Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.115 secunde)

Articole despre "arme nucleare"

Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul

Miercuri, 10 August 2022, ora 20:02
Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul
Rușii au transformat cea mai mare centrală nucleară din Europa – Zaporojie – într-o armă eficientă împotriva Ucrainei. Planul strategic este cât se poate de simplu - înspăimântarea adversarilor cu consecințele unui posibil dezastru nuclear. Și forțează Ucraina să negocieze pentru a opri războiul și a restabili status quo-ul.

Contând pe faptul că Ucraina va fi forțată să facă pace de Europa și Turcia, care vor avea de suferit în cazul unei „situații extraordinare”. Dacă nimeni nu s-a speriat de șantajul tăierii gazului, ar trebui să se sperie de norii de praf radioactiv după o explozie la un reactor. Rușii nu sunt îngrijorați că foarte repede acești nori vor ajunge la Rostov și Krasnodar și în Crimeea capturată.

Putin trage de timp

Strategia rușilor este clară, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui, Mihailo Podoliak, a anunțat deja care este scopul Kremlinului: să înghețe războiul pentru o anumită perioadă de timp, necesară pentru a obține un punct de sprijin în sudul Ucrainei și pentru a găsi o soluție tehnologică împotriva loviturilor HIMARS. Este surprinzător că siguranța centralei de la Zaporojie, care este folosită pentru presiuni politice, a început abia acum să fie ridicată. Din 4 martie, centrala nucleară este controlată de armata rusă, dar procesele tehnologice sunt gestionate de specialiști ucraineni. La urma urmei, stația se află în sistemul energetic unificat nu...

Rusia suspendă inspecțiile americane la instalațiile sale militare. Măsura, prevăzută în Tratatul New Start, garanta controlul asupra armelor nucleare

Luni, 08 August 2022, ora 21:47
Comenteaza acest articol | 17 comentarii
Rusia suspendă inspecțiile americane la instalațiile sale militare. Măsura, prevăzută în Tratatul New Start, garanta controlul asupra armelor nucleare
Rusia a anunţat luni, 8 august, suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP.

MAE rus a susținut că a luat această măsură ca răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a ”informat oficial” luni SUA că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi ”temporar exceptate”, a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt desfăşurate rachete nucleare.

”Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american”, a adăugat MAE rus.

Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean.

Anunţul intervine în plină ofensivă rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie şi despre care Moscova afirmă că este o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

”Inspectorii americani şi membri de echipaj ai avioanelor lor nu au dificultăţi...

Diagnosticul precis primit de Putin de la un psihiatru american. ”Este la un pas de a folosi arme nucleare. Fie va fugi, fie va dori să dărâme totul” ANALIZĂ

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 09:21
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Diagnosticul precis primit de Putin de la un psihiatru american. ”Este la un pas de a folosi arme nucleare. Fie va fugi, fie va dori să dărâme totul” ANALIZĂ
Psihiatrul James Fallon consideră că președintele Federației Ruse este foarte periculos, iar în condițiile în care există riscul ca el să piardă totul, va putea folosi arme nucleare.

James Fallon urmărește îndeaproape acțiunile lui Vladimir Putin de câțiva ani pentru a reproduce cursul gândurilor sale cu privire la deciziile luate, scrie The Insider.

Profesor la Universitatea din California, Felon este specializat în tulburări psihopatice de personalitate. Pentru a se asigura de corectitudinea diagnosticului, a comunicat cu liderii Ucrainei, reprezentanți ai conducerii Rusiei, Ceceniei, Belarusului și Germaniei și, de asemenea, a citit tot ce a putut găsi despre creșterea și formarea dictatorului rus.

„Nu poți să vezi pe cineva la televizor și să spui „este un psihopat””, subliniază psihiatrul.

Ce este psihopatia?

