Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.240 secunde)

Articole despre "anre"

Black Sea Oil a început exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Pas uriaș pentru independența energetică a României

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 17:14
Black Sea Oil a început exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Pas uriaș pentru independența energetică a României
Compania Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) a anunțat miercuri, 15 iunie, că a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia.

Primele gaze au fost introduse în Sistemul Naţional de Transport.

Potrivit unui comunicat, anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi singurul proiect în dezvoltare aflat în derulare în prezent. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

”Proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci şi deschide calea, poate chiar utilizând infrastructura proiectului nostru, altor proiecte de dezvoltare din platoul...

Surprinzătoare capcane puse de conjuncturile internaționale în evoluția "impetuoasă" a economiei românești, cu consecințe asupra pensionarilor

Marti, 14 Iunie 2022, ora 17:37
Surprinzătoare capcane puse de conjuncturile internaționale în evoluția "impetuoasă" a economiei românești, cu consecințe asupra pensionarilor
A venit și vara, am scăpat de frica gazelor, pe moment, cu energia, așa plafonată cum au “forjat-o” domnii de la Ministerul Energiei, sub supravegherea “atentă” (cum altfel, la banii lor!) a celor de la ANRE, fără nici un deranj major de la Oficiul Concurenței sau de la Protecția Consumatorului, constatând cu stupoare, că, ce au plămădit guvernanții, ne îngroapă până la gât în datorii, fără speranța unei reveniri în termeni mai prietenoși. Motivarea - simplu, economia de piață n-are morală, este care pe care, sau alte precepte “liberale” atât de dragi d-lui Florin Câțu și altora ca domnia sa.

De 6 luni și ceva, pe fondul majorărilor de prețuri la carburanți, energie și gaze, s-au făcut încasări la Bugetul de Stat cu 47% mai mari în decembrie-februarie față de aceiași perioada din 2021, o scădere la 23% în martie și cam tot așa în aprilie (deh, conflictul din Ucraina), fără să vedem recuperările masive anunțate la TVA și impozit pe profit de către ANAF, cu toată schimbarea de la vârf și promisiunea de digitalizare completă a procesului (a câta? ), repunerea în funcțiune a scanerelor de TIR-uri la granițele importante, ş.a.m.d. Nimic n-a fost scăpat. Doar că rezultatul se lasă așteptat... De bani… să nu vorbim.

Paradoxul care intrigă pe mulți dintre guvernanții care se gândesc la “bunăstarea” semenilor lor, e, că, de ce cresc prețurile la pompa de carburanți tot mai des, de...

Iulian Iancu, votat pe repede-înainte la șefia ANRE după o dezbatere cu scandal. Cum și-a căpătat social-democratul eticheta de „omul Gazprom”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 03:40
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Iulian Iancu, votat pe repede-înainte la șefia ANRE după o dezbatere cu scandal. Cum și-a căpătat social-democratul eticheta de „omul Gazprom”
Poziția lăsată goală de către fratele lui Paul Stănescu la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) va fi ocupată de către un alt social-democrat cu trecut controversat, acuzat la un moment dat de un coleg de partid că ar face jocurile Rusie.

Comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului au votat miercuri, 8 iunie, noul vicepreședinte al ANRE după demisia lui Alexandru Stănescu de la finalul lunii februarie. Deși pentru această funcție erau înscriși patru candidați (Iulian Iancu, Scarlat Iriza, Florian Muntean și Victorel Florin Rădoi), în comisie a fost chemat doar unul singur, și anume propunerea venită din partea PSD. Iulian Iancu a primit 27 de voturi „pentru” și 6 împotriva. În favoarea sa au votat chiar și parlamentarii AUR

Iancu a blocat Legea offshore timp de 4 ani
Dezbaterile au fost însă marcate de scandal după ce deputatul USR Cristina Prună a acuzat coaliția PSD-PNL-UDMR că a împiedicat-o constant în timpul dezbaterii în a-și expune poziția vizavi de Iancu și presupusele sale legături cu Rusia. Iancu a fost acuzat în ultimii ani de mai multe ori că ar fi apropiat de interesele Rusiei în materie de energie.

Prună a amintit că în 2018, Iulian Iancu a fost cel care a „împins prin Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților acea lege offshore care a blocat investițiile, s-a dovedit acea lege a fi un dezastru pentru proiect, iar gazele din cel mai mare...

