Catalin Voicu, eliberat conditionat dupa ce a participat la dezbateri pe teme religioase - motivare

Joi, 31 Martie 2016, ora 22:19
3973 citiri
Catalin Voicu, eliberat conditionat dupa ce a participat la dezbateri pe teme religioase - motivare
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost eliberat conditionat, dupa aproximativ patru ani si doua luni de detentie din cei sapte pe care ii avea de executat, pentru ca a participat la dezbateri si concursuri tematice cu tema religioasa si a avut un comportament bun. Totodata, el a beneficiat de invoiri de 11 zile pe parcursul detentiei, se arata in motivarea instantei.

Potrivit motivarii Tribunalului Dambovita, care a decis pe 18 februarie liberarea conditionata a lui Catalin Voicu, fostul senator a spus, in ultimul cuvant, ca mama sa este bolnava, ca are doi copii care il asteapta si care se confrunta cu "greutati inimaginabile", scrie News.ro.

Catalin Voicu a scapat de inchisoare - instanta a tinut cont de cele sase carti scrise in detentie

"In momentul in care am ajuns in penitenciar am cerut sa muncesc orice, am muncit sapte zile pe luna, o problema a penitenciarelor este lipsa locurilor de munca, am facut tot ceea ce a depins de mine, chiar la limita demnitatii umane, acceptand munci pe care altii le-ar fi considerat denigrante, am participat la activitati gospodaresti si am stat in arest preventiv o perioada indelungata, in conditii insalubre", a aratat Voicu.

El a mai precizat ca lucrarile pe care le-a scris in penitenciar sunt pe domeniile in care si-a desfasurat activitatea profesionala, ca pe primele pagini ale fiecarei lucrari publicate se afla aprecierile profesorilor coordonatori, voci autorizate in domeniu, ca a scris pentru a nu-si pierde indemanarea si pentru a mai putea sa faca ceva cand va ajunge acasa.

Voicu a precizat ca in lucrarile sale a scris despre drepturile omului intr-un stat de drept si despre securitatea nationala, preocuparile privind acest subiect fiind mai vechi, din perioada in care a fost consilier la Administratia Prezidentiala si apoi senator, vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, cand a valorificat din plin bibliotecile celor doua institutii, in scopul documentarii pe aceasta tema. Totodata, s-a documentat asupra ei pe timpul stagiului de doctorat, a mai spus el.

Mai mult, Voicu a aratat ca lucrarile sale se adreseaza tuturor absolventilor Academiei de Politie si scolilor de subofiteri de politie, ori altor persoane interesate de domeniile abordate.

Procurorul Dan Voinea, coordonatorul cartilor lui Catalin Voicu: Nu i le-am scris eu, am facut doar o caracterizare

In plus, fostul demnitar a sustinut ca a avut o atitudine constant pozitiva la locul de detentie, ca tatal sau a murit din cauza acestui proces, dar si ca mama sa este bolnava si are probleme financiare.

Avocatul sau a depus la dosar o adeverinta de la locul de detinere, o caracterizare de la preotul paroh al penitenciarului, certificatele de nastere ale copiilor condamnatului si actele sale de studii.

Avocatul lui Voicu a mai precizat ca judecatorul fondului a retinut ca nu are antecedente penale, nu a avut sanctiuni disciplinare si, ca urmare a acestui comportament, a fost recompensat de peste 20 de ori, dintre care de 11 ori cu acordarea unor invoiri de 24 de ore, astfel de recompense acordandu-se detinutilor merituosi si care au dat dovezi reale de indreptare a comportamentului.

De asemenea, Voicu a mai depus o adeverinta semnata de directorul centrului de detinere, din care rezulta ca, dupa ce a intrat in comisia de liberari conditionate, a continuat sa munceasca si a mai castigat opt zile considerate ca executate, avand astfel 1.802,88 zile executate sau considerate ca executate.

Voicu a executat 1.026 de zile de detentie dupa condamnarea din aprilie 2013, avand anterior 476 de zile de arest. La acestea s-au adaugat zilele considerate ca executate pentru scrierea de carti si alte activitati in penitenciar.

El a publicat in perioada de detentie lucrarile: "Ordinea publica in statul de drept", "Respectarea drepturilor omului in procesul penal", "Securitatea nationala, concept constitutional si legal", "Examinarea doctrinei si jurisprudentei privind apararea securitatii nationale", "Prevenirea actelor de terorism si protectia libertatilor publice" si "Starile de criza in democratie".

Instanta a dispus emiterea unei adrese catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care sa comunice daca editurile Ardu si Vis Print, care i-au publicat carti lui Voicu, au fost acreditate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si care este codul de acreditare, care sunt normele in baza carora au fost acreditate editurile in cauza, dar si daca acreditarea acordata editurilor implica dobandirea caracterului de lucrare stiintifica pentru toate lucrarile publicate.

Pe de alta parte, instanta arata in motivare ca "o verificare amanuntita a modului in care s-au acordat zilele beneficiu pentru fiecare lucrare publicata nu poate face obiectul analizei instantei de judecata, in conditiile in care potrivit dispozitiilor art. 59 alin.l Cod penal anterior, instanta este chemata sa analizeze indeplinirea fractiei minime de pedeapsa, nu si a modului in care s-a calculat perioada considerata executata ca urmare a muncii prestate, care este de competenta comisiilor special constituite in cadrul locurilor de detinere".

Catalin Voicu, condamnat in aprilie 2013 la sapte ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Gaesti, in 18 februarie 2016.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#motivare eliberare Catalin Voicu, #Catalin Voicu inchisoare carti , #arestare