Dialogurile Ziare.com: Asigurarea locuinței, primul scut în calea dezastrelor naturale

PSD avertizeaza Marea Britanie: Daca franeaza accesul pe piata muncii, cerem sanctiuni dure in PE

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:44
2359 citiri
PSD avertizeaza Marea Britanie: Daca franeaza accesul pe piata muncii, cerem sanctiuni dure in PE

Liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, a declarat, joi, ca reprezentantii social-democratilor romani in PE vor cere sanctiuni dure impotriva Marii Britanii daca acest stat va introduce masuri suplimentare prin care sa franeze accesul pe piata muncii a romanilor si bulgarilor.

"Vom urmari cu atentie daca vor exista masuri noi introduse de Guvernul Marii Britanii pe piata fortei de munca care sa ingreuneze accesul muncitorilor din Europa de Est si le vom taxa in Parlamentul European si vom interpela Comisia Europeana. Orice alta masura introdusa din 2014 reprezinta o incalcare a tratatelor si plaseaza Marea Britanie in afara Uniunii Europene", a spus Ivan.

The Week: Cum e viata romanilor in Marea Britanie - vor veni in hoarde din 2014?

El a spus ca introducerea unor astfel de masuri suplimentare de la 1 ianuarie 2014 va conduce la o reactie dura in Parlamentul European din partea reprezentantilor PSD in PE.

"Deocamdata sanctionam intentii, pentru ca in Marea Britanie se vorbeste despre intentia de a introduce anumite masuri in plus. Au inteles ca in 2014 trebuie sa ridice orice restrictie pe piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria. Deci, asta se va intampla de la 1 ianuarie. Daca vor introduce masuri suplimentare care sa franeze accesul pe piata muncii din Marea Britanie, atunci vom reactiona foarte dur, nu doar prin scrisori si prin interpelari", a precizat Ivan.

El a mentionat ca exista in acest sens parghiile necesare la nivelul Parlamentului European, dar si al Comisiei Europene, institutie care vegheaza la respectarea tratatelor in vigoare.

"Sunt masuri pe care putem sa le luam in perioada urmatoare. Orice incalcare a Tratatului duce la masuri de infrigement din partea Comisiei Europene, ceea ce inseamna ca, daca un stat membru nu respecta angajamentele luate fata de Uniunea Europeana, plateste in diferite moduri. Sunt mai multe tipuri de sanctiuni. Niciun stat membru care incalca regulile si Tratatele Uniunii Europene nu ramane nesanctionat", a spus Ivan.

Daily Mail ii da dreptate lui Campeanu: Situatia din Marea Britanie e o rusine pentru noi, nu pentru romani!

Declaratii lui Ivan sunt o replica la anuntul ministrului britanic de Interne, Theresa May, care a anuntat, potrivit BBC News online, ca le va spune omologilor sai in cadrul reuniunii de joi, la Bruxelles, ca Londra doreste sa schimbe regulile in domeniul liberei circulatii a persoanelor in UE, in contextul anularii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor la 1 ianuarie.

Romanii, subiectul unui atac permanent

"Romanii in Marea Britanie sunt subiectul unui atac permanent din partea mass-media, dar si din partea politicienilor, si nu doar din partea politicienilor eurosceptici sau extremisti, ba chiar si din partea celor aflati acum la guvernare, a conservatorilor, chiar si pirmul-ministru, domnul Cameron, a avut in nenumarate randuri declaratii impotriva imigrantilor in Marea Britanie si impotriva celor care vin sa caute un loc de munca", a spus Ivan.

Eurodeputatul PSD a mentionat si faptul ca ministrul pentru Universitati si Stiinte din Marea Britanie a anuntat ca va introduce controale suplimentare pentru studentii romani si bulgari care doresc sa ia un credit pentru a-si finanta educatia in Marea Britanie.

"Prin urmare, nu doar mass-media si Daily Express este varful de lance in aceasta campanie de denigrare a romanilor, nu numai mass-media se ocupa de acest subeict, ci si chiar politicieni aflati la guvernare, din dorinta de a castiga cateva voturi in plus in Marea Britanie", a spus Ivan.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: Nu pot sa inteleg manipularea opiniei publice

El a precizat ca europarlametarii social-democrati romani au avut doua interpelari adresate primului-ministru britanic, prima in care se vorbea despre faptul ca acesta trebuie sa ia apararea romanilor si a muncitorilor din Marea Britanie pentru ca trebuie sa restecte tratatele aflate in vigoare, iar a doua in care i se atragea atentia primului-ministru si ministrului invatamantului superior si stiintelor asupra faptului ca ceea ce se intampla in Marea Britanie este o campanie dusa impotriva romanilor si bulgarilor, ceea ce echivaleaza cu discriminarea.

Ivan a mai spus ca europarlamentarii social-democrati romani au avut si o corespondenta cu Daily Express prin care au raspuns tuturor argumentelor lansate de acestia impotriva imigratiei romanilor.

#Catalin Ivan romani Marea Britanie, #Catalin Ivan sanctiuni PE Marea Britanie , #PSD