Decizia fără efect a CCR: Numirea fratelui baronului PSD Paul Stănescu la ANRE a fost neconstituțională, după demisia sa

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 16:48
Decizia fără efect a CCR: Numirea fratelui baronului PSD Paul Stănescu la ANRE a fost neconstituțională, după demisia sa
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis miercuri, 16 martie, sesizarea USR privind numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, potrivit deciziei CCR, numirea acestuia a fost neconstituțională.

”În cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că Hotărârea Parlamentului nr.49/2021 privind numirea unui membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România, este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a fost propus de social-democraţi ca membru în Comitetul de reglementare al ANRE. El a demisionat însă pe 3 martie din această funcţie, pe motiv că vrea să se dedice unor proiecte care îi solicită ”întreaga” implicare.

Deputatul USR Cristina Prună declara, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, în plenul comun al Parlamentului, că ANRE a fost transformat ”într-o afacere de familie” prin votarea fratelui lui Paul Stănescu ca membru în Comitetul de reglementare.

”Marea majoritate a acestui Parlament va face o mare greşeală astăzi prin votarea domnului...

Cine este Iulian Iancu, favorit la șefia ANRE. Fost deputat PSD timp de 16 ani, etichetat în trecut drept „omul Gazprom”

Joi, 03 Martie 2022, ora 02:05
Comenteaza acest articol | 13 comentarii
Cine este Iulian Iancu, favorit la șefia ANRE. Fost deputat PSD timp de 16 ani, etichetat în trecut drept „omul Gazprom”
PSD a anunțat marți, 2 martie, că Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, demisionează din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), unde fusese numit la finalul anului trecut. În locul său este propus Iulian Iancu, un alt social-democrat cu trecut controversat.

„Am înaintat în această dimineață Parlamentului demisia din funcția de membru în comitetul de reglementare al ANRE. Am luat această decizie pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare. Mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată”, a declarat Alexandru Stănescu, conform unui comunicat transmis de PSD.

Stănescu a fost numit în funcție la finalul anului trecut, înscăunarea sa fiind criticată în spațiul public pe motiv că fratele secretarului general al PSD nu avea nicio legătură cu domeniul energiei. În perioada 2012 - 2020, Alexandru Stănescu a fost parlamentar PSD, fiind vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

În locul acestuia din urmă social-democrații l-au propus pe Iulian Iancu, fost deputat PSD între 2004 - 2020. În cei 16 ani în care a fost parlamentar, timp de 14 ani Iancu a fost și președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, funcție care i-a permis să influențeze soarta a numeroase legi economice. Social-democratul a mai țintit o funcție în conducerea ANRE și în vara...

Avertismentul vicepreședintelui ANRE despre prețurile la energie și gaze: ”Ordonanța adoptată de guvern nu este sustenabilă pe termen lung”

Luni, 21 Martie 2022, ora 21:56
Avertismentul vicepreședintelui ANRE despre prețurile la energie și gaze: ”Ordonanța adoptată de guvern nu este sustenabilă pe termen lung”
Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a declarat luni, 21 martie, că noile măsuri decise de guvern privind plafonarea prețurilor la energie și gaze nu sunt sustenabile pe termen lung, motivând că niciun guvern din Europa nu își poate permite astfel de costuri.

”Eu, personal, nu mă aştept ca în viitor preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”, a transmis Zoltan Nagy Bege luni seară, la Profit TV.

Vicepreședintele ANRE a adăugat că rolul statului este să îi ajute pe consumatori să conştientizeze cum pot economisi energie.
”Consumatorul nu trebuie să renunţe nici la confortul cu care e obişnuit, dar o schimbare de comportament poate da rezultate”, a mai spus el, explicând că ”investiţiile şi finanţările pentru eficienţă energetică au un efect multiplicator şi se vor vedea în economie, în facturi, în emisiile de CO2”.
”Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt. (...) Trebuie să fim corecţi: aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

Zoltan Nagy Bege a mai recomandat măsuri...

Amenzi de aproape 3 milioane de lei aplicate de ANRE furnizorilor şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale

Marti, 15 Martie 2022, ora 21:58
Amenzi de aproape 3 milioane de lei aplicate de ANRE furnizorilor şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat marţi că va continua supravegherea pieţelor de energie electrică şi gaze naturale şi sancţionează furnizorii şi distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.970.000 lei, în perioada februarie – martie 2022.

