Catalin Voicu a scapat de inchisoare - instanta a tinut cont de cele sase carti scrise in detentie

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 08:18
8306 citiri
Catalin Voicu a scapat de inchisoare - instanta a tinut cont de cele sase carti scrise in detentie

Fostul senator PSD Catalin Voicu, condamnat in 2013 la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, a fost lasat sa iasa cu sase luni mai devreme din inchisoare. Decizia a fost luata vineri noaptea, de magistratii tribunalului Dambovita.

Voicu a parasit penitenciarul Gaesti imediat dupa anuntarea deciziei magistratilor, hotararea de liberare conditionata fiind definitiva, informeaza Digi Tv.

Comisia penitenciarului Gaesti recomandase eliberarea conditionata a fostului senator deoarece acesta a scris sase carti in inchisoare, a muncit si a fost un detinut model.

In noiembrie 2015, Judecatoria Gaesti a admis propunerea de liberare conditionata a lui Catalin Voicu. Decizia a fost insa contestata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti.

Intre timp s-a aprobat si ordonanta de urgenta care anuleaza posibiltatea scurtarii pedepselor in cazul detinutilor care au redactat lucrari stiintifice, dar instanta nu a tinut cont de aceasta, desi a fost invocata de procurori.

Emil Vuca, avocatul lui Catalin Voicu, a explicat de ce prevederile ordonantei nu se aplica in cazul lui Voicu: "Am spus si in sala, am discutat si cu colegii, este arhicunoscut dictonul ca legea dispune numai pentru viitor, de altfel asta spune si Constitutia Romaniei. Retroactiveaza legea numai in materie penala, daca este mai favorabila persoanei respective".

Astfel, fostul senator a beneficiat de 180 de zile reducere din pedeapsa pentru cartile scrise in timpul detentiei si de 116 zile pentru munca prestaata in penitenciar.

In explicatiile date in legatura cu cartile scrise, Voicu a spus ca a scris si ca a inceput al Patrulea Razboi Mondial, in opinia sa, odata cu recentul conflict turco-rus, asta in conditiile in care considera ca al Treilea Razboi Mondial a fost Razboiul Rece.

In argumentele aduse, Catalin Voicu a spus si ca lucrarile scrise in inchisoare sunt facute sub coordonarea unui procuror general si acestea este unul dintre motivele pentru care ar trebui eliberat cu 6 luni mai devreme.

Fostul procuror militar Dan Voinea, cunoscut mai ales pentru ca a instrumentat dosarele Revolutiei din 1989, apare in datele furnizate de Ministerul Justitiei drept coordonatorul stiintific a cinci din cele sase lucrari publicate de Catalin Voicu. Pentru cea de-a sasea carte, Voicu a primit recomandare de la prof. univ. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului

Pentru ce a fost condamnat Catalin Voicu

Fostul senator Catalin Voicu a lasat sa se inteleaga ca autoritatile statului sunt aservite intereselor proprii, se arata in motivarea Completului de cinci judecatori de la instanta suprema, care a decis condamnarea sa la sapte ani de inchisoare cu executare.

"Avand in vedere si amploarea activitatii infractionale desfasurata de acesta (Catalin Voicu - n.red.), determinata de numarul mare de infractiuni comise, precum si incercarea inculpatului de a zadarnici aflarea adevarului prin influentarea unui martor, instanta de recurs apreciaza ca scopul preventiv si educativ al pedepselor (...) nu poate fi atins decat prin executarea acestora in regim de detentie", arata cei cinci judecatori in motivarea deciziei de condamnare a fostului senator.

Magistratii constata, in documentul citat, si atitudinea lui Voicu de "folosire abuziva si discretionara, in dispretul normelor de drept si a moralei", a autoritatii cu care a fost investit.

"Inculpatul Voicu Catalin a creat nu doar prejudicii de imagine autoritatii din care facea parte, dar si o stare de neincredere a societatii in autoritatile statului, cu privire la care inculpatul a lasat sa se creada ca sunt aservite intereselor sale personale", puncteaza judecatorii in motivarea deciziei.

Catalin Voicu a facut presiuni asupra lui Vanghelie si a difuzat informatii clasificate - DIICOT

"Real dispret" pentru lege

Referitor la alti doi inculpati din dosar, respectiv Costel Casuneanu si Florin Costiniu, instanta arata ca desi nu aveau antecedente penale, totusi "nivelul inalt de instruire pe care inculpatii il au nu i-a impiedicat sa comita infractiunile deduse judecatii", fapt ce dovedeste "un real dispret" pentru valorile aparate de legea penala.

