Ziare.com

Opinii: De ce traficul de influenta nu e lobby

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 20:21

   

Opinii: De ce traficul de influenta nu e lobby
Arestarea lui Catalin Voicu si tot show-ul mediatic organizat, asa cum ne-am obisnuit, parca militareste de catre televiziuni mi-au trezit din nou interesul de a aduce in discutie cateva notiuni interesante, dar confundate si antipatizate. Grupurile de interese si lobby-ul, dar si traficul de influenta si clientela politica.

Trebuie inteles ca intre niciunul dintre aceste concepte nu se poate pune semnul egal. Si mai mult, este nevoie de clarificarea lor.

Reiau cateva definitii din literatura de specialitate pentru cei interesati si totodata pentru cei reticenti la auzul notiunii de grupuri de interese si care cred ca acestea sunt grupuri mafiote, oculte cu interese strict private -"organizatii care au o oarecare autonomie fata de guvern sau partidele politice si ( ...) incearca sa influenteze politica publica"; "un corp organizat de indivizi care impartasesc aceleasi scopuri si care incearca sa influenteze politica publica"; "organizatii care incearca sa influenteze directia politicii guvernamentale, fara a incerca sa formeze guvernul".

In schimb, lobby-ul reprezinta activitatea pe care aceste grupuri o desfasoara direct sau indirect (prin alte firme) pentru influentarea politicilor publice, a legislatiei.

Cele mai multe dintre grupurile de interese reprezinta interese ocupationale sau profesionale, remarcandu-se cele din sectorul economic privat, dar si asociatiile din sectorul public, asociatii ce reprezinta un anumit tip de organisme administrative sau de organizatii non-profit, alaturi de grupuri ce reunesc membri din ambele sectoare.

Un loc aparte il ocupa grupurile pentru apararea intereselor publice care promoveaza interese de natura colectiva si actiuni de ale caror rezultate nu beneficiaza strict membrii sau militantii lor.

In acest sens cele mai importante sunt organizatiile ecologice, cele pentru apararea drepturilor si libertatilor civile si constitutionale sau grupurile pentru protectia consumatorilor. Alaturi de acestea pot fi mentionate grupurile religioase sau cele vizand relatiile internationale.

Existenta grupurilor de interese, in contextul oricarei democratii, nu poate fi contestata. Tendinta si dorinta de a se grupa a indivizilor si de a-si urmari interesele este innascuta, de aceea dreptul de libera asociere in anumite grupuri cu scopuri comune nu poate fi interzis.

Prin interactiunea lor, grupurile de interese intervin in procesul decizional si contribuie la elaborarea politicilor publice la nivel national si local. Astfel, acestea constituie un cadru adecvat pentru participarea politica.

De curand, am participat la o dezbatere cu tema "Legitimitatea activitatii de lobby" organizata de catre CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei). Discutia a fost in general tehnica, insa mi-a clarificat ceva ce deja banuiam. O lege a lobby-ului nu va avea foarte mari sanse sa existe in Romania, cel putin in urmatorii ani. Care sunt argumentele principale care au dus la o asemenea concluzie? - ar fi curioasa intrebare. Sa le luam pe rand.

In primul rand, exista o reticenta majora, in sensul unei masive perceptii negative, fata de notiunea de grupuri de interese si lobby. Si nu a celor care cred ca grupurile de interese exista, iar lobby-ul se practica in acest moment, ci mai cu seama a majoritatii parlamentarilor, cei care au atributii in a dezbate si a aproba o astfel de lege.

Interviurile facute cu acestia pentru a clarifica pozitia si perceptia lor au scos in evidenta reticenta, dar si necunoasterea exacta a sensului si implicatiilor celor doua notiuni. Cu alte cuvinte, in ceea ce-i priveste, logica este urmatoarea. "Ceea ce nu cunoastem nu vrem sa invatam. Iar daca nu vrem sa invatam, cu siguranta nu exista".

Si mai mult, exista o frica irationala fata de posibilitatea iscarii unor scandaluri de catre media pe aceasta tema. "Daca imi sare presa in cap ca vreau sa legalizez traficul de influenta ?"

Gandurile negre o iau inainte si distrug un discurs si o dezbatere care au fost purtate de nenumarate ori in democratiile cu experienta sau cel putin cu o experienta egala cu a noastra.

