Opinii: La multi ani, Catalin Voicu!

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:10
4437 citiri
Opinii: La multi ani, Catalin Voicu!

Catalin Voicu a fost un adevarat "binefacator" al vietii politice. Aproape toata viata si cariera si-a inchinat-o, in mod altruist, servirii vietii publice, mai ales a politicii si politicienilor sau oamenilor de afaceri coplesiti de justitie. Altruism pentru care, bineinteles, trebuia si el sa fie cumva rasplatit, nu?

In definitiv ce-a facut omul asta ca sa merite atata "linsaj mediatic"? A dat cuiva in cap? A bagat mana in buzunarul cuiva? A cerut spaga la semafor cuiva? N-a calcat pe nimeni cu masina, n-a spart casa nimanui si n-a injurat pe stadioane. Si toate astea tocmai acum, cand pe 21 martie a implinit si el 45 de ani.

De fapt, acest om este un cetatean cinstit. Ca multi altii dintre noi. A gasit si el oportunitatea in 1989 sa se aciuiasca pe langa un mare mahar de "partid si de stat". Pe langa alti pupincuristi, culturalnici de pe linia de centura, bolsevici reactivati, marinari ratati si poeti de curte resapati... s-a inghesuit si el.

I-a carat mapa mosneagului, i-a sters pantofii, i-a deschis usa la masina, i-a privegheat somnul dulce de dimineata si i-a asigurat linistea discursurilor flamboaiante de la diverse tribune civic-muncitoresti.

Pentru asta a trebuit sa se sacrifice si sa abandoneze promitatoarea lui cariera de ofiter anonim la MApN si sa se alature eroicului Serviciu de Paza si Protectie. Serviciu care, in afara de oameni competenti ca domnul Voicu de la arma "Transmisiuni", a angajat si alti ofiteri ratati de pe la "diribau", Intendenta, Cazarmare, Caile Ferate, securisti betivi si telefoniste parasute.

"Spuma, crema si smantana" Armatei, mardeiasi de cartier cu constiinta pura si nepatata de nici un fel de fapte anterioare. Spre diferenta de el care era un baiat fin si experimentat: protocoale, deplasari externe si specialist in organizarea intalnirilor la ceas de seara.

Domnul Voicu era unul dintre putinii oameni care stiau sa aplice, plenar, vechea zicala comunista: "Sampania e bautura proletariatului; pe care proletariatul o bea doar prin reprezentantii sai". O adevarata "rara avis" pentru noua putere post-decembrista.

Si noua putere nu a gresit deloc in legatura cu domnul Voicu. Cel putin daca ne uitam la excelenta pe care dumnealui a dovedit-o in profesie si rapiditatea cu care a ajuns, de mult, general. Asta in conditiile in care fraierii lui de colegi de promotie de la Scoala de Ofiteri de la Sibiu inoata si acuma grabit dinspre gradul de locotenent-colonel catre cel de colonel (conform prevederilor legale ale piramidei carierei militare, bineinteles).

Caci omul are si studii: o facultate de inginerie absolvita nebulos in perioada in care lucra asiduu pe la SPP, plus un doctorat majestuos la Academia de Politie in 2000. Uite-asa a ajuns dl. Voicu membru al clubului select al generalilor care nu-si mai aduc aminte cum arata uniforma militara si care trag cu pusca doar la vanatorile de la Balc.

Expertiza lui Catalin Voicu

"Cine umbla cu miere se unge pe degete" spune o vorba cu talc. Asa ca domnul Voicu, ca si altii, a sesizat pleasca ce i se ofera (vorba lui Paleologu Jr.) pe vremea cand pazea usa Cancelariei si s-a apucat de treaba: o vorba dulce colo, o ascultare pe la o usa intredeschisa, o limba catifelata colo, o amenintare cu vreo amanta dincolo... si-a tras un mic sistem de "scoate-ma, ca te scot". Adevarul e ca, cine dintre noi, daca ar fi lustruitor de clante pe la vreo presedintie, nu ar face treaba asta? Sta in firea lucrurilor, nu-i asa?

In schimb, crede el, toata harababura asta i se trage de cand a vrut si el sa fie ministru de Interne, ca sa nu mai stea in umbra, sa mearga si el in sat la soacra-sa cu masina cu girofar. Pai, au fost altii mult mai slabi decat el (care are 130 de kg) si tot au fost pusi ministri.

Oricum postul asta i s-ar fi potrivit manusa. Mai ales datorita activitatii interne din teritoriu pe care o cunoaste la perfectie: toti prefectii ii sunt datori, sefii de deconcentrate, sefii de agentii, sefii de inspectorate. Toti au trecut macar o data pe la biroul lui de avocatura si lobby.

Asa ca, zice el, ar fi fost cel mai potrivit pentru functia asta. De aia e si foarte suparat incepand din ianuarie anul trecut: ca l-au pus pe Gabriel Oprea la Interne si-au dat chix cu el.

In loc sa-l puna direct pe el care n-ar fi creat atatea probleme. Unde mai pui ca si asta, Oprea, nici macar nu-i ofiter adevarat, ca el, Catalin Voicu, care-i de la armele combatante, de la Transmisiuni. Ala, Oprea-i de la "izmene si conserve", se cunosc si se "stuchesc" intre ochi, unul pe altul, inca de pe vremea cand se bateau amandoi pentru favorurile "mosneagului".

Domnul Voicu e matrasit acuma pentru prietenia lui cu Vanghelie. Nici asta nu-i corect. Adica daca si Geoana si Udrea il cauta la telefon pe Vanghelie, el de ce nu ar face cate un gratar electoral cu el? Nerecunoscatoare natie sunt romanii. In loc sa ne bucuram ca el, Catalin Voicu, este cureaua de transmisie dintre politica si tiganie, noi il blamam.

De fapt, domnul Voicu este unul dintre pionerii activitatii de "lobby" in Romania. Ba la partid, ba la Tribunal, ba la Judet, ba la Inspectorat. Ca, istet din fire, domnul Voicu a sesizat ca toti ajung tot pe la Cotroceni sau pe la Guvern.

Si-atunci de ce nu ar fi profitat? El nu a fortat pe nimeni. Si-a oferit doar serviciile de consultanta si de "lobby". Ca, de fapt, el nici nu a avut vreo ranchiuna doctrinara. El a servit pe toata lumea: socialisti, democrati, liberali sau care or mai fi fost, ca le-a pierdut de mult sirul.

Practic, omul acesta e un adevarat "binefacator" al vietii politice. Viata si cariera si-a inchinat-o servirii vietii publice, mai ales a politicii si politicienilor sau oamenilor de afaceri coplesiti de justitie. Caci el este printre putinii licentiati in Drept (asta am uitat sa v-o spun!) care a sesizat, din interior si exterior, dilemele Justitiei Romane. Asa ca, pe buna dreptate, a incercat sa faca el, altruistul, o Justitie paralela care sa lupte cu Hydra coruptiei. Altruism pentru care, bineinteles, trebuia si el sa fie cumva rasplatit, nu?

In definitiv, Catalin Voicu, in fibra lui interna, este un om cinstit. Noi astilalti suntem corupti.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Catalin Voicu coruptie, #Voicu stenograme, #Voicu Casuneanu , #stiri Catalin Voicu