În urma controalelor efectuate, s-au constatat încălcări ale obligaţiilor legale verificate, furnizorii fiind sancţionaţi cu amendă contravenţională după cum urmează:

ENEL ENERGIE (energie electrică): 400.000 lei
ENEL ENERGIE MUNTENIA (energie electrică): 400.000 lei
ENEL ENERGIE (gaze naturale): 130.000 lei
ENEL ENERGIE MUNTENIA (gaze naturale): 100.000 lei
PREMIER ENERGY (gaze naturale): 10.000 lei

La societatea NORD GAZ a fost finalizată o acţiune de control în urma căreia furnizorul de gaze naturale a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 270.000 lei pentru emiterea de oferte-tip pentru clienţii finali, fără ca acestea să cuprindă în conţinutul lor toate informaţiile minime obligatorii prevăzute de reglementările în vigoare; neîndeplinirea obligaţiei de a notifica clienţilor finali modificarea preţului de furnizare a gazelor naturale, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data modificării.

În paralel, au mai fost finalizate acţiuni de control la trei distribuitori de energie electrică şi gaze naturale. Astfel,...

Prosumatorii cu instalaţii de până la 200 kW vor fi compensaţi cantitativ. Anunțul ANRE

Joi, 24 Februarie 2022, ora 15:55
Prosumatorii cu instalaţii de până la 200 kW vor fi compensaţi cantitativ. Anunțul ANRE
Prosumatorii cu instalaţii de până la 200 kW vor fi compensaţi cantitativ până la 31 decembrie 2030, iar cei cu instalaţii între 200 şi 500 de kW vor vinde energia la preţul mediu din PZU, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).


Reprezentanţii ANRE spun că încurajează creşterea numărului de prosumatori prin noile reguli aprobate pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW.

"În vederea asigurării cadrului de reglementare necesar implementării efective a mecanismelor de compensare cantitativă şi de regularizare financiară nou instituite pentru prosumatori, în şedinţa Comitetului de Reglementare ce a avut loc în data de 23.02.2022, a fost aprobată Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022", se arată în comunicat.

Astfel, prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum şi care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanismele de...

Război în PSD. Marcel Ciolacu se opune numirii ”omului Gazprom” la șefia ANRE - Surse

Joi, 03 Martie 2022, ora 13:06
Comenteaza acest articol | 26 comentarii
Război în PSD. Marcel Ciolacu se opune numirii ”omului Gazprom” la șefia ANRE - Surse
Liderul PSD Marcel Ciolacu se opune ca fostul parlamentar social-democrat Iulian Iancu să fie numit în conducerea ANRE, în locul lui Alexandru Stănescu, susțin surse politice pentru Ziare.com.

Iulian Iancu, sprijinit de Liviu Dragnea, a fost principalul pion politic care a blocat investițiile americane pentru extragerea gazului din Marea Neagră. Chiar și colegii de partid au acuzat că Iulian Iancu ar face jocurile rușilor de la Gazprom. După ce Marcel Ciolacu a ajuns în fruntea PSD, Iulian Iancu a fost trecut pe linie moartă.

”Am văzut că presa a vehiculat două variante pentru ANRE: Eugen Nicolicea și Iulian Iancu. De Nicolicea nici nu a fost vorba, iar pe Iulian Iancu nu-l vrea Marcel Ciolacu, deși Iancu pune presiune să ajungă la ANRE”, susțin surse din conducerea PSD pentru ziare.com.

În era Dragnea, Iulian Iancu a fost președinte al comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, fiind unul dintre parlamentarii-cheie din PSD care au modificat legislația din zona energiei, astfel încât a provocat plecarea companiei americane ExxonMobil din România. Prin urmare, țara noastră nu a scos nici până în prezent vreun metru cub de gaze din Marea Neagră, fiind dependentă de gazul rusesc.

În 2016, Iulian Iancu a candidat la parlamentare pe listele PSD în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. Grup Servicii Petroliere...

Alexandru Stănescu a demisionat din conducerea ANRE. Motivul invocat de fratele secretarului general al PSD

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 13:07
Alexandru Stănescu a demisionat din conducerea ANRE. Motivul invocat de fratele secretarului general al PSD
Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a demisionat din funcția de membru în Comitetul de reglementare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Potrivit unui comunicat al PSD, începând cu data de 3 martie, lui Alexandru Stănescu îi încetează, la cerere, mandatul de membru în Comitetul de reglementare al ANRE.

