Iohannis e jucator. Nu stiu cum va reusi PSD sa se impace cu acei oameni Interviu cu Catalin Ivan

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 10:04
9622 citiri
Iohannis e jucator. Nu stiu cum va reusi PSD sa se impace cu acei oameni Interviu cu Catalin Ivan
Foto: Site oficial Catalin Ivan

PSD este intr-o situatie dificila, nu ne mai permitem sa vopsim gardul si sa gasim vinovati unde a fost performanta, spune europarlamentarul Catalin Ivan, care intentioneaza sa candideze pentru functia de presedinte la viitorul congres PSD.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Ivan a criticat dur propunerile lui Liviu Dragnea de reformare a PSD, dar si excluderea lui Mircea Geoana din partid: "Il vom primi din nou in partid ca, daca pierdem iar peste cinci ani, Doamne fereste!, pe cine mai dam afara?"

"Eu nu cred in baroni. Sunt oameni care au avut puteri mai mari decat le-a permis functia pentru ca institutiile statului nu au functionat. Liviu Dragnea nu e Monica Macovei si, daca vrea sa se bata cu dna Macovei pe electoratul dnei Macovei, se va bate pe 5%", afirma europarlamentarul PSD

Catalin Ivan spune ca daca va deveni presedinte PSD il va sustine pe Victor Ponta pentru pastrarea functiei de premier.

Candidati la congresul PSD pentru functia de presedinte?

Sigur ca da. Este responsabilitatea mea ca, atunci cand nu sunt de acord cu propunerile facute de Liviu Dragnea, de actuala conducere sa vin cu o alternativa.

Cu care dintre propunerile lui Liviu Dragnea nu sunteti de acord?

Cu niciuna. Limitarea mandatelor la doua este o greseala fundamentala pentru ca impiedica partidul sa-si construiasca resursa umana. In Parlamentul European abia de la al doilea mandat un parlamentar, indiferent de ce nationalitate, devine eficient.

N-o fi o diferenta intre un europarlamentar si un presedinte de CJ? Jumatate dintre ei sunt deja condamnati sau anchetati penal.

Problema nu o rezolvi prin limitarea mandatului. Cand exista suspiciunui, apare numele unui coleg intr-un dosar, trebuie sa existe un mecanism statutar ca el sa se retraga din toate functiile de responsabilitate politica, pana cand instanta decide daca e vinovat sau nu. Asta poate sa faca partidul si nimic mai mult.

Totusi, in conditiile in care atatia presedinti de CJ din toate partidele sunt ori anchetati, ori condamnati, nu avem o cauza de sistem care genereaza fenomenul?

E o problema a intregii clase politice, sistemica. Asa s-a facut politica pana acum si ea va inceta. Ceea ce face DNA face foarte bine. Dar e o greseala sa arati tu vinovatii, ca partid. Noi nu suntem instanta.

Limitarea mandatelor nu este o modalitate de a trata aceasta problema sistemica?

Nicaieri in lumea asta nu exista o limitare a mandatelor. In Belgia, un primar poate sa fie europarlamentar. Responsabilitatea e foarte mare. Dar exista mecanisme de control. Institutiile statului pot si trebuie sa verifice licitatiile, distribuirea banilor publici.

Acumularea de putere exista unde legea nu este respectata. Daca limitezi numarul de mandate, nu limitezi coruptia, daca restul nu se schimba. Un primar nou ales ar sti ca are la dispozitie 8 ani de zile sa fure si, daca e pus pe furat, are timp suficient. Si vom avea doar o innoire a coruptilor mai rapida.

Discutia trebuie sa fie pe intarirea Justitiei, protejarea institutiilor anticoruptie, un mod mai transparent si mai responsabil de selectare a candidatilor. Cei care au avut probleme cu Justitia sa nu mai candideze. Apoi, fiecare raspunde pentru faptele sale. Partidul nu trebuie sa fie scut pentru un ales.

Deci nu sunteti de acord cu ceea ce s-a intamplat inainte de alegeri in cazul ridicarii imunitatii dnei Andronescu, de exemplu?

Sunt convins ca dna Andronescu isi va gasi dreptatea in instanta. In Parlamentul European, din care fac parte, ridicarea imunitatii e o formalitate, nu se discuta niciodata cum sa il protejam pe X, cum sa facem scut in jurul lui Y.

