Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.226 secunde)

Articole despre "antibiotice"

Unele medicamente ieftine ar putea dispărea de pe piață din cauza costurilor uriașe cu electricitatea. Avertismentul producătorilor

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 07:42
Unele medicamente ieftine ar putea dispărea de pe piață din cauza costurilor uriașe cu electricitatea. Avertismentul producătorilor
Producătorii europeni de medicamente au avertizat că ar putea înceta să mai producă medicamente generice ieftine din cauza creşterii costurilor electricităţii şi cer o revizuire a modului în care sunt stabilite preţurile, sectorul farmaceutic fiind cea mai recentă industrie care solicită sprijin, pe măsură ce criza energetică se adânceşte, transmite Reuters.

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Teva, unitatea Sandoz a grupului Novartis şi divizia Kabi a Fresenius, a trimis marţi o scrisoare deschisă miniştrilor sănătăţii şi energiei din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii lor extraordinare de la Consiliul UE de vineri, cerând măsuri pentru reducerea costurilor.

Scrisoarea a fost adresată şi comisarilor europeni cheie.

Destinatarii nu au răspuns solicitărilor de comentarii, având în vedere ora târzie.

Preţurile energiei electrice au crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu între 50% şi 160%, potrivit scrisorii.

Asociaţiile de medicamente generice din statele membre solicită, de asemenea, autorităţilor sanitare naţionale mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte preţurile medicamentelor, a spus Medicines for Europe.

”Putem întrerupe poate trei, poate cinci produse, din cauza impactului direct şi indirect al creşterii costurilor cu energia”, a declarat...

Ce spital va depune un proiect de peste 6 milioane de euro prin PNRR. Cu banii primiți se vor reabilita unele secții

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 11:34
Ce spital va depune un proiect de peste 6 milioane de euro prin PNRR. Cu banii primiți se vor reabilita unele secții
Un spital cunoscut din Timișoara anunţă că depune un proiect de aproape 30 de milioane de lei (6 milioane de euro) pentru modernizarea unităţii sanitare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Acesta vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea unor secţii din spitalul Clinic CF Timișoara, modernizarea laboratoarelor şi achiziţionarea de echipamente destinate reducerii infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale).

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului Clinic CF Timişoara, vor fi înfiinţate inclusiv saloane cu confort hotelier.

“Practic, vrem să înfiinţăm mai multe saloane cu confort hotelier, încăperi prevăzute cu sisteme de presiune negativă, în care să fie internaţi pacienţi având infecţii cu Clostridium difficile, una dintre cele mai frecvente infecţii ce pot fi dobândite intraspitalicesc, care provoacă o inflamaţie la nivelul colonului.

Formele severe de boală pot duce la deces. De ce este nevoie de izolarea acestor pacienţi? Pentru că transmiterea se poate face inclusiv prin folosirea în comun a unor obiecte contaminate. De aceea, având o structură funcţională de boli infecţioase pentru izolarea şi tratarea pacienţilor cu o asemenea infecţie, putem reduce riscul de transmitere a bacteriei şi la alţi pacienţi internaţi.

Tot în cadrul acestui proiect, ne-am propus să realizăm controlul biologic al aerului din blocul operator şi din ATI. Vrem să modernizăm blocul...

Cum înghit românii antibioticele ca pe bomboane: ”Există o credință care vine din epoca de aur”

Vineri, 12 August 2022, ora 03:40
Cum înghit românii antibioticele ca pe bomboane: ”Există o credință care vine din epoca de aur”
Consumul excesiv de antibiotice reprezintă o problemă reală în România, oamenii privind aceste medicamente ca fiind o salvare universal valabilă pentru orice tip de infecție.

Problema merge mai departe de atât deoarece există mai multe tipuri de bacterii care au dobândit o rezistență uriașă la antibiotice și care au potențialul de a genera crize într-un viitor nu foarte îndepărtat.

În anul 2020, România s-a clasat pe locul trei, în Uniunea Europeană, la consumul de antibiotice, iar eurobarometrul despre știință și tehnologie publicat anul trecut arată că doar 2% dintre români știu că antibioticele nu tratează infecții virale.

