O victorie importanta pentru DNA

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 12:40
5825 citiri
O victorie importanta pentru DNA

Judecarea in stare de libertate a lui Catalin Voicu ar fi avut un potential efect extrem de grav pentru procesul penal in care este implicat senatorul, dar si pentru opinia publica. Pe de alta parte, decizia Inaltei Curti ne arata ca in dosar exista probe cu mult mai puternice decat cele aparute in presa.

Este un test important trecut de DNA exact in ziua in care, la Bruxelles, un europarlamentar roman contesta necesitatea acestei institutii si tragea la raspundere Comisia Europeana pentru notele mari acordate procurorilor anticoruptie.

Sub aspectul procesului, insasi admiterea cererii procurorilor ne arata ca arestarea lui Catalin Voicu a inlaturat un real pericol de ascundere/fabricare de probe. Un indiciu am avut din chiar transcrierea convorbirii telefonice aranajate cu finul sau, dupa ce Catalin Voicu a aflat ca este interceptat, convorbire menita sa confirme teza banilor pasamite impumutati de la Costel Casuneanu.

Periculoasa era si influenta lui Catalin Voicu. Dovada acesteia este chiar felul in care senatorul a intrat in ICCJ, prin zona securizata destinata exclusiv detinutilor, zona in care niciun civil nu ar trebui sa poata calca. Conducerea Inaltei Curtii pretinde ca de vina ar fi doar un grefier care i-ar fi permis lui Catalin Voicu accesul prin acea zona cu de la sine putere. Asa sa fie oare?

Cert este ca, aflat dupa gratii, Catalin Voicu are un spatiu mult mai mic de miscare in si asupra retelei. In plus, domnia sa, spre deosebire, de George Becali, aflat anul trecut intr-o situatie asemanatoare, nu se prea poate victimiza. Nu are nici carisma necesara, iar cazul sau nu straneste niciun fel de solidaritate a oamenilor obisnuiti, asa cum s-a intamplat in cazul celui care a pedepsit pe cont propriu niste hoti de masini.

Apoi, daca senatorul Voicu ramanea in libertate, efectul asupra opiniei publice, dar si asupra celorlalti membri ai retelei/retelelor ar fi fost minim. Ar fi urmat termene dupa termene, amanari, proceduri, timp in care cauza ar fi fost uitata, asa cum s-a tot intamplat pana acum. Insa in cazul Voicu, dupa publicarea transcrierii convorbirilor, socul si asteptarea opiniei publice erau foarte mari. Dezamagirea ar fi diminuat grav increderea in DNA si ar fi intarit credinta ca reteaua nu poate fi atinsa si ,,greii" au imunitate.

Acum pentru membrii retelei/retelelor urmeaza zile grele. Si-au vazut cu ochii vulnerabilitatea. Apoi, aflat in arest, este posibil ca senatorul sa fie dispus la o colaborare ampla cu procurorii. O colaborare cu nume, sume si date precise. Aceasta si este una dintre marile mize ale cazului Voicu: destructurarea retelei si inhibarea unui anumit tip de comportament.

Simpla anihilare si arestare a lui Catalin Voicu este total insuficienta. In jurul lui au existat multi alti oameni, zeci spun cele mai pesimiste scenarii, din politie, magistratura, politica, servicii care au batut din calcaie la ordinele sale, au incasat, potrivit procurorilor, mita intermediata de senator sau si-au aparat secretele murdare stiute de Catalin Voicu. Acesti oameni nu sunt cu nimic mai putin detestabili si periculosi decat arestatul de azi.

Este, de exemplu, de neconceput ca dupa arestarea lui Catalin Voicu, deci dupa o prima confirmare, la nivel de instanta, a seriozitatii suspiciunilor, judecatorii Jipa si Costiniu sa-si continue normal acitivitatea in instanta suprema a acestei tari sau sa reprezinte Romania in relatiile cu expertii europeni pe probleme de (ce ironie amara!) anticoruptie.

Si, plecand de aici, cazul Voicu ar trebui sa marcheze un inceput de reforma in Justitie, prin refuzul magistratilor onesti de a mai fi colegi cu scarnaviile si de mai accepta ca un organism putred precum CSM sa mai faca regulile in aceasta profesie de maxima importanta. Deocamdata nu exista o masa critica de reformatori, dar exista semnele redesteptarii demnitatii a 300 de tineri magistrati.

Quarterly Report - Editia 4

Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
În contextul în care șefia NATO pare tot mai greu de obținut pentru Klaus Iohannis, șeful statului ar ținti și spre alte funcții la nivel european. PNL şi PSD vor să îşi împartă...
Pe cine susține Ilie Năstase la alegerile pentru Primăria Capitalei: „O să termine proiectele" VIDEO
Pe cine susține Ilie Năstase la alegerile pentru Primăria Capitalei: „O să termine proiectele" VIDEO
Ilie Năstase a intrat în cursa electorală, indirect. „Nasty" e mare fan Gabriela Firea. Fostul 1 ATP a transmis un mesaj, cu acest prilej. „Știu că se apropie alegerile la Primăria...
#Catalin Voicu arest preventiv, #Catalin Voicu arestat, #DNA Catalin Voicu , #DNA