Catalin Ivan: PSD trece printr-o situatie cum nu a mai cunoscut in istoria sa. Cand va pleca Ponta de la Guvern? - Interviu

Luni, 20 Iulie 2015, ora 17:51
9235 citiri
Catalin Ivan: PSD trece printr-o situatie cum nu a mai cunoscut in istoria sa. Cand va pleca Ponta de la Guvern? - Interviu
Foto: Facebook/Catalin Ivan

Partidul Social Democrat se afla in acest moment intr-o situatie dificila cum nu a mai cunoscut in istoria sa, considera europarlamentarul PSD Catalin Ivan.

El a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este convins ca in toamna acestui an se va organiza un Congres extraordinar pentru desemnarea unui nou lider al formatiunii.

Insa, pana la Congres, Catalin Ivan considera ca interimatul PSD trebuie asigurat de Rovana Plumb.

"Singura persoana legitima sa detina functia de presedinte interimar, sa asigure interimatul pana la Congres, este Rovana Plumb, pentru ca a fost votata in martie de catre membrii Consiliului National, este singurul lider al partidului votat de membrii care poate sa detina aceasta functie", a declarat europarlamentarul.

Totodata, Catalin Ivan a mai afirmat ca este convins ca Victor Ponta isi va da demisia din functia de premier, insa are nevoie de garantii ca presedintele Klaus Iohannis nu va forta un guvern PNL.

Care este in prezent atmosfera in PSD dupa toate evenimentele din ultima perioada? Se poate spune ca in momentul de fata partidul se afla in criza?

De ceva timp se poate spune ca PSD trece printr-o situatie foarte, foarte dificila, poate cum nu a mai cunoscut in istoria sa, dar este o atmosfera premergatoare unui Congres. Dupa cum vedeti sunt foarte multe declaratii, foarte multe opinii, din ce in ce mai multe voci care cer Congres al PSD cat mai repede. Deci cred ca in aceste zile PSD se afla ca un partid care se pregateste de Congres.

Erau zvonuri potrivit carora Congresul va fi organizat dupa alegerile din 2016. Credeti ca fi organizat mai devreme?

Da, este din ce in ce mai clar ca vom avea Congres in aceasta toamna. Nu se va putea intra in alegeri cu lider interimar. Este nevoie de o conducere statutara, o conducere legitima, care sa pregateasca si alegerile locale si alegerile parlamentare.

In acest moment, din cate se vede, se duce o batalie in PSD pentru functia de presedinte interimar.

Batalia pentre sefia PSD: Dragnea, suparat pe Ponta: Nu mai e foarte stabil

Da, vad ca sunt orgolii foarte mari inainte de Comitetul Executiv de miercuri si nu inteleg de ce, cand singura persoana legitima sa detina functia de presedinte interimar, sa asigure interimatul pana la Congres, este Rovana Plumb, pentru ca a fost votata in martie de catre membrii Consiliului National, este singurul lider al partidului votat de membrii care poate sa detina aceasta functie. Sau nu singurul, dar cu cea mai mare legitimitate in acest moment.

Si Liviu Dragnea doreste sefia interimara a PSD. A spus astazi ca va anunta maine daca intra in aceasta cursa...

Dragnea revine cu explicatii: Nu m-a deranjat, m-a durut demisia lui Ponta (Video)

Conform statutului nu poate. Doar daca schimba statutul pana la Comitetul Executiv. Statutul pe care l-a votat Consiliul National prevede ca orice membru de partid, in momentul in care este inculpat intr-un dosar si incepe urmarirea penala, sa isi dea demisia din toate functiile de conducere. Cu atat mai putin sa candideze pentru o alta functie de conducere.

Cum ati primit vestea retragerii lui Victor Ponta din functia de presedinte PSD? Stiati ca urma sa ia aceasta decizie?

Banuiam ce sa va intampla asta, pentru ca si Victor Ponta ca si oricare membru de partid trebuie sa respecte statutul. Iar statutul, incepand cu luna martie anul acesta, este foarte clar si in aceasta privinta. Trebuia sa se retraga.

Si nu ar trebui sa se retraga si din functia de premier, potrivit rezolutiei adoptate in 20 martie de Consiliul National al PSD?

Eu sunt convins ca o va face, dar are nevoie de garantii, si este firesc sa aiba nevoie de garantii, ca actualul presedinte Klaus Iohannis nu va forta un guvern minoritar PNL, dupa cum a anuntat ca doreste inca de cand a castigat alegerile, si nu va santaja Parlamentul cu alegerile anticipate.

Este posibil ca la Comitetul Executiv National de miercuri Victor Ponta sa anunte ca s-a razgandit si ca ramane presedinte PSD pana la Congres?

Nu. Nu cred ca este posibil. Cred ca Victor Ponta a fost foarte clar si cand si-a dat demisia, si la ultimul Birou Permanent National cand a spus ca nu se mai intoarce in functia de presedinte al partidului.

In ce relatii sunteti in acest moment cu Victor Ponta? Pentru ca in urma cu ceva timp ati avut unele neintelegeri cu premierul, dupa ce s-a incercat excluderea dumneavoastra din partid.

Catalin Ivan: Victor Ponta este disperat. Vinde pe toata lumea, promite orice, oricui Interviu

Au incercat cei de la Sectorul 1 sa ma excluda, desi nu mai eram membru acolo. Dar asta doar ca sa mai faca niste subiecte de presa si sa creeze confuzie. Sunt membru PSD, membru al delegatiei PSD din Parlamentul European, membru al Consiliului National. Relatia cu Victor Ponta si cu Liviu Dragnea nu este una dintre cele mai bune, tocmai pentru ca eu consider ca au gresit amandoi foarte mult in ultimul timp.

Va mai mentineti decizia de a candida la sefia PSD in cadrul Congresului?

Sigur ca da. Am anuntat inca din decembrie anul trecut si nu m-am schimbat nicio secunda.

Dupa sedinta de azi a coalitiei de guvernare, Rovana Plumb a declarat ca a fost convenita solutia pentru punerea in aplicare a noului Cod Fiscal, retrimis in Parlament de seful statului, dar il asteapta pe Victor Ponta sa anunte care este aceasta solutie. De ce nu a facut Rovana Plumb anuntul, fiind presedinte interimar al PSD, si il asteapta pe Victor Ponta?

Aberatia zilei: Frica de ce va face Ponta

Nu stiu, dar faptul ca au decis sa il lase pe Victor Ponta sa comunice decizia poate tine si de o strategie de comunicare pe care nu o cunosc pentru ca nu am fost acolo. Este liderul coalitiei de guvernare, este primul ministru in functie si probabil ca din punct de vedere al comunicarii au decis ca asta este cea mai buna varianta. Nu am de unde sa stiu, fac si eu supozitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#PSD presedinte interimar, #Congres PSD, #Victor Ponta demisie premier, #Catalin Ivan presedinte PSD , #PSD