Senatorii se cearta daca sa-i mai dea lui Catalin Voicu indemnizatia de parlamentar

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 17:04
1210 citiri
Senatorii se cearta daca sa-i mai dea lui Catalin Voicu indemnizatia de parlamentar

Situatia drepturilor banesti de care mai poate beneficia senatorul Catalin Voicu, arestat fiind, au intrat marti in discutia Comisiei juridice a acestei Camere, care a inaintat chestiunea BP, unii juristi fiind de parere ca Voicu nu ar trebui sa mai primeasca nicio suma de la Parlament.

Discutia a pornit de la o sesizare a serviciilor Senatului, adresata Comisiei comune pentru Statutul senatorilor si deputatilor, al carei presedinte Gheorghe Birlea (PDL) a inaintat-o Comisiei juridice din Senat, cerand un punct de vedere. Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla a explicat ca aceasta solicitare vine in urma situatiei in care, pana acum, senatorului Catalin Voicu nu i-a fost platit niciun drept banesc, iar serviciile Senatului se intereseaza despre cum ar trebui sa procedeze in aceasta situatie. In final, sesizarea a fost trimisa Biroului Permanent, dar in cadrul discutiilor pe fond s-au degajat puncte de vedere divergente in randul senatorilor juristi.

Grebla a subliniat, in primul rand, ca aceasta situatie nu este reglementata de legislatia in vigoare. "Reglementarile cele mai apropiate pe care le putem folosi sunt legate de doua articole: 192 din Regulamentul Senatului care prevede ca nici un senator nu poate lipsi de la plenului, ale comisiei sau de la celelalte activitati specifice indeplinirii mandatului de senator. Este vorba de faptul ca senatorul e obligat sa ia parte la sedintele plenului Senatului, ale comisiilor din care face parte ori ale celorlalte activitati specifice indeplinirii mandatului de senator", a spus Grebla.

Senatorul PSD a invocat si articolul 193 din Regulament care spune, la unul dintre alineate, ca "pentru interese personale se pot acorda in timpul unei sesiuni cel mult 8 zile de concediu cu plata indemnizatiei, iar peste aceasta durata, concedii fara plata, care se pot efectua integral sau in mai multe transe".

"Avand in vedere ca, in prezent, activitatile specifice mandatului de senator domnul Catalin Voicu este, din motive imputabile acestuia, in imposibilitate sa le exercite, nici plata indemnizatiei si a celorlalte drepturi banesti care sunt aferente celorlalte activitati specifice indeplinirii mandatului de senator nu au temei sa fie platite", a argumentat Grebla.

"Nu sunt de acord", a intervenit imediat senatorul PSD Ioan Chelaru. In replica, presedintele Comisiei juridice le-a atras atentia colegilor sai ca "nu este de dorit sa acceptam o solutie intermediara nici din punct de vedere al legislatiei, care va trebuit probabil completata si cu chestiunea asta, desi arestarea unui parlamentar este un accident regretabil, care speram sa se petreaca foarte - foarte rar". Grebla a spus ca, din punctul sau de vedere, Catalin Voicu nu poate primi niciun drept banesc din cele cuvenite pentru calitatea de senator.

Ioan Chelaru a sustinut ca indemnizatia de senator este legata strict de calitatea de senator care a rezultat din alegeri. El l-a contrazis pe Grebla ca indemnizatia ar fi conditionata de prezenta la plen, sustinand ca "nici nu intra in discutie" sa i se ia senatorului Voicu dreptul de indemnizatie. Senatorul PNL Ioan Ghise a sustinut punctul de vedere al lui Chelaru, pe principiul ca senatorul Voicu e "nevinovat". "Nevinovatia nu este pentru senatorul Catalin Voicu, ci pentru cetateanul Catalin Voicu", i-a replicat Grebla.

Senatorul PDL Ion Ruset a explicat ca un senator are dreptul la suma forfetara, indemnizatie si diurna, subliniind ca indemnizatia are regimul juridic de salariu. "Nefiind prezent la lucru, i se diminueaza salariul cat nu e prezent, este clar ca nu poate fi luata aceasta indemnizatie. In ceea ce priveste diurna, e clar ca Voicu nu face deplasarea la locul de munca sau in teritoriu, deci nu poate sa ia diurna de deplasare", a adaugat Ruset.

Democrat-liberalul a explicat insa ca suma forfetara trebuie sa-i fie acordata senatorului Catalin Voicu, deoarece suma reprezinta o plata facuta de Senat, iar nu de senator. "In aceasta situatie, noi nu putem sa-i luam senatorului dreptul de a-si organiza cabinetul, pentru ca nu are calitatea de senator suspendata sau revocata. Nu putem sa-i luam suma forfetara deoarece angajatul cabinetului sau este angajat de catre Senat", a sustinut Ruset, punctand ca, din punctul sau de vedere, ar trebui ca lui Voicu sa nu i se acorde indemnizatia si diurna, dar sa i se pastreze dreptul la suma forfetara.

In final, Comisia juridica a decis ca traseul sesizarii pe care a primit-o Comisia juridica nu a fost regulamentar, astfel ca, la propunerea senatorului PSD Ioan Chelaru, aceasta a fost trimisa Biroului Permanent, care ar urma sa ia o decizie, daca o retrimite Comisiei sau decide asupra drepturilor lui Catalin Voicu.

Senatul a incuviintat arestarea senatorului Catalin Voicu in urma cu cateva saptamani. Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis pe 26 aprilie, definitiv, ca senatorul Catalin Voicu va ramane in arest inca 30 de zile, dupa ce recursul acestuia impotriva deciziei de prelungire a arestului din 23 aprilie a fost respins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Catalin Voicu indemnizatie, #Catalin Voicu parlamentari , #senator