”Am înaintat în această dimineaţă Parlamentului demisia din funcţia de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Am luat această decizie pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare. Mulţumesc colegilor pentru încrederea acordată”, a declarat Alexandru Stănescu, citat în comunicat.

În perioada 2012 - 2020, Stănescu a fost parlamentar PSD, fiind vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 23:06
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat miercuri că pentru modul cum a gestionat problema facturilor conducerea ANRE ar fi trebuit demisă.

Potrivit cursdeguvernare.ro, în plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a plecat în concediu.

Versiunea oficială este că preşedintele se află în concediu din motive medicale. Mai multe surse au declarat, însă, pentru cursdeguvernare.ro, că Dumitru Chiriţă a plecat în vacanţă în Republica Dominicană.

El lipseşte din instituţie de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat, miercuri, la Digi 24, că ”ANRE este o instituţie care trebuie reformată profund”.

”Eu aş fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE, din păcate, nu reuşeşte în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator. Preşedintele Chiriţă, ne-a spus vicepreşedintele Zoltan, că este la investigaţii medicale, noi am înţeles altceva, cert este că lipseşte de două săptămâni din ţară în plină criză a facturilor. Faptul că producătorii şi distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult...

Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 08:53
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea USR privind numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Deputatul USR Cristina Prună declara, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, în plenul comun al Parlamentului, că prin votarea lui Stănescu în această funcţie se va face "o mare greşeală".

"Marea majoritate a acestui Parlament va face o mare greşeală astăzi prin votarea domnului Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al ANRE. Domnule Ciolacu, aş dori să vă întreb, dar văd că nu sunteţi, stimaţi colegi din PSD, ceea ce faceţi astăzi prin această numire este că transformaţi ANRE într-o afacere de familie, pentru că ştiţi foarte bine că domnul Stănescu este fratele secretarului dumneavoastră general.

Va câştiga undeva între 6 şi 8.000 de euro pe lună nemeritaţi, iar CV-ul domnului Stănescu, care a terminat mecanică agricolă, şi nu este o ruşine lucrul acesta, dar problema este că nu îl califică sub nicio formă pentru această funcţie atât de importantă.

Practic, Comitetul de Reglementare al ANRE, prin deciziile pe care le ia, are un impact direct în facturile pe care oamenii le plătesc la energie şi gaze naturale şi chiar şi la energia termică. Aceste decizii pe care le ia ANRE au impact şi asupra investiţiilor în sectorul energetic, care...

Ce leafă exorbitantă are șeful-fantomă al ANRE, instituția responsabilă de facturile la energie

Duminica, 16 Ianuarie 2022, ora 16:23
Comenteaza acest articol | 27 comentarii
Ce leafă exorbitantă are șeful-fantomă al ANRE, instituția responsabilă de facturile la energie
Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, a fost instalat la ANRE direct de Liviu Dragnea, în urmă cu cinci ani.

De când a izbucnit scandalul facturilor uriașe la energie, Dumitru Chiriță n-a oferit nicio explicație publică, deși e unul dintre principalii responsabili, alături de Parlament și de Ministerul Energiei. Potrivit declarației de avere, președintele fantomatic al ANRE încasează anual 707.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape 12.000 de euro lunar. Comparativ, președintele Klaus Iohannis încasează doar 3.000 de euro lunar.

Dumitru Chiriță este de profesie electrician. După Revoluție, a devenit lider de sindicat și apoi parlamentar PSD timp de trei mandate. Între timp, a absolvit facultatea de drept a universității private Nicolae Titulescu, instituție de învățământ apropiată de PSD. Dumitru Chiriță nu scrie anul în care a absolvit studiile.

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu i-a cerut public demisia preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriţă, în urma scandalului privind facturile la energie. ”Poate aşa va veni o persoană care ştie cu ce se mănâncă şi nu va veni o persoană care face non-combat şi care este mână în mână cu furnizorii”, a spus Ştirbu, la Profit TV, acuzând Autoritatea de Reglementare în Energie că ”nu mai are grijă ca piaţa să meargă firesc şi coerent, ci este o umbrelă a furnizorilor”. ”Acest cartel al acestor furnizori nu ar fi putut exista fără ca ANRE să nu închidă...