Revenind la limitarea mandatelor, ea pune in pericol proiectele comunitatii respective. In plus ca un primar, daca e iubit de comunitate, nu poate fi oprit sa candideze. Nu mai candideaza din partea PSD, dar candideaza din partea altui partid. Si ce am facut?

Propunerea dlui Dragnea vizeaza si o modificare a Constitutiei, general valabila.

Nu va trece niciodata, pentru ca ar insemna restrictionarea unui drept fundamental.

In cazul presedintelui Romaniei exista o limitare la doua mandate.

Din alte considerente: este seful CSAT, lucreaza direct cu serviciile secrete, are acces la anumite informatii.

Dar combinatia intre mandate nelimitate si alegerea intr-un sigur tur nu e problema. Sunt primari alesi cu 25%. Nu ar trebui revenit totusi la sistemul celor doua tururi de scrutin?

N-am un raspuns acum. E o discutie daca e mai important partidul sau omul, daca aliantele care se formeaza in consiliile locale nu ar trebui sa fie transparente din chiar turul al doilea.

De ce nu sunteti de acord cu separarea functiei politice de cea administrativa?

Nu sunt de acord pentru ca lovim in cei care au tras cel mai mult in campanie. Poate ca nu e intentionata, dar e o miscare care destructureaza partidul si ii diminueaza puterea in teritoriu. Presedintele organizatiei politice trebuie sa fie omul cu cea mai mare legitimitate politica, cel mai apreciat in comunitatea respectiva din partidul nostru.

Munca administrativa poate fi verificata de institutiile statului. Nimeni nu-i stapan pe o mosie. Institutiile trebuie sa functioneze, nu sa-l pedepsim pe cel care castiga alegerile. E vina lui ca nu-i controlat?

Uneori, da. A existat un presedinte de CJ chiar la dvs in partid care a refuzat controlul Curtii de Conturi, ani de zile.

Au fost situatii in care institutiile statului s-au dovedit slabe. Si trebuie asigurata intarirea si respectarea lor indiferent de persoana. In plus, separarea functiilor e o ipocrizie. Ce putere ar avea seful organizatiei judetene PSD in fata presedintelui de CJ tot din PSD, cand toti consilierii judeteni, toti primarii lucreaza direct cu el.

Dl Dragnea vrea ca presedintele de CJ sa nu mai imparta nici banii.

Atunci, vorba presedintelui CJ Olt, sa desfiintam consiliile judetene de tot.

Nu va e teama ca veti parea un aparator al baronilor?

Folosirea discursului Monicai Macovei de catre Liviu Dragnea nu tine. Liviu Dragnea nu e Monica Macovei si, daca vrea sa se bata cu dna Macovei pe electoratul dnei Macovei, se va bate pe 5%.

Eu nu cred in baroni. Sunt oameni care au avut puteri mai mari decat le-a permis functia pentru ca institutiile statului nu au functionat. Cand presedintele stie ca, daca aranjeaza licitatiile, daca ia spaga, risca sa faca puscarie si sa-si piarda functia pentru ca institutiile statului sunt vigilente, nu o va face. Dar, daca stie ca nimeni nu se atinge de el pentru ca institutiile sunt slabe, o va face.

Cum vedeti dvs reformarea PSD?

Eu cred in intarirea partidului la nivel de teritoriu. Organizatiile de partid trebuie sa fie mai puternice.

Nu sunt deja mai puternice decat centrul?

Nu sunt. Acolo e munca, de acolo vin voturile, dar deciziile sunt in alta parte. Este apoi foarte important modul de promovare in partid, transparent, pe criterii clare, obiective, evaluarea activitatii sa fie transparenta. Este important modul in care iti selectezi candidatii pentru ambele alegeri din 2016.

In selectie, ca presedinte PSD, cum v-ati raporta la criteriile de integritate si anticoruptie?

Este fundamental ca aceia care vor reprezenta partidul in lupta electorala sa fie oameni cu probitate morala si profesionala si sa nu aiba probleme cu Justitia.

Prin probleme intelegeti condamnari sau este vorba si de anchete penale?

E de discutat. O ancheta in curs de desfasurare nu inseamna ca omul e vinovat.

Dar inseamna un semn de intrebare asupra integritatii, a probitatii de care vorbeati.

Un semn mare de intrebare este o problema de imagine, evident. Este un cost pe care partidul si-l poate permite sau nu.