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pe larg pentru Ziare.com de unde vine credința oamenilor că antibioticele sunt soluția salvatoare pentru orice infecție, de ce rezistența antimicrobiană pune piedici reale tratării pacienților, dar a enumerat și erorile care se fac adesea la momentul prescrierii antibioticelor. Medicul susține că rezistența antimicrobiană vine atât din utilizarea antibioticelor când nu e nevoie din ele, cât și din administrarea improprie a acestora.

Analiza care lipsește din prescrierea antibioticelor

Marius Geantă explică că antibioticele ar trebui să fie prescrise în urma efectuării antibiogramei, o analiză menită să indice medicamentele cu cea mai mare eficacitate. Totuși, spune medicul, se...

Cum afectează antibioticele flora intestinală și de ce e bine să iei probiotice în paralel

Luni, 01 August 2022, ora 16:57
Cum afectează antibioticele flora intestinală și de ce e bine să iei probiotice în paralel
Odată cu apariția antibioticelor, în secolul XX, infecțiile au devenit un pericol mai mic pentru umanitate. Până atunci, chiar și o problemă la o măsea putea duce la consecințe tragice. În ziua de astăzi, cele mai multe infecții sunt tratate rapid și sigur cu antibiotice. Totuși, medicamentele minune pot avea și efecte negative asupra organismului, așa cum vei descoperi în continuare. De aceea, medicii și farmaciștii recomandă utilizarea probioticelor pentru a preveni eventualele consecințe neplăcute. Descoperă cum te pot afecta antibioticele și de ce e bine să folosești și probiotice în timpul tratamentului.

De ce pot avea antibioticele efecte negative

Tratamentul cu antibiotic este extrem de important atunci când corpul tău trebuie să se lupte cu o infecție. Singurul dezavantaj constă în faptul că antibioticul nu poate deosebi bacteriile responsabile de infecție de cele care sunt utile organismului. Din acest motiv, ajunge să le distrugă pe toate, afectând flora intestinală și producând neplăceri precum aftele bucale, candidoza, vărsăturile sau deranjamentele stomacale.

Medicul îți prescrie probiotice pentru antibiotice pentru a acționa în mod proactiv, asigurându-se că bacteriile benefice nu sunt distruse. Efectele negative ale antibioticelor nu se observă întotdeauna în timpul tratamentului, ci pot avea impact asupra organismului tău pe termen lung. Atunci când flora intestinală este compromisă,...

Superbacteria potențial mortală găsită în carnea de porc din supermarketuri. Rezistă la cele mai puternice antibiotice

Marti, 05 Iulie 2022, ora 16:44
Superbacteria potențial mortală găsită în carnea de porc din supermarketuri. Rezistă la cele mai puternice antibiotice
O bacterie care poate fi mortală a fost descoperită în carnea de porc din supermarketuri de pe teritoriul Marii Britanii.

S-a întâmplat în Marea Britanie, unde o parte din carnea de porc a fost infectată cu o superbacterie care poate fi fatală, potrivit unei anchete, scrie theguardian.com.

Testele efectuate au arătat că mai mult de 10% din produsele din carne de porc verificate, printre care se numărau mușchi, cotlete și carne tocată, au fost infectate cu bacterii care au prezentat rezistență la un antibiotic de "ultimă instanță" utilizat pentru tratarea bolilor grave la om.

Printre produsele contaminate se numărau mai multe tipuri de carne de porc, inclusiv produse ecologice.

Superbacteria este o variantă a bacteriei enterococcus (enterococci) care poate provoca infecții ale tractului urinar și ale rănilor, printre alte boli. În cele mai grave cazuri, bacteria poate infecta fluxul sanguin, inima și creierul.

Aceasta a devenit rezistentă la unele tipuri de antibiotice, ceea ce înseamnă că unele dintre medicamentele pe care un medic le-ar putea prescrie în mod normal nu ar avea niciun efect pentru tratarea bolii.