Pentru a descrie această tulburare, Fallon folosește definiția propusă de psihiatrul american Hervey Cleckley. În cartea sa din 1941 ”The Mask of Sanity”, el a descris un psihopat ca pe cineva care pare normal și face totul pentru a menține această iluzie. Cu toate acestea, toți psihopații sunt caracterizați de empatie emoțională scăzută. Toți sunt manipulatori, egoiști și agresori care nu pot simți milă, remușcări sau vinovăție. În același timp, sunt insensibili și se pun deasupra tuturor.

Psihiatrul notează că psihopații sunt împărțiți în primari și secundari. În...

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie anunță în ce situații va folosi Kremlinul armele nucleare tactice

Duminica, 29 Mai 2022, ora 08:07
Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie anunță în ce situații va folosi Kremlinul armele nucleare tactice
Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a vorbit într-un interviu despre folosirea armelor nucleare tactice.

El a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul...

Senator american: NATO s-ar putea implica în Ucraina și ar putea să spulbera armata rusă, dacă Putin va folosi arme nucleare

Duminica, 22 Mai 2022, ora 12:25
Comenteaza acest articol | 20 comentarii
Senator american: NATO s-ar putea implica în Ucraina și ar putea să spulbera armata rusă, dacă Putin va folosi arme nucleare
Senatorul republican Mitt Romney a sugerat într-un eseu pentru New York Times că „NATO s-ar putea implica” în Ucraina și ar putea "să spulbere armata Rusiei” ca o opțiune împotriva președintelui rus Vladimir Putin, dacă acesta ar desfășura arme nucleare.

Senatorul din Utah a mai sugerat ca Occidentul ar trebui să dea un ultimatum Chinei și altor națiuni aliate cu rușii.

„Fie ești cu noi, fie ești cu Rusia – nu poți fi cu amândoi”, a scris Romney în New York Times. „Utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi, fără îndoială, un eveniment geopolitic de redefinire, reorientare”, a continuat Romney. „Orice națiune care a ales să păstreze legăturile cu Rusia după un astfel de scandal ar deveni ea însăși un paria global”.

Romney a avertizat că un Putin „încolțit și delirant” ar putea folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, citând avertismentele fostului secretar de stat Henry Kissinger, ambasadorului Rusiei în SUA Anatoly Antonov și directorului CIA William Burns.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Burns a avertizat în aprilie că „disperarea” lui Putin ar putea duce la folosirea „armelor nucleare tactice sau a armelor nucleare cu randament redus”.

Romney a încurajat, de asemenea, SUA să continue să sprijine eforturile de război ale Ucrainei împotriva Rusiei. Dacă SUA ar înceta să mai trimită arme și l-ar presa pe...

Lukasenko cere Rusiei să fie pregătită de folosirea armelor nucleare: ”Trebuie să menținem praful de pușcă uscat”

Joi, 30 Iunie 2022, ora 18:14
Comenteaza acest articol | 27 comentarii
Lukasenko cere Rusiei să fie pregătită de folosirea armelor nucleare: ”Trebuie să menținem praful de pușcă uscat”
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a spus că Rusia ar trebui să fie pregătită să folosească arme nucleare dacă este necesar. El a acuzat țările occidentale că „se antrenează cu spații nucleare”.

Aliatul lui Putin a ținut un nou discurs la o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie agenția de stat Belta.

"Ei zboară, se antrenează. De ce se antrenează? Pentru a pune mâine o bombă nucleară pe un avion și a o arunca acolo unde trebuie. Depozitele de muniție nucleară din Rusia nu sun pregătite. Și, așa cum a spus corect Putin, focoasele lor nucleare sunt situate în șase puncte, șase țări. Trebuie să fim pregătiți. Trebuie să menținem praful de pușcă uscat", a spus Lukașenko.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

"Nu este nevoie să strigi că Putin a pus mâna pe Belarus. Avem o politică rezonabil coordonată a două state suverane", a încercat să se justifice Lukașenko, expunând încă o dată problema dependenței Belarusului de Federația Rusă.

"Nu suntem atât de proști încât să încorporăm pe cineva, așa cum se spune în Occident. Suntem suficient de deștepți încât două state independente pot construi o astfel de structură a relațiilor noastre pe care lumea o va invidia”, a adăugat liderul autoritar de la Minsk.

