
Fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră” poate fi judecat pentru infracțiunile prin care a obținut ilegal titlul de luptător cu rol determinant la Revoluție. „Mitralieră” s-a plâns că procurorul care l-a anchetat e rudă cu fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, și că acesta a folosit împotriva lui „tratamente” din arsenalul de lucru al lui Mircea Negulescu, zis „Portocală”.
Înalta Curte a confirmat decizia judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel București și a respins contestațiile declarate de incupați – inclusiv pe cea a fostului deputat – împotriva închieierii prin care s-a dispus începerea judecății.
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Sanda Adrian, Cechi Cristina Valentina, Tănase Denisa Corina şi Rădulescu Cătălin Marian împotriva încheierii penale F/CP din data de 18 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr.8133/2/2021/a1. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29 iunie 2022”, se arată în minuta ICCJ.
Pe data de 18 aprilie 2022, Curtea de Apel București a validat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății celor patru.
În motivarea Curții de Apel București – consultată de Ziare.com pe portalul ReJust – apar pe larg motivele pe care Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, le-a invocat pentru restituirea dosarului la Parchet.
Redăm exterase din documentul citat, în care judecătorul a sintetizat susținerile lui „Mitralieră”:
Procurorul de caz, Mihai Prună, a arătat că Rădulescu știa încă de la începutul urmăririi penale că el este fratele Ralucăi Prună și că putea să formuleze cerere de recuzare, dar nu a făcut-o.
Instanța a arătat că sunt îndeplinite cerințele de fond ale actului de sesizare, respectiv claritatea acuzației și concordanța cu norma de incriminare. Juecătorul a apreciat că prin modalitatea de administrare a probatoriului pe parcursul urmăririi penale nu a fost afectat caracterul echitabil al procesulu și nu a fpst încălcat dreptul la apărare al inculpaților.
Pe data de 20 decembrie 2021, fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi obținut ilegal titlul de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989.
Rădulescu este acuzat de procurori de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, pentru că ar fi primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”, deşi nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, potrivit unui comunicat al DNA.
În acelaşi dosar, sunt deferiți justiției Adrian Sanda, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, precum şi Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, acuzați de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2016, inculpații Sanda, Tănase și Cechi ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de Rădulescu, deși acesta nu a desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute înainte de 22 decembrie 1989, ora.
Membrii comisiei ar fi admis cererea lui Rădulescu și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București, potrivit procurorilor.
În urma cestor demersuri, Rădulescu a primit, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant” și a obținut astfel o indemnizațiw de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021, potrivit DNA.
Inscrierea sa in PSD poate aduce un raspuns la aceasta intrebare ! Vezi tot