Tulpinile de bacterii rezistente la medicamente reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătate, iar ratele sunt în creștere în întreaga Europă. Există mai multe motive pentru care bacteriile dezvoltă modalități de a evita antibioticele, dar un aspect cheie este faptul că antibioticele au fost...

De ce antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii. Medic pediatru: ”Ar putea produce probleme majore pe termen lung”

Luni, 30 Mai 2022, ora 13:39
De ce antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii. Medic pediatru: ”Ar putea produce probleme majore pe termen lung”
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat de ce antibioticele nu sunt întotdeauna recomandate atunci când cei mici fac febră, existând inclusiv situații în care fac mai mult rău pe termen lung.


”Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția.
În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este "de vină" un virus.

Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră... Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.

Circa 700.000 persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR - Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin.

Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni "speciali”, a scris medicul pediatru pe Facebook.


2 din 3 părinți doresc să administreze copiilor antibiotice când fac febră

Un studiu a fost efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră, înainte de...

Campanie de tip phishing cu imaginea Antibiotice Iași. Este promisă suma de 2.000 de lei celor care completează un chestionar

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 21:07
Campanie de tip phishing cu imaginea Antibiotice Iași. Este promisă suma de 2.000 de lei celor care completează un chestionar
Compania Antibiotice Iaşi susţine că este supusă unui atac de tip phishing, imaginea şi numele societăţii fiind utilizate într-o campanie frauduloasă în care sunt promise premii în bani celor care completează online un chestionar.

Producătorul ieşean de medicamente Antibiotice precizează, pe site-ul companiei, că în social media circulă o campanie frauduloasă care implică imaginea şi numele companiei Antibiotice, pentru acordarea unei subvenţii de prevenire a unei epidemii.

"Facem precizarea că Antibiotice nu are nicio legătură şi se delimitează ferm de această campanie, care este în fapt o tentativă de fraudă. Aşadar, avertizăm persoanele care primesc link-uri ce trimit spre «Antibiotice Iasi, subvenţie pentru prevenirea epidemiei» şi îndemnul de a completa un chestionar având ca recomensă suma de 2.000 lei, să NU acceseze link-ul şi să NU furnizeze date la cerere pentru a câştiga eventuale premii", arată reprezentanţii Antibiotice Iaşi.

Totodată, firma ieşeană susţine că "face în prezent demersurile necesare pentru a limita efectele acestui atac de tip phishing".

Descoperire genială, Sfântul Graal al medicamentelor: Un nou antibiotic ce distruge superbacteriile mortale

Vineri, 13 Mai 2022, ora 00:12
Descoperire genială, Sfântul Graal al medicamentelor: Un nou antibiotic ce distruge superbacteriile mortale
Doi oameni de știință de la Universitatea Monash una dintre instituțiile de învățământ de top din Australia, au reușit, după o muncă intensă făcută de-a lungul a 12 ani de cercetări, o descoperire genială: un nou antibiotic care distruge superbacteriile mortale. Acestea din urmă sunt foarte greu de tratat, dar pot apărea în spitale, provocând pneumonie, infecții ale sângelui, ale tractului urinar, peritonită și meningită.

Medicii Tony Velkov și Jian Li par desprinși dintr-un film, ei petrecându-și week-end-urile în laboratoarele științifice ale Universității Monash, acum 20 de ani, pentru a lucra la proiectele lor, potrivit ABC Net.

Acum, cei doi și-au împlinit visul de a dezvolta un nou antibiotic, un medicament intravenos care vizează distrugerea superbacteriilor mortale. Acest nou antibiotic promițător, cu numele de QPX9003, a început recent testele clinice din faza 1 în Statele Unite.

”Am fost singurii indivizi care lucram sâmbăta și duminica și ne-am tot întâlnit. De atunci, a fost distractiv, stăteam ore în șir și discutam. Am făcut o echipă foarte bună”, își amintește Velkov.

Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

Trebuie menționat faptul că niciun alt antibiotic nou din această clasă – denumită polimixine, care este concepută pentru distrugerea bacteriilor ”gram-negative”, greu de omorât, nu a fost încă aprobată din anii 1950.