Lukașenko a numit izolarea Kaliningradului de către Lituania o „declarație de război”.

Propaganda lui Putin vorbește deschis despre un genocid asupra ucrainenilor și lovirea SUA cu arme nucleare. Derapajul grav al unui deputat rus VIDEO

Marti, 31 Mai 2022, ora 16:40
Comenteaza acest articol | 14 comentarii
Propaganda lui Putin vorbește deschis despre un genocid asupra ucrainenilor și lovirea SUA cu arme nucleare. Derapajul grav al unui deputat rus VIDEO
Un membru al Dumei de stat, deputatul Alexei Juravliov, a vorbit deschis la televiziunea de stat Rossiya-1, care susține războiul declanșat de Vladimir Putin, despre distrugerea SUA cu arme nucleare și despre comiterea unui genocid în Ucraina.

Deputatul este membru al partidului naţionalist Rodina („Patria”).

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Vă voi spune cu competenţă că, pentru a distruge coasta de est a Statelor Unite, sunt necesare două rachete Sarmat (cunoscute şi sub denumirea de Satan 2 - n.red), şi două pentru coasta de vest. Patru rachete şi nu va mai rămâne nimic. Ei (experţii în arme nucleare) cred că ciuperca nucleară va fi mai înaltă decât un zgârie-nori, acea ciupercă va fi vizibilă din Mexic”, a declarat Juravliov, într-o emisiune TV.

Deputatul a acuzat SUA că „încearcă să ridice mizele”.

„Noi doar le explicăm că socotelile lor sunt pe lângă: ”uite aşa trebuie să calculaţi, nu vă amăgiţi!”. Ceea ce trebuie spus este că nu va mai rămâne nimic, nimeni nu îşi face iluzii cu privire la asta, că toate vor fi bine în cazul unui război nuclear, dar calculaţi corect”, a adăugat el.

Juravliov a vorbit apoi despre un sondaj de opinie prezentat în Rusia, potrivit căruia 40% dintre ucraineni ar fi împotriva înlăturării monumentelor dedicate victoriei în al Doilea Război Mondial.

„36% sunt neutri. Sunt neutri doar fiindcă le...

În ce măsură ar putea primi Ucraina arme nucleare de la UE. Acordul încălcat de Rusia care face posibilă înarmarea Kievului VIDEO

Duminica, 12 Iunie 2022, ora 08:43
Comenteaza acest articol | 54 comentarii
În ce măsură ar putea primi Ucraina arme nucleare de la UE. Acordul încălcat de Rusia care face posibilă înarmarea Kievului VIDEO
După ce Ucraina a renunțat la potențialul său nuclear în temeiul Memorandumului de la Budapesta în 1994, și a devenit o țară independentă la granițele URSS, Rusia l-a încălcat. Prin urmare, astăzi Occidentul ar putea oferi Ucrainei focoase nucleare pentru a-și apăra independența.

Acest lucru a fost declarat de un membru al Parlamentului European, politicianul polonez Radoslaw Sikorski, la emisiunea canalului Espresso . În același timp, el este convins că este puțin probabil ca dictatorul rus Vladimir Putin să îndrăznească să atace teritoriul NATO cu arme nucleare.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Potrivit acestuia, în afară de o retorică propagandistică și amenințări, nu sunt vizibile pregătiri din partea țării agresoare. Federația Rusă are câteva mii de focoase tactice, care sunt depozitate în depozite special pregătite, iar această situație este monitorizată 24 de ore pe zi, inclusiv de Uniunea Europeană.

"Dacă ar exista un transfer de focoase atomice către orice unități de aviație, artilerie sau rachete, atunci acest lucru ar indica că Rusia se pregătește pentru atac. Dar nu se întâmplă nimic de acest sens", a menționat europarlamentarul.

Potrivit lui, dacă Putin ar da un astfel de ordin, atunci ar deveni pentru el cel mai mare pericol. Pentru că generalii ruși vor fi forțați să ia o decizie „fiind responsabili pentru genocidul și vor trebui să...

Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă va fi ”necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 20:37
Comenteaza acest articol | 16 comentarii
Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă va fi ”necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea
Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ”dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea, relatează agenţia EFE.

”Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

El a catalogat drept ”iresponsabile” declaraţiile unor oficiali occidentali conform cărora Rusia ameninţă omenirea cu armele sale nucleare. ”Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuţi? Răspundem aşa cum trebuie. Dar imediat ce răspundem ei se prevalează de asta şi spun: Rusia este o ameninţare”, a remarcat preşedintele rus.

Cât despre o posibilă confruntare militară directă a Rusiei cu Occidentul ca urmare a războiului pornit de Moscova în Ucraina, Putin a răspuns că ţările occidentale au declarat de fapt în trecut ”război pe scară extinsă” unor ţări precum Irak, Libia, Afganistan sau Iugoslavia.

Șefa serviciilor de informații americane a dezvăluit condițiile în care Putin ar fi dispus să folosească arme nucleare

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 07:42
Șefa serviciilor de informații americane a dezvăluit condițiile în care Putin ar fi dispus să folosească arme nucleare
Directorul serviciului de informații naționale al SUA, Avril Haines, a declarat în fața comisiei pentru Apărare din Senatul Statelor Unite că Vladimir Putin ar percepe o înfrângere în Ucraina ca pe o amenințare la adresa regimului său, iar asta l-ar putea face să recurgă la folosirea armei nucleare, arată The Guardian.

Potrivit sursei citate, avertismentul de marți vine în urma unei evaluări a șefilor serviciilor de informații despre amenințările la nivel mondial. Predicția pentru Ucraina arată un război lung și istovitor de uzură, care ar putea duce la acte de escaladare din partea lui Putin, inclusiv mobilizarea completă, impunerea legii marțiale și, dacă liderul rus ar simți că războiul se duce împotriva lui, punând în pericol poziţia sa la Moscova – chiar utilizarea unui focos nuclear.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Credem că [percepția lui Putin despre o amenințare existențială] ar putea fi cazul în care el percepe că pierde războiul din Ucraina și că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină în acest context, ceea ce în mod evident contribuie la percepția că el este pe cale să piardă războiul din Ucraina”, a declarat directorul serviciului de informații naționale al SUA, Avril Haines.

Ea a adăugat că lumea ar avea probabil un avertisment că utilizarea nucleară este iminentă.

„Există o mulțime de lucruri pe care le-ar...

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Marti, 24 Mai 2022, ora 02:22
Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO
Strategia de apărare a țărilor din Europa s-a schimbat radical odată cu războiul lui Putin din Ucraina, începută pe 24 februarie 2022. Unul dintre statele nordice, Suedia, s-a temut de o invazie a Moscovei de multă vreme și s-a gândit să construiască un bombardier care ar fi putut lovi Rusia, un proiect ținut secret.

Trebuie menționat faptul că din secolul al XII-lea și până în prezent, au existat 11 războaie purtate între Suedia și Rusia, iar ultimul s-a desfășurat la începutul secolului al XIX-lea, potrivit 19fortyfive.

Astfel, Suedia a fost tot timpul îngrijorată de o posibilă invazie a Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece. De aceea, Stockholm-ul în efortul de a-și menține statutul de neutralitate, a căutat să dezvolte un arsenal militar care să poată să contracareze o potențială ofensivă a Moscovei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Din 1945 și până în 1972, națiunea scandinavă a realizat un program secret de dezvoltare a armelor nucleare, sub pretextul cercetărilor civile la Institutul suedez de Apărare.

Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere

Astfel, între 1952 și 1957, armata suedeză a efectuat un studiu pentru a construi un bombardier supersonic, care ar avea capacitatea de a lovi cu arme nucleare. În acest mod, s-a născut planul secret denumit Projekt 1300, un bombardier care putea transporta o...

Mihailo Podoliak: Lumea trebuie să aibă pregătit un protocol de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Putin

Duminica, 15 Mai 2022, ora 16:58
Mihailo Podoliak: Lumea trebuie să aibă pregătit un protocol de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Putin
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că lumea trebuie să ia în serios amenințările rusești referitoare la armele nucleare.

Potrivit lui Podoliak, este important să existe pregătit în prealabil un protocol de acțiune, pentru că „Rusia actuală este ca o persoană imprevizibilă și instabilă din punct de vedere psihologic”. „Lumea ar trebui să ia în serios amenințările Federației Ruse. Vedeți, este ca în cazul oamenilor imprevizibili și instabili psihologic şi emoțional… Aşa arată Rusia, ca o persoană cu spume la gură, care aleargă pe jumătate goală și amenință cu un cuțit ruginit” – a menţionat consilierul.

Potrivit lui Podoliak, lumea ar trebui să fie pregătită, pentru că Rusia „încă poate ceda nervos”, iar un astfel de scenariu trebuie prevăzut și pregătit pentru acțiuni preventive. „Este nevoie de o abordare responsabilă, pentru că Rusia are, totuşi, arme nucleare. Țările europene, Statele Unite ale Americii trebuie să pregătească în prealabil un protocol de acțiuni, inclusiv preventive, dacă acești tipi cedează nervos și aleargă, cu pantalonii uzi, să apese butonul”, a adăugat Mihailo Podoliak, citat de rbc.ua.

Kim Jong Un, mai „hotărât” decât Putin: Liderul de la Phenian a vorbit despre folosirea „preventivă” a armelor nucleare

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 10:15
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Kim Jong Un, mai „hotărât” decât Putin: Liderul de la Phenian a vorbit despre folosirea „preventivă” a armelor nucleare
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a reiterat că Phenianul ar putea folosi „preventiv” arma nucleară pentru a contracara forţe ostile, au relatat sâmbătă media oficiale, citate de AFP.

Pentru „a menţiune superioritatea absolută” a forţelor armate nord-coreene, ţara trebuie să fie capabilă „să controleze şi să contracareze preventiv orice încercări periculoase şi ameninţări, dacă va fi necesar”, le-a spus liderul unor ofiţeri superiori, conform agenţiei oficiale de presă KCNA.

Phenianul trebuie să continue să îşi dezvolte arsenalul pentru a dispune de o „forţă militară zdrobitoare pe care să nu o poată provoca nicio putere din lume”, a afirmat Kim Jong Un.

„Este colacul de salvare care garantează securitatea ţării noastre”, a spus el.

Ce spun oficialii ruși despre folosirea bombei nucleare

Afirmațiile lui Kim Jong Un vin pe fondul războiului din Ucraina, la o săptămână după ce minstrel rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că armata rusă folosește „doar arme convenționale”, atunci când a fost întrebat dacă Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare în Ucraina.

„În acest stadiu, luăm în considerare opțiunea armelor convenționale”, a spus Lavrov, potrivit RIA.

Referirea la „în această etapă” îi poate conduce pe unii la concluzia că observațiile sale au fost concepute pentru a acționa mai degrabă ca un avertisment decât ca o asigurare.

În...

Cât de mult se tem românii că Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina. Procentul celor care mai susțin acum un Ro-Exit SONDAJ

Joi, 02 Iunie 2022, ora 18:22
Comenteaza acest articol | 17 comentarii
Cât de mult se tem românii că Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina. Procentul celor care mai susțin acum un Ro-Exit SONDAJ
71,2% dintre români consideră Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina și 65% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, potrivit unui sondaj recent realizat de INSCOP Research.

Potrivit sondajului, 71,2% dintre români menţionează Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina, 10,4% - SUA, 4,5% - Ucraina, 3,9% - NATO şi 1,7% - UE, iar 8,3% nu ştiu sau nu răspund.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

La întrebarea cine ar câştiga războiul, 50,3% dintre respondenţi au apreciat că Ucraina, 26,1% - Rusia, iar 23,5% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, 87,3% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că ”liderii ruşi ar trebui să fie condamnaţi pentru crimele de război din Ucraina”, 7,7% îşi exprimă dezacordul şi 4,9% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 21,9% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că ”Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina pentru a câştiga războiul”, în timp ce 73,5% nu cred acest lucru, iar 4,5% nu ştiu sau nu răspund.

Despre ipoteza ocupării Republicii Moldova, 22,7% dintre intervievaţi cred că Rusia va ocupa Republica Moldova, mai mult de două treimi (68,7%) nu sunt de acord cu acest lucru, iar 0,3% nu ştiu sau nu răspund, mai arată sondajul.

Potrivit cercetării sociologice, 65% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România -...

A greșit Ucraina când a renunțat la armele nucleare? Putin, marele câștigător al acordului garantat de Rusia, SUA și Marea Britanie

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 03:01
A greșit Ucraina când a renunțat la armele nucleare? Putin, marele câștigător al acordului garantat de Rusia, SUA și Marea Britanie
La un moment dat în istorie, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit că a devenit a treia putere nucleară din lume, după Statele Unite și Rusia. Dar, în 1994 Kiev-ul a hotărât să renunțe la aceste arme nucleare și să încheie Memorandumul de la Budapesta, garantat de Washington, Londra și Moscova.

Însă acum, în 2022, în contextul invadării de către Rusia a Ucrainei, se pune întrebarea legitimă: a greșit Kiev-ul când a renunțat să mai dețină arme nucleare? Iar dacă Ucraina și-ar fi păstrat arsenalul de focoase, mulți analiști susțin că Vladimir Putin nu ar fi îndrăznit niciodată să năvălească în țara vecină, potrivit Foreign Affairs.

Deși Rusia s-a bazat până acum exclusiv pe arme convenționale pentru invadarea Ucrainei, în culise se ascunde arsenalul nuclear masiv al Moscovei, susține Mariana Budjeryn, analist la Harvard Kennedy School’s Belfer Center din Massachusetts, Statele Unite.

Cu câteva ore înainte ca forțele ruse să treacă granița în Ucraina, președintele Vladimir Putin a reamintit lumii că țara sa este ”unul dintre cele mai puternice state nucleare” și că oricine va interveni în război sau va amenința amenința direct Rusia, s-ar confrunta cu ”consecințe pe care nu le-ați avut niciodată”.

Astfel, există riscul ca Putin să folosească armele nucleare tactice pentru a înfrânge Ucraina. Și deși acest scenariu rămâne puțin probabil, nici Ucraina și...
  1. Superbolid de 370.000 de euro adus la RAR: "Întrebați-l pe dom' șofer dacă este mulțumit de ea, că nu prea văd să își cumpere lumea"
  2. Avertisment de la angajata unui hotel pentru cei care merg în vacanță: "Acele lucruri sunt curățate poate o dată pe an" VIDEO
  3. Modelele de mașini care sunt ținte ușoare pentru hoți. Vehicule furate în mai puțin de un minut folosind un încărcător USB
  4. Vacanța unor români într-un hotel de 5 stele din Bulgaria: "Sora mea s-a trezit cu tocul de la ușă în cap". Reacția managerului
  5. Patrick Mouratoglou a părăsit-o pe Simona Halep în America pentru femeia vieții lui. Antrenorul se distrează cu o focoasă brunetă pe insula bogaților FOTO
  6. Mărturie rară a unui agent dublu CIA-Stasi, activ în timpul Războiului Rece. "Îți fură identitatea și îți iau orice fărâmă de umanitate"
  7. Cătălin Botezatu, ținta ironiilor după ce a purtat o ținută extravagantă la Untold: ”Unchiu’ Nicu de la Găiești când se pregătește de sudură”
  8. Ce se întâmplă când faci "pana prostului" cu mașina electrică: "Nu cred sa meargă cu generator. Nu are împământare"
  9. Turiști înșelați cu o notă de 510 dolari "în cel mai rău loc din Grecia". "Două cizme uriașe pline cu câte un litru jumătate de bere"
  10. Proprietarul unui local din Grecia, acuzat că a încasat 560 de euro pentru o gustare rapidă. Rating devastator pe Tripadvisor