Pesedistii in frunte cu deputatul "Mitraliera" au inventat un termen nou in Codul Penal pentru a-i salva de inchisoare pe evazionisti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 03 Mai 2019, ora 20:42
36973 citiri
Pesedistii in frunte cu deputatul "Mitraliera" au inventat un termen nou in Codul Penal pentru a-i salva de inchisoare pe evazionisti
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Un cuvant strain de dreptul penal romanesc a trecut de toate filtrele legislative: initiatori, avize de la diferite comisii parlamentare, Camera Deputatilor si Senat. Hiba a fost gasita la Curtea Constitutionala. Se intampla in cazul legii care ii scapa pe evazionisti de dosarele penale.

Este vorba de un proiect legislativ initiat de 16 deputati PSD. Printre cei mai ferventi sustinatori sunt deputatii PSD Catalin Radulescu (zis si "Mitraliera") si Andreea Cosma. Catalin Radulescu are o condamnare definitiva pentru dare de mita, in timp ce Andreea Cosma a fost condamnata in prima instanta la patru ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu.

Practic, potrivit proiectului, persoanele acuzate de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca achita prejudiciul integral, la care se adauga 20% din suma datorata, prevedere de care se poate beneficia o singura data.

Legea, declarata neconstitutionala

Judecatorii CCR au decis ca aceasta lege este neconstitutionala si eu motivat ca proiectul legislativ incalca atat cerintele de calitate a legii, cat si principiul legalitatii incriminarii si a pedepsei, prevazute de Constitutie.

Potrivit CCR, una dintre dispozitiile criticate "este lipsita de claritate, precizie si previzibilitate, putand duce la aplicarea de catre organele judiciare a unor solutii diferite sau chiar contradictorii, in situatii juridice identice."

Apare cuvantul "transformare"

Intreaga motivare a CCR, facuta publica saptamana trecuta, poate fi citita pe site-ul institutiei.

Inedit, judecatorii CCR au observat ca initiatorii au folosit in lege cuvantul "transformare", care nu exista in dreptul penal romanesc. Acesta a fost folosit in cazul inculpatilor care promit ca achita prejudiciul, dar nu o fac. Atunci, pedeapsa cu suspendare s-ar fi "transformat" intr-una cu executare in penitenciar.

"In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta poate dispune, o singura data, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare", este una dintre prevederile proiectului legislativ.

CCR: Asa ceva nu exista!

CCR arata ca in Codul Penal exista masurile revocarii si anularii suspendarii executarii pedepsei, iar "transformarea" incalca normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

"Insa o astfel de institutie (cea a transformarii) nu exista in dreptul penal romanesc, fiind cunoscute doar institutiile revocarii si anularii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, reglementate la art.96 si 97 din Codul Penal.

Prin urmare, sintagma folosita este non-juridica, aspect ce contravine rigorilor prevazute la art.8 alin. (4) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative," mai motiveaza CCR.

Sursa: Decizia CCR

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Catalin radulescu evaziune, #proiect evaziune fiscala, #CCR evaziune fiscala , #PSD