Pentru...

Câți bani au făcut producătorii români de medicamente de pe urma pandemiei. Profitul net raportat de Antibiotice

Marti, 29 Martie 2022, ora 03:38
Câți bani au făcut producătorii români de medicamente de pe urma pandemiei. Profitul net raportat de Antibiotice
Marii producători de medicamente prezenți în România au făcut profituri frumoase de pe urma celor doi ani ai pandemiei. Ziare.com vă prezintă detaliat încasările marilor producători de medicamente în anii 2020 și 2021.

Astfel, compania de stat Antibiotice Iaşi, deținută de Ministerul Sănătății, a înregistrat, în 2021, un profit net de 29,9 milioane de lei, în creştere cu 13%, comparativ cu anul anterior.

Veniturile rezultate din vânzarea produselor pe piaţa internă şi internaţională au crescut cu 8%, până la 366,2 milioane de lei, iar vânzările de medicamente marca Antibiotice în piaţa relevantă a produselor din portofoliul companiei s-au majorat cu 20,8%, de la 2,4 miliarde de lei în 2020 la 2,9 miliarde lei, anul trecut.

Antibiotice şi-a menţinut poziţia de lider cantitativ pe forma farmaceutică unguente (20,4%), supozitoare şi ovule (32,9%) şi pulberi injectabile (63%), precum şi cea de lider pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi OTC comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă de 14,5%.

Exportul a reprezentat 39% din cifra de afaceri a companiei, înregistrând o valoare de 143,3 milioane de lei.

Antibiotice produce peste 150 de medicamente, din 11 clase terapeutice, şi deţine statutul de lider mondial în producţia substanţei active Nistatină, produsele sale fiind exportate în peste 70 de ţări.

Producătorul de medicamente Biofarm a înregistrat o cifră de afaceri de 239...

Pacienți decedaţi din cauza clostridium, după ce au fost trataţi pentru COVID cu antibiotice. "Pot reprezenta o armă în mâna unor oameni neinstruiţi"

Marti, 15 Februarie 2022, ora 18:56
Pacienți decedaţi din cauza clostridium, după ce au fost trataţi pentru COVID cu antibiotice. "Pot reprezenta o armă în mâna unor oameni neinstruiţi"
General Maior Medic Conf. Univ. Florentina Ioniţă Radu, Comandantul Spitalului Militar Central a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă online, despre un fenomen îngrijorător înregistrat în pandemie: foarte mulţi pacienţi au ajuns la spital cu clostridium, infecţie care a putut fi foarte greu gestionată de medici. Această situaţie, spune medicul, a apărut în ultimii doi ani pentru că boala COVID nu a fost tratată ca o infecţie virală. Practic, sunt medici care au administrat o paletă de antibiotice în boala COVID. Ca urmare a acestui proces, un număr impresionant de pacienţi, aşa cum susţine medicul, au ajuns la spital cu infecţia clostridium şi au existat şi decese din această cauză.


General Maior Medic Florentina Ioniţă Radu: „Antibioticele pot reprezenta o armă în mâna unor oameni neinstruiţi”

„Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele reprezintă de fapt, că pot reprezenta un pericol, că pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi să spun aşa, unor soldaţi neinstruiţi ca să fiu din zona noastră militară, cred că trebuie să ne preocupe foarte tare. Sunt foarte mulţi colegi prezenţi aici în conferinţă care ştiu ce a însemnat numai în ultimii doi ani de pandemie faptul că a fost tratat covidul ca o infecţie, nu ştiu, nu virală.

Paleta de antibiotice care a fost administrată în această perioadă a determinat ca un număr foarte mare, chiar impresionant aş putea...

Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”

Luni, 07 Martie 2022, ora 12:26
Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”
Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod marți, 8 martie, cu o capacitate de producție de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.


Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate în eventualitatea unui atac nuclear declanșat de Rusia. În plus, a dat asigurări că în România există o cantitate suficientă de substanță necesară producerii pastilelor.

