Lovitură de teatru în dosarul Cathedral Plaza. Demolarea a fost suspendată, Nicușor Dan acuzat de proprietar de abuz în serviciu

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 08:14
6894 citiri
Lovitură de teatru în dosarul Cathedral Plaza. Demolarea a fost suspendată, Nicușor Dan acuzat de proprietar de abuz în serviciu
Dispoziția de demolare a Cathedral Plaza a fost suspendată FOTO Arhivă

Reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunţă, luni seară, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General Nicuşor Dan, prin care se intenţiona demolarea clădirii. Totodată, aceştia anunţă că au depus o plângere penală pe numele primarului Nicuşor Dan.

“Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, declară, luni seară, reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza a înregistrat şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi alte fapte conexe în legătură cu dispoziţia de desfiinţare a clădirii de birouri emisă de acesta in data de 20.07.2022.

Proprietarul va solicita în instanţa civilă, atât de la Municipiul Bucureşti, cât şi de la Nicuşor Dan personal, daune echivalente valorii investiţiilor sale.

”Abuzul actual al primarului general Nicuşor Dan ne forţează să luam atitudine şi să luptam cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja cladirea. Am decis în acelaşi context să înaintam mai multe petiţii formalizate către autorităţile publice din Romania cu atribuţii în acest conflict pentru că toate aceste instituţii şi autorităţi au susţinut şi au făcut posibil proiectul Cathedral Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât şi faptic”, au adăugat reprezentanţii companiei.

Reprezentanţii proprietarului clădirii solicită organelor de cercetare penală ”verificarea şi sancţionarea abuzului săvârşit de Nicuşor Dan”.

”În dimineaţa termenului de judecată acordat în dosarul având ca obiect cererea proprietarului de a se emite autorizaţia de construire pentru regularizarea situaţiei clădirii, a decis să definitiveze strategia urmărită încă dinainte de a deveni primar general, când, în calitate de fondator şi preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a decis să intervină în acel dosar şi să solicite obligarea primarului general să demoleze clădirea.

Primarul Nicusor Dan, confundând interesele publice ale Municipiului Bucureşti pe care le reprezintă în prezent, cu cele private ale Asociaţiei, a decis în mod precipitat să desfiinţeze clădirea, făcând astfel un abuz de funcţie si ordonând cheltuieli imense în cadrul Primăriei, cu scopul de a distruge bunul material – clădirea – anterior pronunţării instanţei de judecată si pentru a împiedica confirmarea structurii foarte bune a construcţiei şi dreptul de a se reemite noua autorizaţie în condiţiile legii”, au mai transmis reprezentanţii proprietarilor clădirii.

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 - 2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în 20 iulie, că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea”, a adăugat edilul.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Nicușor Dan spune că prefectul Capitalei va ataca în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice. Ce ar însemna acest lucru
Nicușor Dan spune că prefectul Capitalei va ataca în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice. Ce ar însemna acest lucru
Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că prefectul Toni Grelbă intenţionează ca luni să atace în instanţă...
Comentarii
Poza MAPS
MAPS
rank 1
Nicușor Dan acuzat , trebuie schimbat din functie si pus in locul
Poza Te-o
Te-o
rank 5