Si-l poate permite sau nu?

Nu sunt foarte hotarat pe acest subiect pentru ca in comunicarea publica lucram mai mult cu prezumtia de vinovatie, cu imagine si perceptie. Si cine intra pe usa DNA e considerat vinovat. E o discutie foarte serioasa pentru ca nu poti restrictiona dreptul cuiva de a fi ales pentru ca exista un semn de intrebare. Partidul nu trebuie sa se transforme in instanta.

Vedeti un risc de sciziune a PSD pe falia creata de excluderea dlor Geoana si Vanghelie?

Eu regret aceasta sciziune, care e reala. Cand dai afara un fost presedinte al partidului si un lider important din Bucuresti iti asumi niste costuri, nu numai de imagine. Ei au si o anumita sustinere in partid. Nu stiu cat de mare, nu am o evaluare.

Eu sper ca Mircea Geoana si Marian Vanghelie sa revina in PSD dupa calmarea apelor. Nu stiu care a fost vina lui Mircea Geoana. Inteleg dintr-un interviu recent de la dl Dragnea ca vina lui Mircea Geoana a fost ca l-a sunat pentru a-l intreba ce facem cu partidul, o intrebare legitima. Eu de aia nu l-am sunat niciodata pe Liviu Dragnea, ca sa nu risc sa fiu dat afara din partid.

Daca isi vor face alt partid, probabil ca vor fi colegi care vor merge cu acea formatiune.

Ati spus ca s-a tot amanat analiza alegerilor. N-am vazut decat excluderea dlui Geoana...

Il vom primi din nou in partid ca, daca pierdem iar peste cinci ani, Doamne fereste!, pe cine mai dam afara?

De ce a pierdut Victor Ponta alegerile?

Au fost facute greseli strategice. Vreau sa le discutam organizat in partid intai. Performanta a fost in teritoriu unde organizatiile si-au facut treaba foarte bine. Scorul de 40% li se datoreaza lor.

Candidatul n-a avut niciun merit?

Are meritul ca a condus partidul si din pozitia de presedinte a adus partidul aici.

Chestiunea diasporei a fost o eroare? S-a gresit cu sectiile de votare?

Este mai mult decat regretabil ce s-a intamplat. E dincolo de orice imaginatie si calcul politic ca oamenii sa stea cate 7-10 ore la coada ca sa voteze. Nu stiu cum va reusi PSD sa se impace cu acei oameni. E foarte greu de explicat si partenerilor straini. Ma intreaba prietenii de la Bruxelles... Le-am spus ce a spus si MAE. E o ancheta in curs, ea va demonstra daca a fost o incapacitate a Guvernului de a face mai mult din cauza legii sau a fost rea vointa. Eu vreau sa il cred pe Titus Corlatean ca nu s-a putut.

Daca ajungeti presedinte PSD, ce faceti cu Victor Ponta, ramane premier?

Este o prioritate pentru PSD pastrarea guvernarii, cu dl Ponta bineinteles. Dl Ponta a pierdut batalia pentru functia de presedinte, nu de premier. Dar daca nu tragem invatamintele vom risca sa patim acelasi lucru si in 2016. Am primit un mesaj puternic si dureros.

Care e acela?

Ca romanii nu ne-au vrut pe noi.

De ce?

Asta trebuie sa stabilim la analiza din partid. Victor Ponta are cu ce sa se laude. Sunt lucruri bune facute din 2012 pana acum. Dar din punct de vedere politic partidul e intr-o situatie dificila, a suferit cea mai usturatoare infrangere din istorie, trebuie sa pregatim alegerile, dreapta e din ce in ce mai consolidata cu un presedinte care este un sustinator al PNL, nu la fel de fatis ca Traian Basescu.

Altii spun ca e o coabitare de vis intre presedinte si premier?

Asa trebuie sa functioneze lucrurile intre presedinte si premier. Aici e normalitatea. Dar dl Iohannis ne-a anuntat ca e nevoie de o noua guvernare. Este jucator si Iohannis.

Deci sunt decizii importante de luat, nu ne mai permitem sa vopsim gardul. Sa gasim vinovati unde a fost performanta nu va ajuta partidul sa fie mai puternic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Catalin Ivan candidat presedinte PSD, #Ponta palegeri prezidentiale, #baroni PSD , #PSD