”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei. Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane. Ele (n.r. - pastilele) vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”, a declarat Alexandru Rafila.

Când se administrează iodura de potasiu în cazul unui incident nuclear

Ministerul Sănătăţii a precizat că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei...

Contract de 11 milioane de euro câștigat de Antibiotice Iași în Marea Britanie

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 13:07
Contract de 11 milioane de euro câștigat de Antibiotice Iași în Marea Britanie
Antibiotice a câştigat licitaţia organizată de autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii pentru 5 medicamente antiinfecţioase injectabile (destinate spitalelor) folosite inclusiv în tratamentul suprainfecţiilor bacteriene asociate Covid-19, conform unui comunicat al companiei.

"Ne bucurăm că astăzi, de 1 decembrie, Antibiotice - un brand românesc cu o istorie de peste 65 de ani poate face cunoscută această realizare. Este o dovadă în plus că şi în ţara noastră se poate face performanţă, că România are viitor! Contractul recent încheiat are o valoare de 11 milioane de euro, ceea ce ne permite consolidarea în perspectivă a afacerii, cât şi reconfirmarea statutului de producător de medicamente acceptat de una dintre cele mai mari pieţe reglementate din Europa de Vest", a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

Contractul se va derula pe durata a 2 ani, iar primele livrări vor fi onorate începând cu luna ianuarie 2022, fără a pune în pericol asigurarea medicamentelor injectabile betalactamice pentru toate spitalele din România.

Accesarea pieţei Regatului Unit face parte din strategia de expansiune teritorială a Antibiotice şi se înscrie în Planul de Organizare şi Dezvoltare Strategică al companiei pe termen lung.

De asemenea, în perspectiva anilor viitori, pentru dezvoltarea portofoliului cu produse adaptate terapeuticii actuale, Antibiotice are în derulare proiecte în ţări precum Brazilia,...

Cum își îmbolnăvește statul român propriile companii strategice (I). În plină pandemie, Tătaru a impus în conducerea Antibiotice Iași un ziarist cu probleme de integritate

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 03:05
Cum își îmbolnăvește statul român propriile companii strategice (I). În plină pandemie, Tătaru a impus în conducerea Antibiotice Iași un ziarist cu probleme de integritate
Sub autoritatea Ministerului Sănătății sunt două companii: SC Antibiotice SA din Iași și Compania Națională Unifarm SA din București.

Antibiotice SA este deținută de Ministerul Sănătății (53%), SIF Oltenia (23%) și alți acționari (24%) și este cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc.

Antibiotice Iași a fost înființată în 1955 și este printre puținele fabrici care au supraviețuit din vremea comunismului. Deși, după 1989, nu a fost ferită de noile politici, fabrica a scăpat ca prin minune de o privatizare dezastruoasă. Interesant este că amânarea privatizării s-a făcut chiar în perioada în care vicepreședinte al AVAS era Ioan Nani, matusalemicul director al Antibiotice Iași. După eșuarea privatizării ticluite de guvernul de atunci (exista suspiciunea că scopul era de fapt unul imobiliar și anume de a pune mâna pe cele 40 de hectare pe care le deținea compania ieșeană), Antibiotice SA s-a reorganizat și a reușit să aducă România pe locul întâi în lume la producția de nistatină, o substanță activă folosită în industria cosmetică și farma. Dar, o firmă de stat cu cât este mai profitabilă cu atât este mai căpușată. Să vedem cine administrează acum, în plină pandemie, compania strategică Antibiotice SA.

Prietenul comuniștilor de la Chișinău

În mai 2020, deși nu are nicio legătură cu industria farma sau cu medicina (fiind absolvent al Facultății de Fizică la...

Zeci de tone de mațe de porc, care conțineau antibiotic de trei ori peste limita admisă, reținute în Constanța. Marfa a sosit din China

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 20:17
Zeci de tone de mațe de porc, care conțineau antibiotic de trei ori peste limita admisă, reținute în Constanța. Marfa a sosit din China
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a respins la intrarea în țară un container cu 20 de tone de mațe de porc, care a venit din China. Potrivit autorităților, acestea conţin un antibiotic care nu mai este acceptat în Uniunea Europeană.

