pe de-o parte, gravitatea infracțiunii săvârșite, în raport de împrejurările și modul de comitere a acesteia – prin dispunerea înregistrării în evidențele contabile a unor cheltuieli despre care inculpatul, în calitate de director general al societății comerciale beneficiare, știa că nu au fost efectuate, aferente unor lucrări despre care, de asemenea, avea cunoștință că nu au fost efectuate de presupusul furnizor, natura și gravitatea rezultatului produs – prejudicierea bugetului de stat cu suma de 596.525 lei, echivalentul sumei de 134.213 euro, raportat la cursul leu/euro valabil la data comiterii faptei, scopul urmărit prin săvârșirea infracțiunii – sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin deducerea în mod nelegal a taxei pe valoarea adăugată. (…)
  • „Instanța reține că nu există situații sau împrejurări care să atragă incidența vreuneia dintre circumstanțele atenuante prevăzute de acest text de lege, deoarece, pe de-o parte, din probele administrate a reieșit că inculpatul nu a depus eforturi pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, iar, de pe altă parte, nu au fost identificate aspecte referitoare la fapta comisă care să diminueze gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului (…)”, se arată în documentul citat.

Acuzațiile procurorilor: Cheltuieli fictive de peste 3 milioane de lei

Mișu Dumitru (director general) a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General (PG), pe data de 4.10.2017, alături de alți „oameni ai lui Liviu Dragnea”, precum Ilie Liviu Dragnea (administrator) sau Ștefan Anton Moroșanu (administrator) pentru infracțiuni economice.

„Inculpatul Mișu Dumitru, în calitate de director general al unei firme specializate în creșterea porcinelor, în luna februarie 2014, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăți a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale de prestări servicii/execuție lucrări, în baza unei facturi fiscale emisă în numele unei societăți comerciale, în valoare totală de 3.082.045 lei (din care bază impozabilă 2.485.520 lei și TVA 596.525 lei), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 596.525 lei (echivalentul a 134.213 euro), reprezentând TVA dedusă nelegal”, preciza la vremea respectivă un comunicat al PG.

Tot atunci, avocații angajați de Liviu Dragnea au precizat că fiul acestuia, Valentin Ștefan Dragnea, s-a retras din acționariatul SC Ferma Salcia SA.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Catalin Radulescu deputat PSD, #ferma salcia liviu dragnea, #evaziune fiscala, #prejudiciu, #ANAF, #modificari legislative, #PSD , #justitie