Catalin Voicu ramane in arest, decizia este definitiva

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 21:45
3344 citiri
Catalin Voicu ramane in arest, decizia este definitiva
Foto:Arhiva

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins luni recursul senatorului Catalin Voicu impotriva deciziei din 23 aprilie a Sectiei Penale a aceleiasi instante, prin care mandatul sau de arestare a fost prelungit cu inca 30 de zile.

Decizia este definitiva, Catalin Voicu urmand sa ramana in arest.

Catalin Voicu a incercat sa-i impresioneze magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au judecat luni recursul facut impotriva prelungirii mandatului de arestare pe numele sau, amintindu-le ca in arestul Politiei Capitalei, unde este inchis, a murit si disidentul Gheorghe Ursu.

Astfel, in ultimul cuvant din fata instantei, Voicu le-a spus magistratilor care au judecat contestatia sa impotriva hotararii prin care mandatul de arestare pe numele sau a fost prelungit cu 30 de zile, ca este tinut in fosta Directie de Cercetari Penale, "unde toata lumea stie care sunt conditiile".

"Il rog pe domnul procuror sa vina sa vada o zi cum sunt conditiile in arest, daca tot zice ca e necesara mentinerea mea acolo. In acel arest au murit disidentii politici", a adaugat Voicu, care l-a dat exemplu pe dizidentul Gheorghe Ursu, care a fost ucis in bataie de colegii de celula, la ordinul ofiterilor de Securitate.

De asemenea, senatorul a mai sustinut in fata magistratilor Inaltei Curti ca dosarul este o inscenare, la fel si convorbirea telefonica dintre Radu Dan Floarea si Laura Dragotescu, "pentru ca stie toata lumea ca in Romania in 2010 interceptarile nu se mai fac cu castile pe urechi". Voicu a argumentat prin faptul ca, daca pe 29 martie, la ora 15.51, procurorii au interceptat discutia dintre Floarea si Dragotescu, "daca discutia chiar a avut loc si nu a fost o regie, DNA nu putea sa aduca a doua zi interceptarile pe masa instantei, asa cum a facut". Voicu a adaugat ca este cunoscut faptul ca, dupa ce se fac inregistrarile, acestea sunt transcrise si aprobate de catre procuror.

A fost tot timpul urmarit

Senatorul Catalin Voicu a reclamat ca a fost tot timpul "urmarit de cate 20 de masini". "In noaptea de 29 martie, poate pare amuzant pentru unii, am vrut sa ma duc la biserica, insa si acolo am fost urmarit", a spus parlamentarul. Acesta a sugerat ca, conditiile in care sta in arest sunt foarte proaste, el spunand ca stau "patru barbati din lumi diferite intr-o camera de 8 metri parati".

Potrivit lui Voicu, printre colegii sai de celula este si un traficant de droguri strain. "Sunt militar si ma adaptez, insa familia mea nu poate sa inteleaga. Dvs. nu aveti ce sa faceti, insa CEDO are ce sa faca. Nu am beneficiat de un proces echitabil", a sustinut Voicu.

Catalin Voicu a mai spus ca "prima victima" dupa in presa a unor informatii din dosarul sau a fost tatal sau, care a facut doua atacuri cerebrale, iar copilul sau "este in stare de soc".

"Joi am avut permisiunea sa vorbesc cu el la telefon, si l-am incurajat sa faca tot ce e mai bine la olimpiada de matematica la care participa. Dumnezeu ne-a ajutat si in ciuda acestei situatii copilul meu s-a calificat la olimpiada de matematica pe tara", a sustinut senatorul. Voicu a adaugat ca spera ca acesta sa castige olimpiada si sa reprezinte Romania in strainatate.

Senatorul a spus, totodata, ca nu vrea decat sa faca bine oamenilor si ca "toata viata a ajutat". Astfel, acesta a povestit o veche intamplare, cand "un prieten din justitia romana" l-a rugat sa intervina pentru un lucrator din politie, caruia "i se puneau piedici sa promoveze".

"Atunci, l-a sunat pe seful de la Interne si l-am rugat sa se mai uite o data pe dosarul lui. Nu am facut niciun fel de presiune, a fost o rugaminte. Acel lucator de politie a reusit si, de bucurie, a cazut in genunchi in fata unui inalt magistrat", potrivit lui Voicu, care a mentionat ca nu s-a intalnit niciodata cu respectivul lucrator din Politie, aceasta fiind o poveste care nu are legatura cu dosarul in care este arestat.

In legatura cu interceptarile ambientale pe care DNA le-a depus la dosar, Voicu a spus "sunt convorbiri pe care nu le recunosc, si chiar de ar fi advarate, sunt discutii intr-o carciuma, intre prieteni". "In aceea carciuma veneau toate partidele, la parter unul, la etaj altul", a adaugat parlamentarul.

