Presa de azi: Justitia craioveana, masina de spalat infractori

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 07:30
4218 citiri
Presa de azi: Justitia craioveana, masina de spalat infractori
Foto: Adevarul

Romania pare a fi in ultimele zile scena unui film de actiune in care jucatorii din varful icebergului sunt incatusati, in timp ce criminalii sunt feriti pentru ca fiecare oras e cu justitia lui.

Prima runda de catuse impartita dupa arestarea lui Catalin Voicu s-a dus la Costiniu, Locic si Casuneanu, dar procurorii ar putea continua seria retinerilor cu alte persoane cercetate in dosarul "Voicu".

Lucrurile par insa sa nu mearga la fel si la Craiova unde justitia craioveana este masina de spalat infractori, iar politistilor din Craiova le-au trebuit sase zile pentru a-si da seama ca strada pe care s-a comis o infractiune deosebit de grava era monitorizata video chiar la propunerea Politiei Rutiere, lucru care ii poate ajuta in ancheta.

Evenimentul Zilei: Prima runda de catuse: Costiniu, Locic si Casuneanu

Cercetarile in dosarul Voicu continua, iar "capetele" incep sa cada. Evenimentul Zilei scrie in editia de vineri ca procurorii ar putea continua seria retinerilor cu alte persoane cercetate in dosarul "Voicu".

Joi, au ajuns in arestul politiei afaceristii Costel Casuneanu si Marius Locic, precum si judecatorul Florin Costiniu. Aseara, ei au fost prezentati judecatorului Corina Jijie, despre care presa a relatat ca ar fi sotia subprefectului de Dambovita, un apropiat al PSD (partid din care face parte si senatorul Costica Voicu, arestat deja in acest dosar).

Aceasta a decis insa judecarea cererii de arestare preventiva abia pentru azi la ora 8.00, odata cu luarea in discutie a cererii lui Catalin Voicu de eliberare sub control judiciar.

In acest moment, doar trei invinuiti in dosarul Voicu sunt cercetati in libertate: judecatorul Cristian Jipa, comisarul-sef Mihai Calinescu, adjunctul sefului Politiei Romane, si senatorul PSD Alexandru Mazare.

Daca in privinta retinerilor nu exista insa certitudini, surse judiciare au dat asigurari ca maratonul audierilor va continua, saptamana viitoare, cu Mircea Geoana, Marian Oprisan, Manuela Mitrea si Maria Schutz.

Pana la o noua miscare spectaculoasa a anchetatorilor, catusele purtate, ieri, de judecatorul Florin Costiniu au fost primite ca o palma de tinerii magistrati. Nu insa si de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Jurnalul National: Tumultoasa relatie Basescu-Casuneanu

Unul dintre cei retinuti joi, adica Costel Casuneanu, pare ca a avut o relatie buna cu Traian Basescu, dar asta nu i-a ajutat la nimic acum. Jurnalul National scrie in editia de vineri ca relatia dintre Costel Casuneanu si Traian Basescu a evoluat sinusoidal de-a lungul anilor, de la buna amicitie si investitii imobiliare comune, pana la prezentarea omului de afaceri de catre DNA drept exponent al coruptiei generalizate. Pe vremea cand erau in aceeasi barca, cei doi au tranzactionat case si masini si au facut obiectul unui dosar de spalare a banilor, inchis dupa alegerile din 2004.

Tranzactiile dubioase cu terenuri in valoare de peste 360.000 de dolari, dintre Traian Basescu si prietenul sau, Costel Casuneanu, au facut obiectul unui dosar de spalare a banilor, abandonat imediat dupa instalarea actualului presedinte la Cotroceni. Atat Parchetul General, cat si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au refuzat sa comunice macar ce solutie au dat in acest dosar.

Gandul: Cat le trebuie politistilor olteni sa se prinda ca au filmat un omor

Daca in dosarul Voicu arestarile incep sa curga nu pare sa mearga la fel de bine treburile la Craiova. Gandul scrie in editia de vineri ca zona in care un batran a fost batut pana la moarte pentru ca traversa prea incet era monitorizata video de camere instalate chiar sub indrumarea Politiei Rutiere, anul trecut

Politistilor din Craiova le-au trebuit sase zile pentru a-si da seama ca strada pe care s-a comis o infractiune deosebit de grava era monitorizata video chiar la propunerea Politiei Rutiere, lucru care ii poate ajuta in ancheta.

Este vorba de zona in care, vinerea trecuta, un batran a fost batut de un sofer pentru ca traversa prea incet - la scurt timp dupa agresiune victima decedand.

Interesant este ca, inca de luni, procurorii se gandisera la eventuale probe video, dar nu si-au putut imaginat ca acestea sunt chiar in posesia Politiei si administratiei locale, carora nu le da prin gand sa le puna la dispozitia Parchetului.

