Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat marti ca aducerea in fata justitiei a dosarului intocmit senatorului Catalin Voicu poate fi privita ca un "element foarte pozitiv" in ceea ce priveste reforma justitiei in Romania.
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a spus ca nu cunoaste detaliile cazului Voicu, astfel incat nu se poate pronunta in acest caz particular . "Dar, din ceea ce am aflat de la politicieni, ideea ca acest caz urmeaza sa fie judecat, sa fie adus in fata justitiei, este privita ca un element foarte pozitiv in ceea ce priveste reforma justitiei din Romania", a declarat diplomatul german.
"Nu este vorba numai despre domeniul anticoruptiei, ci si despre progrese in domeniul civil (...) Cred ca ministerul justitiei face tot ce poate, iar raportul intermediar pe tema justitiei a aratat ca s-au facut deja progrese", a punctat ambasadorul Germaniei la Bucuresti. "Au spus ca sunt mai putine progrese decat erau de asteptat, dar sunt progrese si cred ca in raportul final care va fi publicat in vara vom vedea mult mai multe progrese din partea Romaniei . Iar Germania vrea sa sprijine Romania, avem multi experti aici si nu este doar o chestiune de bunavointa, ci si de bani si infrastructura", a adaugat diplomatul german.
La randul sau, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat marti ca lupta impotriva coruptiei nu este una simpla, multe state fiind afectate de acest fenomen, nu doar Romania. Intrebat despre cazul senatorului Catalin Voicu, diplomatul francez a refuzat sa comenteze, dar a mentionat ca "toate statele europene sunt de acord ca Romania a inregistrat progrese mari in domeniul justitiei".
El a adaugat ca sustine actiunea ministrului Catalin Predoiu, adaugand ca acesta "este un om de inalta calitate si face o munca foarte buna si pentru aceste domenii este nevoie de multa perseverenta".
Ambasadorul Frantei la Bucuresti a reamintit ca exista Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene, adaugand ca "Romania trebuie sa lupte cu mijloacele proprii impotriva coruptiei".
"Nu vreau sa comentez un caz individual, deoarece cazurile individiale tin de domeniul justitiei si eu nu sunt judecator, ci doar reprezentant al unei tari prietene si aliate a Romaniei, care se bucura de fiecare data de progresele Romaniei", a subliniat diplomatul francez.
Si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a refuzat sa comenteze cazul senatorului Catalin Voicu, dar a subliniat ca "Romania a facut un progres semnificativ in domeniul justitiei".
El a mentionat ca Marea Britanie a ajutat in mod constant cu asistenta bilaterala acest proces de reforma, dar in conditiile in care Comisia Europeana a subliniat ca exista mai multe de facut, Londra va sprijini in continuare acest proces de reforma.
Cei trei ambasadori au fost prezenti marti la expozitia dedicata marcarii a 130 de ani de relatii diplomatice cu Romania. Evenimentul s-a desfasurat la Arhivele Nationale ale Romaniei, in prezenta reprezentantilor corpului diplomatic, reprezentantilor societatii civile si ai mass-media.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, marti, cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si a decis sa emita mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele senatorului Catalin Voicu, cercetat pentru coruptie. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand este arestat un senator.
In raportul interimar pe justitie dat publicitatii in urma cu o saptamana, Comisia Europeana constata ca reformele in Romania s-au impotmolit din cauza perioadei electorale de la sfarsitul anului trecut. De asemenea, documentul - elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare impus Romaniei la aderarea la UE - constata ca in continuare nu sunt condamnari definitive in cazurile de inalta coruptie.
au facut aceste declaratii dupa ce au baut... Vezi tot