Editorial: Scuzati de deranj, putem sa va arestam?

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 07:29
3290 citiri
Editorial: Scuzati de deranj, putem sa va arestam?

Suntem niste pacalici. Incercam de 20 de ani sa definim rolul institutiilor statului astfel incat sa putem considera fara sa ne amagim ca functioneaza in interesul democratiei, sa consolidam Justitia, fara a carei limpezime nu depasim conditia de tara bananiera, si ce am reusit? Sa-l anuntam pe un senator ca dorim sa-l arestam.

Nu in urmatoarele doua minute, cand n-ar avea timp sa fuga pe geam, ci in 15 zile, daca se poate, perioada in care Catalin Voicu are timp sa-si mute pe o plaja din Brazilia nu numai familia, ci si vecinii.

Nu stiu care sunt procedurile in alte tari, dar daca nebunia ar semana cu cea din Romania, s-ar fi facut filme de comedie, si mi-as fi amintit. In schimb, am vazut scene in care unor demnitari despre care existau indicii ca sunt corupti li se puneau catusele. Fara sa se pronunte colegii de breasla asupra temeiniciei actiunii procurorilor.

Acuma, cu pronuntatul, fireste ca e treaba Justitiei, si unii ar putea considera neprofesioniste comentariile jurnalistilor pe asemenea teme. Corect, dar eu marturisesc ca ma mai hranesc cu banane, prin urmare nu am nicio retinere in a afirma ca daca au considerat ca Voicu trebuie arestat, procurorii trebuie felicitati.

Arestarea este o masura exceptionala si are caracter preventiv. Ea este ceruta cand procurorii pot demonstra judecatorilor ca inculpatul vrea sa se sustraga urmaririi penale sau ca incearca sa influenteze martorii sau ca face presiuni asupra partii vatamate sau daca legea prevede pentru fapta o pedeapsa mai mare de 4 ani, iar lasarea in libertate reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

Simpla citire, fara o analiza in profunzime, a acestei enumerari ne arata cat de ridicola e tara unde o lege permite anuntarea unei arestari cu doua saptamani inainte. Asta fireste, daca Senatul, care nu este o instanta, considera, ca asa-i da voie Constitutia, ca probele pe care le au procurorii ii indreptatesc sa ceara arestarea. Va dati seama unde traim?

Chestia asta cu nevinovatia pana la o sentinta definitiva nu ma impiedica sa gandesc. Pana la urma, despre ce vorbim? Despre lucruri pe care le stie toata lumea si anume ca in Romania exista un pret al numirii ministrilor si o bursa a manipularii sentintelor. Nu extind povestea la toate partidele si nu o reduc la unul singur. Vorbim de un grup de interese din care fac parte niste politicieni ca Voicu, Vanghelie, Hrebenciuc, niste oameni de afaceri si niste judecatori de la Inalta Curte.

Mie nu imi trebuie probe, nu am evoluat asa de tare incat sa cer flagrant delict la secretul lui Polichinelle. Nu depind de functionarea Justitiei sau de revizuirea Constitutiei (buna treaba ati facut, dom' Nastase!), ci de convingerea ca, fara ipocriti, lumea ar fi respirabila.

Ipocritii, ca de obicei, haladuiesc in politica. Miron Mitrea, de pilda, aflat in platou la Adi Ursu, a afirmat ca nu a auzit niciodata despre posibilitatea numirii unui ministru pe bani. Iar Victor Ponta, tanarul reformist care cunoaste mai bine ca mine ce le poate pielea lui Voicu-Hrebenciuc-Vanghelie-Nica, anunta ca PSD se va opune arestarii senatorului.

Astfel ca povestile cum ca va reface credibilitatea partidului sunt un simplu delir. PSD nu trebuie sa-si castige credibilitatea. O are, aceasta este. Nu-si poate imagina nimeni ca va reusi sa se dezbare de slinosii care-i pateaza onoarea. Pana la urma, credibilitatea este o conventie. De aici, pana aici. Iar domnul Ponta tocmai s-a solidarizat cu batrana stacheta a PSD.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Catalin Voicu arestat, #Voicu DNA arestare , #arestare