Cătunul pastoral din Apuseni unic în România. Șurile vechi de peste 100 de ani acoperite cu paie, pe cale de dispariție FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 11 Septembrie 2022, ora 03:00
12359 citiri
Cătunul pastoral din Apuseni unic în România. Șurile vechi de peste 100 de ani acoperite cu paie, pe cale de dispariție FOTO
Șurile acoperite cu paie au fost părsite și se distrug FOTO Facebook/ Zăpodie

Un cătun pastoral unic în România riscă să dispară ca urmare a distrugerii construcțiilor vechi chiar și de peste 100 de ani, care în trecut erau folosite vara de proprietarii de animale care urcau pe culmile montane. Situația se derulează încet, dar sigur în cătunul Zăpodie, comuan Poșaga, în Munții Apuseni.

Aici este un veritabil ținut al șurilor din lemn acoperite de paie, fiind peste 40 într-o zonă relativ restrânsă. În nicio altă zonă din țară nu există o densitate atât de mare de astfel de construcții pastorale. Din păcate, în prezent Zăpodie este un loc rămas în paragină, dar care ar putea deveni o atracție turistică deosebită, la un pas de stațiunea Băișoara.

Șurile cu acoperiș de paie sunt probabil cea mai interesantă particularitate arhitectonică a românilor, indiferent de zona geografică, însă în curand se vor mai putea vedea doar la Muzeului Satului sau în curtea vreunui pasionat de rural.

Zăpodie este și în prezent o aşezare pastorală unde oamenii se mută pe timpul verii cu animalele din gospodărie. La poalele Muntelui Mare istoria face ”casă bună” cu frumuseţea peisajului, care este ca un magnet, iar cei care ajung aici sunt fermecaţi de sălbăticia locurilor. Majoritatea șurilor acoperite cu paie, care în trecut adăposteau animalele localnicilor, sunt acum părăsite.

FOTO Facebook/ Zăpodie

Accesul în Zăapodie se poate face din Drumul Naţional 75 din comuna Ocoliş pe Valea Tisei, pe o distanţă de circa 18 km. Un traseu mai accesibil, de circa 10 kilometri, este prin comuna Poşaga, pe un drum care trece prin cătunul Săgagea şi urcă apoi până la peste 1000 de metri altitudine. Se mai poate ajunge în zonă din comuna Băişoara, respectiv din staţiunea Muntele Băişorii pe traseul spre rezervaţia Scăriţa Belioara, pe un drum de circa 5 km.

Atracții turistice în apropiere

Zona este foarte aproape se găseşte rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara, una dintre cele mai spectaculoase din România, care reprezintă un rest al unui întins platou calcaros intens erodat de ape, care conservă o serie de plante rare şi cuprinde vârfuri impunătoare, peşteri şi grote. Printre speciile rare care se găsesc aici se află şi vestita floare-de-colţ. Alte atracţii tursitice sunt rezervaţia Cheile Poşegii, schitul Poşaga cu izorul cu apă tămăduitoare, Cheile Pociovaliştei, Cheile Runcului şi Rezervaţia Laricetul de la Vidolm. Sunt suficiente motive pentru un sejur în această zonă a Apusenilor.

FOTO Facebook/ Zăpodie

În această zonă a acționat după Al Doilea Război Mondial, gruparea de partizani condusă de Leo Șușman, una dintre cele mai puternice care a luptat împotriva comuniştilor în zona Apusenilor. Locuitorii din zonă care urcau cu animalele le duceau periodic alimente şi informaţii cu privire la căutările organizate de securitate împotriva lor.

La marginea pădurilor sau în pădure aceştia îşi făceau bordeie pentru a se ascunde de securişti. Aveau şi o strategie în acest scop. Într-un an erau pe dealul dinspre răsărit, iar în celălalt an se mutau în cel dinspre apus. Aceasta în funcţie de cum era ţarina, adică unde se cosea fânul doar spre toamnă şi era mai multă linişte. Scăpată de nenumărate ori din capcanele Securităţii, ceata Şuşmanilor a devenit, în timp, o legendă a Apusenilor. Au fost prinși de securiști după o serie de trădări din partea localnicilor.

Momentul în care ucrainenii distrug un vehicul blindat rusesc rar proiectat pentru a scoate liderii ruși din Kremlin în caz unui atac nuclear VIDEO
Momentul în care ucrainenii distrug un vehicul blindat rusesc rar proiectat pentru a scoate liderii ruși din Kremlin în caz unui atac nuclear VIDEO
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Rusia a trimis în Ucraina un transportor blindat de trupe "Ladoga" extrem de...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#catun, #Apuseni, #traditie, #disparitie, #distrugere, #zapodie apuseni , #stiri vacanta