Opinii: Cati Voicu avem?

Joi, 25 Martie 2010, ora 11:24
2828 citiri
Opinii: Cati Voicu avem?
Foto: Antena 3

Oricine crede ca Voicu e un caz singular e naiv. Sau nu traieste in Romania. Senatorul PSD nu e nici pe departe singurul mare dealer de decizii judecatoresti convenabile pentru politicieni sau oameni de afaceri.

Nici nu ar putea fi, atat timp cat avem un sistem subteran care a permis acumularea de influenta, informatii si mijloace de santaj in mainile unora care nu s-au sfiit sa le foloaseasca. Si sa strambe legea.

Grav e ca sunt zeci, poate sute de mici copii ale lui Voicu la nivelul fiecarui judet. Si mai grav e ca in mod sigur sunt cativa pesti chiar mai mari decat Voicu.

Sistemul care l-a nascut

Catalin Voicu e produsul unui sistem. Al unui sistem bolnav si nefunctional, mai precis. Un sistem in care procurorii strang informatii despre oameni importanti pentru uz personal.

Un sistem in care SPP e adesea agentie privata de informatii pentru generalii care il conduc. Un sistem in care controlul SRI si al Ministerului de Interne inseamna bani, influenta si siguranta ca orice ai face nu ti se va intampla nimic.

In perioada tulbure a anilor '90, Voicu si-a cladit bazele influentei cu care se lauda acum. Adjunct al procurorului general al Romaniei si general SPP, a avut la dispozitie atatea informatii confidentiale despre oameni din justitie, politicieni si afaceristi cat sa umple mii de dosare.

Dar este el singurul care a avut acces la asa ceva? Cu siguranta, nu. De fapt, sunt multi care au avut acces la mult mai multe informatii, comparativ cu Voicu. Unii nu le-au folosit si nu le vor folosi niciodata. Altii insa cu siguranta nu au atatea scrupule.

Sa ne amintim mai intai ca presa a scris ca Voicu are si un sef. Il cheama Mitica Iliescu, a condus SPP si a fost alaturi de Voicu in ultimii 20 de ani. Numai Dumnezeu stie cate informatii ascunde acesta si cum le foloseste.

Si alti "grei" care au fost sau sunt inca in conducerea serviciilor secrete se pot lauda cu o influenta comparabila. Multi si-au luat masuri de siguranta. Siguranta ca ei sunt la adapost si siguranta ca vor duce o viata indestulata.

Si daca ne intrebam vreodata cum de apar atatea decizii judecatoresti ticaloase, cum de unii reusesc sa scape mereu de orice fel de raspundere sau cum strang unii fosti lucratori in structurile statului averi fabuloase, merita sa ne gandim ca toti au legaturi cu acest sistem "ticalosit".

Sistemul nu dispare odata cu ei

Chiar daca Voicu va fi condamnat, sistemul in care a prosperat nu va disparea prea curand. Poate va fi domolit, limitat, silit sa dea inapoi. Dar nu va disparea pana nu vor muri oamenii care detin informatiile. Care au instrumentele de santaj.

Pentru ca sistemul comunist ne-a lasat cea mai sinistra mostenire - un sistem capitalist manevrat din umbra de fostele structuri de forta ale statului. De la serviciile secrete la Justitie si chiar armata. Bazat pe documente compromitatoare.

Cine are informatii private despre cineva le poate folosi. Cine are dosarul de informator al cuiva il poate folosi. Si le folosesc. Astia sunt oamenii care corup sistemul.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Catalin Voicu DNA, #Catalin Voicu stenograme, #Voicu arestare senat , #senator