In al doilea rand, firmele specializate in practicarea lobby-ului nu sunt receptive la un asemenea demers reglementator. Iar argumentele lor merita luate in considerare. Cel mai interesant raspuns a fost acela care sustinea ca exista in societate categorii ce nu au o munca reglementata. Zidarii, de exemplu. Ei sustin ca nu este nevoie de reglementarea activitatii de lobby. Activitatea se poate autoreglementa, autosustine, autoverifica si tot ce deriva din principiul mainii invizibile.

Din pacate, cel mai apropiat de adevar este urmatorul motiv. Lobby-ul se practica. Insa cei care constientizeaza acest lucru sunt firme cu expertiza internationala. Acestea sunt cele care nu vor o reglementare. De ce? Pentru ca daca toata lumea ar sti cum se face cu adevarat, atunci s-ar strica monopolul pe care in acest moment ele il detin asupra pietei de lobby.

Diferitele afaceri ilegale sau dubioase in care au fost implicati oameni de afaceri si politicieni, modul in care diferiti politicieni cu functii inalte in stat au protejat si au facilitat unele afaceri, mai mult sau mai putin controversate, ale anumitor persoane apropiate (rude de diferite grade, prieteni) acestea sunt cele care se pot inscrie in notiunea de clientelism politic. Cat despre traficul de influenta nici nu mai trebuie sa detaliez. Avem destule exemple recente.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravos..colegi,

,in afara de nastratin,analiza fina,fara patimi,incercarea de escamotare nu a tinut.
Corect,subscriu,nicioadata lobby nu va fi egal trafic de influenta.

 

Intrebare, tipic Ziare.com!

De ce smecherul nu se crede prost?

 

De ce Voicu nu e ingeras?tiganul Voicu e mai rau ca Barabas...pt ca serveste clanurilor mafiote din PSD si nu numai...Vanghelie ar trebui sa-l insoteasca la puscarie, ca si Ilici si mai ales Bombonelu

Voicule tiganule, vezi ca te scapa Despina...

NU E LOBBY PENTRU CA E INFRACTIUNE!!!

Lobby e cu totul altceva, nu mai incercati sa duceti lumea in eroare....

De ce?

entru ca nu suntem in SUA! Cand o sa gandim ca ei atunci va fi lobby!

 

nu va fi

sa incerci sa influentezi decizia unui judecator e peste tot coruptie! una e sa vrei sa se adopte o anumita lege care sa favorizeze niste interese economice- oarecum normal, economia sustine societatea, si alta e sa incerci sa determini incalcarea legilor!

pai de ce?

ca n-a tratat decat un termen, lobby-ul, n-a zis nimic de traficul de influenta!

 

pentru ca actiunea de lobby

nu inseamna trafic de influenta in schimb la noi nu e reglementata corespunzator si atunci intram in discutii aiurea
totusi ce ar trebui sa se inteleaga in legislatia noastra pentru lobby
dreptul unei persoane sau mai multor persoane de a sustine o solutie de rezolvare a unei probleme cu toate aspectele care o implica
acest drept ar putea sa fie completat cu dreptul de a incasa o anumita renumeratie pentru prestatie, dar nu in sensul de campanie publicitara cum e denaturat in vest ci in sensul timpului implicat in sustinerea solutiei
acest aspect nu ii mai da dreptul daca poate lua decizii sa ia decizii unilaterale, pozitia i se atomizeza sau se exclude sau este consultativa. in urma actiunii de sustinere persoana este solidara cu rezultatul final al actiunii in masura implicarii, astfel daca un manager ia o decizie in acest sens, de a ssutine ceva in detrimentul altei variante si se demonstreaza in final ca au fost diverese aspecte care nu le-a evaluat corect isi poate pierde chiar si slujba si bani incasati pentru lobby
atentie lobbyul facut cu aranjamente ilegale va fi tratat in consecinta acesta va fi transparent
succes Romania daca reusesti sa aplici asa ceva

 

deci atentie remunerarea

o poate lua ccineva care acum e declarat in conflict de interes si care acum o ia fara sa declare in situatia data persoana nu mai intra in conflict de interes pentru ca decizia nu-i mai apartine pentru subiectul lobbyului
e drept structurile de decizie devin mai maleabile si mult mai deschise


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor