Presa de azi: Cum resimte Inalta Curte "cutremurul" Voicu

Marti, 30 Martie 2010, ora 07:28
3988 citiri
Presa de azi: Cum resimte Inalta Curte "cutremurul" Voicu
Foto: Arhiva

Reteaua "Voicu" - filierele Dolj si Mehedinti , scrie, marti, Evenimentul Zilei.

Tandemul Catalin Voicu - generalul Dumitru Iliescu are legaturi apropiate cu justitia patata din Craiova, care l-a eliberat pe interlopul Serghei Gorbunov.

Conexiunile pe care senatorul Catalin Voicu si mentorul sau, fostul general SPP Dumitru Iliescu, le-au avut in interiorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au avut un rol important in albirea magistratilor de la Dolj, dupa scandalul iscat de cazul "Grobunov".

In premiera pentru justitia din Romania, procurorii-sefi de la Parchetul Tribunalului Dolj au fost repusi pe functii, asta dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii ii revocase in bloc, gasindu-i vinovati ca l-au facut scapat pe Serghei Gorbunov.

Orasul Strehaia reprezinta punctul de plecare, atat pentru generalul Dumitru Iliescu, cat si pentru procurorul-sef Gheorghe Stoian, de la Tribunalul Dolj.

Mitica Iliescu isi are originile la Strehaia, acolo de unde provin parintii sai. Pe langa judecatoria aceluiasi oras a activat multa vreme ca procuror si Gheorghe Stoian. La randul ei, sotia acestuia, Gheorghita Stoian, a fost avocata care l-a reprezentat de mai multe ori pe Dumitru Iliescu.

Romania Libera: Cum resimte Inalta Curte "cutremurul" Voicu

Implicarea judecatorilor Florin Costiniu si Cristian Jipa de la Curtea Suprema in scandalul "Voicu" produce efecte si in salile de judecata. Romanii au din ce in ce mai putina incredere in deciziile magistratilor. Reporterii Romaniei Libere au fost luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie si au stat de vorba cu oamenii simpli care venisera aici sa-si gaseasca dreptatea. Concluzia este ca increderea romanilor in judecatorii de la ICCJ a scazut simtitor.

O posibila explicatie consta in implicarea judecatorilor de la ICCJ Florin Costiniu (presedintele Sectiei Civile) si a lui Cristian Jipa in traficul de influenta de care este acuzat Catalin Voicu. "Pana acum existau doar suspiciuni, fara probe. Acum, daca acele stenograme sunt reale, au aparut si probele concrete. Ramane de vazut daca cineva in tara asta o sa ia vreo decizie, pentru a da un exemplu celorlalti judecatori corupti", spune unul dintre intervievati.

Ioan Dudut Fleser, din Cluj-Napoca, se chinuie de 16 ani prin instantele de judecata. Luni dimineata astepta impreuna cu avocatul sau sa intre intr-o sala de la Sectia Penala a ICCJ. El ne-a declarat ca, in 1994, printr-un document care a fost atestat ca fals de trei expertize grafologice, un clujean i-a luat firma si toate bunurile acesteia.

"Este vorba de celebrul caz 'Patinoarul', la care a lucrat chiar procurorul Daniel Morar (actualul sef al DNA). Pe mine ma intrebati daca mai am incredere in judecatorii din Romania, cand ei i-au dat dreptate hotului care a venit cu acte false?", spune Fleser. Intrebat ce parere are despre judecatorii de la ICCJ, mai ales dupa implicarea lui Costiniu si Jipa in cazul Voicu, pe Fleser l-a apucat un ras nervos.

Cotidianul: Mandatul de arest pentru Catalin Voicu va fi judecat de Maria Despina Mihai

Cererea procurorilor va fi judecata de magistratul Maria Despina Mihai, unul din cei 31 de judecatori ai sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dosarul se va judeca in camera de consiliu, in sedinta secreta.

Voicu este in acest moment reprezentat de trei avocati: Constantin Florea, Mihai Dinu si Constanta Robu. Ultimii doi sunt fosti procurori, tot asa cum, fost procuror, este si Despina Mihai.

Surse apropiate anchetei sustin ca nu este exclus ca Voicu sa ceara amanarea judecarii cererii de emitere a mandatului de arest preventiv.

Un alt fapt posibil este acela ca Despina Mihai, care a fost desemnata sa judece acest dosar prin tragere la sorti, sa se abtina de la a solutiona acest dosar, ca urmare a faptului ca presa a facut comentarii despre activitatea sa in contextul in care a fost desemnat judecator in acest caz, reclamand presiunea mediatica si incapacitatea de a decide obiectiv.

Adevarul: Cazul Voicu: Ponta ii da lectii lui Geoana

Liderul PSD, Victor Ponta, l-a atentionat pe Mircea Geoana sa protejeze partidul si Senatul in dosarul senatorului Voicu, "indiferent de considerentele personale". Nu se pune problema reluarii votului in Senat in cazul lui Catalin Voicu, a spus seful social-democratilor.

Victor Ponta a recurs la o declaratie publica pentru a-i atrage atentia predecesorului sau la sefia PSD cu privire la ce ar trebui sa faca in cazul lui Catalin Voicu. El a sugerat ca situatia senatorului vizat de DNA ar avea anumite implicatii personale pentru presedintele Senatului.

"Domnul Mircea Geoana, in dubla sa calitate, de presedinte al Senatului, dar si de membru PSD, cred ca trebuie sa actioneze tocmai pentru a proteja Senatul si partidul de orice interferente in actul justitiei, indiferent de considerentele personale pe care poate le are", a declarat Ponta la Radio France International (RFI).

Surse social-democrate spun ca Victor Ponta a tinut sa atentioneze si in sedinta conducerii partidului ca votul in cazul Voicu nu trebuie reluat, dar Mircea Geoana parasise deja reuniunea.

Romania Libera: Geoana debuteaza in dosarul Voicu

DNA a interceptat SMS-uri si convorbiri telefonice dintre Mircea Geoana, presedintele Senatului, si Maria Schutz, vicepresedintele PSD Dolj. Aceasta a obtinut blocarea judecarii propriului dosar penal cu ajutorul senatorului PSD Catalin Voicu.

in interceptarile realizate de procurori ar rezulta ca Mircea Geoana ii recomanda Mariei Schutz sa vorbeasca cu senatorul PSD Catalin Voicu, sugerandu-i ca acesta ar putea-o ajuta cu dosarul penal. Interceptarile ar fi fost facute in 2006, cu mandat obtinut de DNA de la judecator pe numele Mariei Schutz.

Informatia implicarii lui Mircea Geoana ca intermediar intre Maria Schutz si Catalin Voicu apare consemnata in cererea de arestare a lui Catalin Voicu, inaintata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va fi judecata marti.

Mircea Geoana ne-a transmis un comunicat in care precizeaza: "Nu am cerut nimanui sa faca ceva ilegal si nu am intermediat chestiuni care sa fie ilegale. Este evident ca se incearca introducerea mea cu orice pretext in acest scandal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Catalin Voicu DNA, #dosar Voicu, #caz Catalin Voicu , #DNA