"Instanta de recurs apreciaza ca modalitatea in care inculpatii au desfasurat activitatea infractionala, prejudiciul semnificativ produs, numarul faptelor ce intra in concursul de infractiuni, gravitatea concreta a fiecareia dintre acestea, pozitia procesuala a inculpatilor care nu au recunoscut savarsirea faptelor, refuzand practic sa isi asume fiecare raspunderea pentru activitatea sa, perseverand in a considera ca modalitatea in care au actionat ar fi fost una legala, justifica modalitatea de executare a pedepselor stabilita de prima instanta, singura apta a asigura indeplinirea scopului de exemplaritate si educativ al pedepsei", se mentioneaza in documentul citat.

Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv, in 22 aprilie 2013, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie.

Totodata, instanta a dispus majorarea pedepsei in cazul fostului judecator Florin Costiniu, de la trei la patru ani de inchisoare cu suspendare, instanta stabilind un termen de incercare de noua ani.

Omul de afaceri Marius Locic a ramas cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, dispusa in iunie 2012, de un complet de trei judecatori de la instanta suprema.

In cazul lui Costel Casuneanu, instanta a mentinut pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, dar a majorat termenul de incercare la noua ani.

Decizia Completului de cinci judecatori al instantei supreme este definitiva, astfel ca atat Catalin Voicu, cat si Marius Locic au fost incarcerati.

Catalin Voicu, 7 ani de inchisoare cu executare. Vezi pedepsele lui Costiniu, Locic si Casuneanu

Statul roman, obligat de CEDO sa-l despagubeasca pe Catalin Voicu - cati bani va primi

Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In 1 iunie 2012, Catalin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare, Locic a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, iar Costel Casuneanu primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.

Șeful SIE, zbor privat la Marele Premiu de Formula 1. Cum încalcă Serviciul legea încercând să stopeze publicarea informațiilor
Șeful SIE, zbor privat la Marele Premiu de Formula 1. Cum încalcă Serviciul legea încercând să stopeze publicarea informațiilor
Șeful Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, a zburat pe data de 12 septembrie cu avionul privat la Baku, Azerbaijan, împreună cu adjunctul Ioan Octavian Brița pentru a urmări timp...
Averea impresionantă a mercenarului care îl păzea pe Călin Georgescu. Zeci de terenuri, case, lingouri de aur și sute de mii de euro și dolari
Averea impresionantă a mercenarului care îl păzea pe Călin Georgescu. Zeci de terenuri, case, lingouri de aur și sute de mii de euro și dolari
Horațiu Potra, omul despre care se spune că îi asigură paza lui Călin Georgescu, a încasat numai anul trecut mai mult de un milion de euro din activități de pregătire fizică și...
#Catalin Voicu iesit inchisoare, #Catalin Voicu liberat anticipat , #condamnat
  1. Șeful SIE, zbor privat la Marele Premiu de Formula 1. Cum încalcă Serviciul legea încercând să stopeze publicarea informațiilor
  2. Averea impresionantă a mercenarului care îl păzea pe Călin Georgescu. Zeci de terenuri, case, lingouri de aur și sute de mii de euro și dolari
  3. Elena Lasconi, criticată și în interiorul USR după scrisoarea trimisă lui Donald Trump
  4. Încep discuțiile despre viitoarea guvernare. Cine va participa la dezbateri
  5. George Simion, despre alianțe cu PSD sau USR: ”Autorii loviturii de stat de vineri”. Ce spune liderul AUR despre PNL
  6. ”Atentat cu bombă” la Sibiu, atribuit unui ”ukrainian”: Cum stârnesc rețelele sociale panica și ura la români. ”Nu-i una din casele lui Iohannis???” VIDEO
  7. Ce plănuia ”Prigojin de România” în Capitală. Percheziții la locul de întâlnire al apropiaților lui Călin Georgescu
  8. Horațiu Potra și mercenarii lui plănuiau să instige la proteste neautorizate. Percheziții în București, Ilfov și Sibiu
  9. Pe cine vede Crin Antonescu candidat la președinție. ”Nu a fost legat de regimul Iohannis”. De ce exclude susținerea pentru un candidat USR
  10. Victor Ponta, pe făraș. Ce decizie ar putea lua azi PSD din cauza declarațiilor fostului premier