Deputatul "Mitraliera" initiaza o lege prin care se scad semnificativ termenele de prescriptie a raspunderii penale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:08
6695 citiri
Deputatul "Mitraliera" initiaza o lege prin care se scad semnificativ termenele de prescriptie a raspunderii penale
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta

Deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat la inchisoare cu suspendare, a initiat un proiect de lege de modificare a Codului Penal prin care se scade perioada de prescriptie a infractiunilor. Initiativa legislativa a fost depusa astazi la Senat.

Proiectul de lege vine in contextul in care modificari similare la Codul Penal au fost puse in discutie aseara in Comisia Iordache.

De asemenea mass-media a scris in ultima perioada despre posibila prescriere a unor infractiuni in dosarele sefului Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea - judecat pentru instigare la abuz in serviciu, caz aflat pe rolul Inaltei Curti si al sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu - cercetat pentru luare de mita, caz aflat pentru aviz la Senat.

Deputatul Catalin Radulescu propune noi termenele de prescriptie a raspunderii penale in cazul a mai multor prevederi ale articolului 154, alineatul 1, din Codul Penal.

Propunerile lui "Mitraliera"

b) 8 ani (prevederea in vigoare este de 10 ani- n.red.), cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;

c) 4 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 10 ani;

(Varianta in vigoare este: 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani - n.red.)

d) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mica de 3 ani sau amenda;

(Varianta in prezent este: 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani - n.red.)

Catalin Radulescu mai propune si abrogarea literei e), care prevede un termen de prescriptie a raspunderii de "3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda."

Sursa: Proiectul de lege

Expunerea de motive

In expunerea de motive, parlamentarul arata ca propunerea este facuta in scopul garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

"Prezenta initiativa legislativa are ca obiect fundamnetal reglementarea termenelor de prescriptie astfel incat organele specializate ale statului sa procedeze cu o mai mare promptitudine in vederea stabilirii raspunderii penale si sa actioneze pentru aplicarea pedepselor persoanelor care au savarsit infractiuni, ca expresie a garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

In acest mod se asigura atat respectarea principiului aflarii adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei si al persoana suspectului/inculpatului, cat si a scopului reeducativ al pedepsei, care este cu atata mai eficienta cu cat se aplica mai aproape de momentul savarsirii infractiunii", scrie Radulescu, in expunere de motive.

Expunerea de motive a parlamentarului, pe site-ul Senatului.

Deputatul PSD Catalin Radulescu a fost condamnat definitiv, in decembrie 2016, de Inalta Curte, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia.

#Radulescu prescrierea raspunderii, #radulescu proiect lege, #prescriere Dragnea, #prescriere Tariceanu , #mitraliera