Voicu a declarat, referindu-se la Jipa ca nu l-a chemat in calitate de magistrat la discutia cu Alexandru Mazare, "am chemat un prieten pe care il stiu de 20 de ani, sotul unei colege de partid". In legatura cu afirmatia procurorului, care le-a spus judecatorilor ca se astepta ca Voicu sa isi recunoasca faptele, senatorului a aratat "nu pot sa recunosc faptele, pentru ca nu s-au produs asa. Cred ca domnul procuror nu cunoaste separatia puterilor in stat. Ce forta are un senator fata de Executiv si de politie? Nu am incercat sa influentez pe nimeni".

La final, Voicu le-a spus celor noua magistrati din complet ca are incredere in ei, "care au fost haraziti de Dumenezeu cu darul dreptatii".

In timpul sedintei de judecata avocatul lui Voicu a reclamat faptul ca DNA a adus in fata instantei doar rezumate ale interceptarilor telefonice sau a redat selectiv din acestea. Mai mult, Ioan Cazacu a spus ca interceptarile din dosar sunt nule pentru ca au fost facute de SRI, fara participarea procurorului, asa cum prevede legea.

Catalin Voicu si-a mentinut declaratia data in fata instantei de fond, insa a vrut sa precizeze ca, prin calitatea sa de senator, nu are putere asupra Executivului si a Politiei, ca sa poata sa le influenteze in vreun fel, cum sustin procurorii DNA.

Senatorul Voicu le-a spus judecatorilor ca discutiile de la Restaurantul Select erau "de carciuma, intre prieteni", avand in vedere ca in acel local "veneau membrii de la toate partidele, fiecare partid avand etajul lui".

Procurorul de sedinta si-a sustinut cererea de prelungire a mandatului de arestare, care a avut la baza mai multe motive. Astfel, conform propunerii DNA, este necesara arestarea preventiva a lui Voicu pentru inca 30 de zile, avand in vedere ca trebuie audiati aproximativ 20 de martori, printre care si magistrati si urmeaza ca DNA sa primeasca actele de constatare facute de Garda Financiara la firmele implicate in cauza. In plus, sustine DNA, in dosar trebuie prezentat materialul de urmarire penala.

De ce a fost arestat Voicu?

Motivele pentru care a fost arestat Catalin Voicu si dovezile ca a comis presupuse fapte de coruptie se mentin, arata Inalta Curte de Casatie si Justitie in decizia prin care a fost prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare a senatorului, care a fost atacata cu recurs.

"Caracterul rezonabil al banuielilor pe care se intemeiaza o arestare reprezinta elementul esential al protectiei oferite de art 5 paragraf 1, lit c, motivele rezonabile presupunand existenta faptelor sau informatii apte sa convinga un observator obiectiv ca este posibil ca persoana sa fi comis infractiunea.", arata instanta in decizia de prelungire a mandatului.

Instanta suprema considera ca "dificultatile inerente investigarii si exercitarii urmaririi penale, dar si rezonabilitatea suspinciunilor care justifica arestarea nu se pot inlatura" si, in consecinta, este necesara mentinerea lui Voicu in arest.

Instanta mai arata ca la aceste indicii se adauga si "presupusul comportament al inculpatului, in legatura cu incercarea de a influenta aflarea adevarului".

"Mentinerea motivelor plauzibile ca inculpatul a comis presupuselor fapte este o conditie sine qua non pentru prelungirea masurii preventive, sens in care examinand daca alte motive invocate continua sa justifice privarea de libertate, acestea se regasesc, sunt relevante si sunt justificate si de necesitatea implinirii cu alte date completatoare, asa cum motiveaza referatul", noteaza ICCJ in motivare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, pe 23 aprilie, cererea DNA de prelungire a mandatului de arestare a senatorului Catalin Voicu, cercetat pentru trafic de influenta, cu inca 30 de zile, insa decizia nu era definitiva si a fost atacata cu recurs de avocatii senatorului.

Actualul mandat de arestare a senatorului Voicu expira in 28 aprilie.Catalin Voicu este in arest din 30 martie, cand Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele sau. In aceeasi seara, dupa ce s-a prezentat la arestul Politiei Capitalei, senatorul Catalin Voicu a fost transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, acuzand probleme de sanatate. Pe 2 aprilie, Completul de 9 Judecatori al instantei a judecat recursul senatorului, care insa a fost respins.

Pe de alta parte, pe 12 aprilie, ICCJ a judecat o cerere de eliberare sub control judiciar a senatorului, insa si aceasta a fost respinsa. Ulterior, pe 16 aprilie, Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de Voicu, astfel ca senatorul a ramas in arest.

Totodata, in aceeasi zi, Voicu a fost mutat inapoi in arestul Politiei Capitalei, de la Spitalul Penitenciar Jilava, avand in vedere ca starea sa de sanatate s-a ameliorat.

Pe 9 aprilie, ICCJ i-a arestat preventiv pe judecatorul Florin Costiniu si pe oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, in dosarul de coruptie al senatorului Voicu. Cei trei au petrecut in arest doar trei zile, pana pe 12 aprilie, cand Completul de 9 le-a admis recursurile si a decis sa fie pusi in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Catalin Voicu arest, #Voicu recurs, #Senator PSD arestat , #arestare