Procurorii au cerut la inceputul saptamanii inregistrarile camerelor de supraveghere de la o benzinarie, numai ca imaginile nu au fost relevante.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj au intrat, joi dimineata, in posesia unui film surprins de camerele video ale Primariei Craiova, chiar in momentul in care Cosmin Dragan, soferul cu BMW, il loveste pe Pavel Rentea, care traversa strada pe trecerea de pietoni alaturi de nepoata sa. In imagini se observa cum tanarul il loveste pe batran, acesta din urma isi continua drumul alaturi de nepoata sa de numai 6 ani, dar soferul se mai intoarce o data si incepe iar sa-l loveasca pe batran. Dupa cativa metri, victima se asaza pe o bordura si lesina.

"Am intrat in posesia unor imagini de pe camera de supraveghere a Primariei Craiova in care se observa cum s-a petrecut incidentul. Procurorii continua cercetarile pentru infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, procurorul Magda Badescu.

Adevarul: Justitia craioveana, masina de spalat infractori

In lumina ultimelor incidente, dar si a celor trecute, pare ca Craiova este stat in stat. Adevarul dezvaluie in editia de vineri cazul batausului din BMW care a readus in atentia publica hibele sistemului judiciar din Oltenia, care albeste dosarele penale ale interlopilor. In ultimii ani, judecatorii din Banie au redat libertatea unor indivizi deosebit de periculosi. Astfel, tribunalele craiovene au devenit preferatele infractorilor din toata tara.

"Infractorii sunt privilegiati in Craiova. De-aia ajung multi oameni sa-si faca singuri dreptate. Ma astept sa-l acopere daca are o situatie buna si relatii la nivel inalt. Cu bani poti cumpara orice in Romania! Vreau sa mut procesul la instanta din Bucuresti si sper ca acolo criminalul sa primeasca ce merita", spunea Ionut Rentea, fiul pensionarului batut cu bestialitate de un tanar din Craiova.

Lovit in fata nepoatei, batranul a intrat in stop cardio-respirator.

Cosmin Dragan se afla in arestul Politiei Dolj, unde va ramane pentru urmatoarele 27 de zile. Masura a fost aplicata abia la sase zile de la tragedie, timp in care Dragan a petrecut Pastele fara nicio remuscare.

Tanarul este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri si de disturbarea ordinii si linistii publice, nicidecum de lovituri cauzatoare de moarte. Si acesta nu este insa primul caz in care justitia ii elibereaza pe infractori.

Romania Libera: Marea Neagra, inchiriata cu cinci dolari pe km patrat

Si se pare ca ilegalitatea pare sa fie o a doua natura a unor romani. Romania Libera arata in editia de vineri ca Romania a inchiriat perimetrele cu zacaminte din Marea Neagra la preturi ridicole, iar in anumite perioade le-a dat chiar gratis.

Potrivit unui raport recent desecretizat, Curtea de Conturi a cerut Guvernului sa mandateze Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa reanalizeze Actul aditional 11 prin care Contractul de explorare si impartire a productiei incheiat cu Sterling Resources Ltd. a devenit Contract de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, Sterling nemaifiind obligata sa imparta profitul cu statutul roman, ci sa plateasca o redeventa cuprinsa intre 3,5 si 13,5%.

Scandalul Sterling a izbucnit in februarie 2009 cand, in urma deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga care a dat Romaniei platoul continental din jurul Insulei Serpilor in procesul contra Ucrainei, s-a constatat ca zona, cu zacaminte de hidrocarburi, fusese concesionata in avans.

Solicitarea de intrare in legalitate adresata Guvernului este insa doar una din cele sapte formulate de Curtea de Conturi in raportul intocmit la cererea Camerei Deputatilor, pentru verificarea activitatii ANRM din perioada 1992-2009 si, in special, a modului de incheiere si derulare a contractului cu Sterling Resources Ltd. (avand ca obiect executia de operatiuni petroliere in Perimetrele Midia si Pelican din Platoul Continental al Marii Negre).

In baza indiciilor ca unele decizii ar fi fost luate cu incalcarea legii penale, Curtea de Conturi a trimis concluziile verificarii si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Totodata, Curtea de Conturi a atras atentia Guvernului ca trebuie modificata Legea petrolului (nr. 238 / 2004) si normele sale metodologice astfel incat dreptul de folosinta asupra terenurilor necesare operatiunilor petroliere sa se acorde "numai cu acceptul proprietarilor de drept si in conditiile legii", iar perioada de explorare stabilita prin Acordurile petroliere sa nu mai poata fi prelungita.

Curtea de Conturi a mai cerut ANAF sa verifice legalitatea acordarii unor facilitati fiscale pentru titularii si operatorii din primul contract incheiat de statul roman, iar Garzii de Mediu sa vada daca in perimetrele Midia si Pelican s-au desfasurat operatiuni fara a autorizatii/avize de mediu

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#arestari dosar Voicu, #justitie Craiova spala infractori, #petrol Marea Neagra , #stiri Catalin Voicu
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Dosarul UDREA -PINALTY de FRAUDE FINANCIARE - cind va fi scos de la "NAFTALINA ???
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Au existat in Romania judecatori care au taiat tara in bucati si au dat-o cui au vrut ei .