Continuă asaltul PNL la adresa șefului ANRE pus de PSD. Cine este liderul liberal care i-a pomenit "salariul modic de 11.500 euro"

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 11:01
Continuă asaltul PNL la adresa șefului ANRE pus de PSD. Cine este liderul liberal care i-a pomenit "salariul modic de 11.500 euro"
Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a lansat o nouă serie de critici la adresa șefului ANRE, Dumitru Chiriță, fost deputat PSD timp de patru mandate, pe care îl consideră unul din responsabilii "crizei facturilor umflate" la energie electrică.

"Dumitru Chiriţă, şeful A.N.R.E., instituţia care protejează consumatorii casnici şi industriali de lăcomia distribuitorilor de energie şi gaze, este unul dintre responsabilii crizei facturilor umflate din ţara noastră. Cum este posibil domnule Chiriţă să nu mişcaţi un deget? În plus aţi mai fost şi deputat PSD în 4 mandate şi ştiaţi încă din primăvară ce va urma şi nu aţi protejat consumatorii de abuzurile pe care le avem astăzi", a afirmat deputatul Gigel Ştirbu.

Parlamentarul PNL susţine că ANRE nu a reuşit să informeze consumatorii despre liberalizarea pieţei de energie şi a nu a sancţionat "exemplar" niciun furnizor.

"La salariul modic de 11.500 euro pe lună pe care îl primiţi ca să păziţi piaţa energiei, nu aţi reuşit nici măcar o informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică, nu aţi sancţionat exemplar niciun furnizor, nicio companie, decât cu sume mult prea mici raportat la profiturile uriaşe ale companiilor! De ce nu vă faceţi treaba? De ce nu acţionaţi în interesul consumatorilor? Unde este responsabilitatea Preşedintelui A.N.R.E., unde este monitorizarea şi punerea în aplicare a normelor referitoare la...

Deși se declară independentă, ANRE este condusă de politicieni lacomi și cu state vechi

Sambata, 04 Decembrie 2021, ora 03:04
Deși se declară independentă, ANRE este condusă de politicieni lacomi și cu state vechi
Se spune că explozia prețurilor la energie electrică și gaze este un fenomen internațional generalizat, cauzat de scumpirea materiei prime. Tariful, așa cum apare în factura consumatorului final, cuprinde costul de achiziție al materiei prime, transport, distribuție, taxe, accize, TVA și adaosul furnizorului. Cea mai mare pondere din tarif o reprezintă materia primă. Apoi sunt taxele, accizele și TVA-ul care se duc direct la bugetul de stat. Statul este direct interesat ca facturile să fie cât mai mari pentru că astfel încasează mai mult la buget. Iar cei care ar trebui să ne protejeze sunt preocupați mai mult de câștigurile lor. Rezultă formula ideală pentru explozia facturilor.

„Independenta” ANRE

Totuși, statul român a creat un organism care ar trebui să apere și consumatorul final. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se descrie ca fiind o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Însă, cum se poate numi ANRE independent când este...
  1. Româncă întoarsă din vacanța petrecută în Grecia: „Suntem cu mult peste sârbi, bulgari, nemți, englezi”
  2. Mirajul mașinii electrice începe să devină un coșmar. Șoferii de Dacia Spring blochează întreaga rețea de chargere din România
  3. Un miner care căuta aur în Canada a dat peste o comoară și mai prețioasă. "Este perfectă și frumoasă" FOTO
  4. Cât a cheltuit o familie de cinci persoane pentru 13 nopți în Grecia și Bulgaria. "Asta înseamnă să ai o ordine financiară!"
  5. De ce este inadecvat răspunsul "Cu drag!" când ni se spune "Mulțumesc!". Noua formulă a acaparat schimburile de politețuri
  6. Primele surprize la Wimbledon! O jucătoare din Top 10 WTA eliminată în runda inaugurală
  7. Când se afișează rezultatele la Bacalaureat 2022. Ce se întâmplă cu elevii care obțin media generală 5.99
  8. Proaspăt proprietar de Dacia Spring: "Am fost surprins de lipsa etanșeității, gradul redus de antifonare sau vâjâitul pe la uși"
  9. Cum a fost poreclită Carmen Iohannis după gafa vestimentară de la Madrid
  10. O familie de români a rămas fără bani în Grecia: "Cum să lași 3.000 de euro în mașină?"