Care este suplimentul natural pentru o sănătate de fier în sezonul gripei. Se găsește cu ușurință în acest sezon

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 14:55
4333 citiri
Care este suplimentul natural pentru o sănătate de fier în sezonul gripei. Se găsește cu ușurință în acest sezon
Cătina este un arbust fructifer originar din Asia ale cărui beneficii se cunosc încă din antichitate FOTO: Pixabay.com

Cătina este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății.

Cătina se mai numește în limbaj popular și cătinã de râu sau albă. Este un arbust fructifer originar din Asia ale cărui beneficii se cunosc încă din antichitate, fiind folisită îndeosebi de tibetani și chinezi pentru proprietățile sale terapeutice și multiplele beneficii aduse sănătății.

La noi în țară, cătina crește în zonele montane joase, iar fructele ei se recoltează din august până la sfârşitul lui octombrie.

Întreține sănătatea sistemului digestiv

Acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv, ceea ce ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric. În plus, ameliorează durerile.

Cătina, beneficii pentru imunitate

Cătina este bogată în vitamine și minerale, dar și în antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului. Aceștia protejează organismul împotrivă radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar.

Ameliorează simptomele răcelii

Tocmai pentru că este un puternic aliat al sistemului imunitar, cătina ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și grăbind refacerea organismului.

Protejează inima

Printre multele beneficii aduse de cătină se numără și menținerea sănătății inimii. Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition susține că un consum regulat de cătină poate ajuta la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.

Uleiul de cătină are proprietăți antiinflamatoare

Fiind bogat în acizi grași, uleiul de cătină are și un puternic rol antiinflamator. Poate preveni apariția altor probleme dermatologice, precum acnee, dermatită, eczeme, vergeturi sau uscarea pielii. Ba, mai mult, ajută pielea să se refacă în cazul deshidratării și chiar arsurilor solare.

Cătina, un bun detoxifiant

Cătina ajută organismul să elimine toxinele din sistemul digestiv şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare a acestor organe.

Cum se culege cătina

Cătina se culege începând din luna august și până la finalul lunii octombrie, poate chiar începutul lui noiembrie când toamna este caldă.

Este foarte important ca, atunci când culegem cătina, fructul să fie foarte bine copt, pentru a ne bucura de toate beneficiile și substanțele nutritive din ea.

Fructul bine copt și gata de cules trebuie să aibă o culoare portocaliu închis şi trebuie să fie moale. Dacă aspectul este chiar uşor ridat nu trebuie să ne facem griji, înseamnă că este bine coaptă cătina.

Citește și:
Fructele cu efect antidepresiv care îmbunătățesc imunitatea și mențin sănătatea ochilor
Fructele cu efect antidepresiv care îmbunătățesc imunitatea și mențin sănătatea ochilor
Afinele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure, atât pentru gustul lor dulce-acrișor, cât și pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate. Minunatele afine sunt bogate în...
Starea de sănătate a lui Bruce Willis se deteriorează rapid. Cât de afectată e familia actorului: ”Asta le frânge inimile”
Starea de sănătate a lui Bruce Willis se deteriorează rapid. Cât de afectată e familia actorului: ”Asta le frânge inimile”
Starea de sănătate a actorului Bruce Willis, 67 de ani, care suferă de afazie - o boală care îi afectează abilităţile cognitive - se deteriorează rapid. Familia se bucură de momentele...