Containerul a sosit în Portul Constanţa Sud Agigea vineri, 19 noiembrie 2021.

"Este vorba de 60 de tone de maţe care au ajuns în Constanţa, 40 de tone aveau un conţinut de antibiotic în limitele permise, iar 20 de tone înregistrau o depăşire de trei ori peste limită. Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români", a precizat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, pentru Agerpres.

Provenienţa porcilor trataţi cu antibiotic, respectiv cu chloramfenicol, este Spania, acolo fiind sacrificaţi porcii, iar ulterior maţele au fost trimise în China pentru curăţare şi sărare.

"Acestea au fost puse în butoaie şi au ajuns în România pentru comercializare în perioada Crăciunului în toate supermarketurile", a mai transmis vicepreşedintele ANSVSA.

Potrivit sursei citate, rezistenţa microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de îngrijorătoare.

"Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată 30.000 de morţi din cauza prezenţei antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru...

Cresterea rezistentei la antibiotice in randul bolnavilor cronici, consecinta a pandemiei de coronavirus. "Problema este una serioasa"

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 23:35
Cresterea rezistentei la antibiotice in randul bolnavilor cronici, consecinta a pandemiei de coronavirus. "Problema este una serioasa"
Pandemia de coronavirus i-a speriat pe multi pacientii, in special pe cei cu boli cronice care nu au mai mers la spitale sa se trateze, preferand sa ia medicamente dupa ureche acasa, in baza "prescriptiilor virtuale". Medicii atrag atentia ca este posibil sa se inregistreze o rezistenta la antibiotice, medicamente ce sunt eliberate doar in baza unei prescriptii medicale.

Doar ca in timp de pandemie, prescriptia putea fi aratata de pe telefon, astfel ca multi au mers la farmacie sa ia antibiotice in baza unei retete eliberate pentru alti pacienti.

"Mi-e teama, ca perspectiva, de o crestere a rezistentei la antibiotice pentru ca s-au utilizat antibiotice la un nivel mult peste indicatia medicala, mai ales a unei clase de antibiotice, in aceasta perioada.

Au venit foarte multi pacienti care au avut initiat tratament cu antibiotic la domiciliu fara sa se stabileasca initial sursa retetei. Si mai mult decat atat, o reteta eliberata pentru un pacient a circulat apoi pe social media.

Lucrurile au ajuns intr-un moment in care trebuie sa vedem cum gestionam de acum inainte aceasta problema, pentru ca este una serioasa. Rezistanta la antibiotice este una dintre prioritatile Uniunii Europene pentru urmatorii ani", a explicat medicul Beatrice Mahler pentru Ziare.com.
  1. Doi turiști din Canada au decis care este cel mai frumos loc din România: ”Oprirea următoare, paradisul românesc!” VIDEO
  2. Motivul pentru care Regele Charles umblă cu scaunul de toaletă, hârtia igienică și patul după el
  3. România, poziție tranșantă în fața Comisiei Europene: scrisoarea comună în care reclamă cel mai scump gaz metan din lume
  4. Actrița cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat. Iubită de un patron influent, seamănă dosare penale pe bandă rulantă
  5. La mai puțin de o lună de la divorț, Simona Halep a mărturisit: „Sunt îndrăgostită!”
  6. CTP, nemilos după decesul lui Arșinel: "A atârnat de fusta marii actrițe Stela Popescu. S-a legat cu lanțuri de scaunul de director"
  7. Fostul cancelar german Angela Merkel rupe tăcerea: Avertisment în privința lui Vladimir Putin VIDEO
  8. Ce trebuie să știe cei care au de gând să cumpere o casă sau un teren: "Nici nu vă imaginați câte beneficii o să vă aducă"
  9. Loredana Groza a petrecut un weekend fierbinte cu un tinerel. "Tu ești copilul ei, nu?" VIDEO
  10. Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia