Rezultatele 1 - 15 din 467 (0.089 secunde)

Articole despre "desfiintarea siij"

România, inclusă în grupa de risc major privind libertatea presei. Raportul care semnalează amenințările la adresa jurnaliștilor și conținutul dictat de politic

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 16:56
România, inclusă în grupa de risc major privind libertatea presei. Raportul care semnalează amenințările la adresa jurnaliștilor și conținutul dictat de politic
Presa din România a fost inclusă în grupa de mare risc privind libertatea de exprimare, potrivit unui raport al Comisiei Europene prezentat miercuri, 13 iulie.

Raportul vizează respectarea statului de drept în UE.

Pentru prima dată, Media Pluralism Monitor a introdus un clasament general al statelor membre grupate în cinci niveluri de risc, în care Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovenia sunt considerate țări cu risc ridicat, notează G4Media.

Raportul semnalează faptul că nu există suficientă transparență în ceea ce privește difuzarea de conținut plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul jurnaliștilor la informații rămâne deficitar.
În timpul campaniilor electorale, deși concurenții politici au acces garantat și echitabil la timpii de antenă în mass-media audiovizuale în timpul campaniilor electorale, canalele de televiziune nu sunt obligate să explice în mod clar distincția dintre diferitele tipuri de conținut produse în timpul campaniilor – în special între conținutul editorial propriu și timpii de antenă cumpărați de partide – și să semnaleze cine plătește pentru conținut. În plus, nu există suficientă transparență cu privire la sumele plătite de diverse partide către ce canale și pentru ce conținut. Încercările jurnaliștilor de a investiga modul în care aceste fonduri au fost utilizate de mass-media pentru a difuza conținut politic s-au...

Cine e Marian „Ceaușescu”, protestatarul de serviciu al României. Împușcat la Revoluție și bătut crunt la mineriadă: „Pavel Abraham a scos pistolul și l-a îndreptat spre noi” INTERVIU

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 03:01
Comenteaza acest articol | 19 comentarii
Cine e Marian „Ceaușescu”, protestatarul de serviciu al României. Împușcat la Revoluție și bătut crunt la mineriadă: „Pavel Abraham a scos pistolul și l-a îndreptat spre noi” INTERVIU
Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, spune că îi face „borfași” și „hoți” pe politicienii pe care îi așteaptă în instanțe pentru a le reaminti că simplii cetățeni i-au pus în funcții, iar ei în loc să „facă ceva pentru noi, fac pentru ei”.

Revoluționar în 1989, bătut la mineriada din 1990 și protestatar în era Facebook, „Ceaușescu” spune că plănuiește să se țină cu telefonul mobil după inculpații VIP încă 20 de ani. Am încercat să aflăm ce-l „mână în luptă”.

Marian „Ceaușescu” Moroșanu (53 de ani) a vorbit într-un interviu pentru Ziare.com despre lupta lui cu „sistemul”. Spune că n-a început în 2017, odată cu protestele #Rezist împotriva Ordonanței 13, ci în primele zile ale Revoluției din Decembrie 1989, față de un regim pe ai cărui exponenți încă îi întâlnește și acum, în funcții publice sau în instanțe.

Moroșanu a rămas cu traume după bătăile crunte încasate în vara anului 1990, la protestele reprimate sălbatic de regimul Iliescu. Se exprimă cu greutate, asemenea dictatorului comunist care a distrus România, fapt care i-a atras porecla "Ceaușescu".

L-am abordat la procesul în care este inculpat fostul procuror Flavius Cristea de la DIICOT Craiova, sub acuzația că și-ar fi însușit banii confiscați la percheziții.

Între depozițiile a doi martori l-am întrebat pe Marian „Ceaușescu” cum a reușit să-i retragă titlul de revoluționar lui Ion...

USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 17:49
USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”
USR a depus miercuri, 2 martie, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Potrivit unui comunicat de presă, USR atrage atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei ”nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii”.

”Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista 'procurori desemnaţi'. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti 'procurori desemnaţi' vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta”, se arată în comunicat.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că sunt evidente ”interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA”.

”De la momentul înfiinţării, DNA a obţinut 117 condamnări definitive ale unor magistraţi corupţi, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupţie. Magistraţii care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecţie din partea justiţiei pentru toate...

Legea privind desființarea SIIJ a fost promulgată de Klaus Iohannis. Avizul Comisiei de la Veneția va fi dat în 19 martie

Vineri, 11 Martie 2022, ora 19:11
Legea privind desființarea SIIJ a fost promulgată de Klaus Iohannis. Avizul Comisiei de la Veneția va fi dat în 19 martie
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 11 martie, legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Legea a fost contestată la CCR de USR, dar şi de AUR şi PSD, însă Curtea a respins sesizările.

Una dintre motivările CCR a fost că avizele Comisiei de la Veneţia nu au caracter obligatoriu, competenţa de desfiinţare a Secţiei speciale aparţine Parlamentului şi nu instanţelor judecătoreşti, iar modul de organizare a sistemului naţional de justiţie este parte a identităţii constituţionale a statului român.

După decizia CCR, USR a făcut apel la șeful statului să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie. USR consideră că legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Cătălin Predoiu spune că a găsit calea prin care să fie desființată SIIJ. „Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul”

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 15:41
Cătălin Predoiu spune că a găsit calea prin care să fie desființată SIIJ. „Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul”
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 11 februarie, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.


El a precizat că altfel vom rămâne blocaţi în așteptarea unui miracol ca toată lumea să fie de acord, menţionând că trebuie demonstrată maturitate pentru depăşirea acestui moment.

Predoiu a declarat, vineri, că nu a fost de acord cu unele afirmaţii făcute în cadrul şedinţei CSM, că SIIJ va fi reînfiinţată sub o altă formă.

“Nu pot fi de acord că se reînfinţează SIIJ-ul. Îl desfiinţăm cu adevărat pentru că este vorba de o structură care îşi încetează activitatea. E cu totul alt sistem, este o nouă structură, mai mare, mai mică, altfel organizată. E altceva. Că nu este într-adevăr transferul competenţelor la unităţile specializate, e adevărat”, a precizat ministrul Justiţiei.

El a precizat că proiectul privind desfiinţarea SIIJ a mai primit aviz negativ din partea CSM, iar consecinţa a fost blocarea sa în Parlament de patru ani.

“A mai fost configurat în faţa dumneavoastră, a plecat cu aviz negativ, consecinţa a fost blocarea în Parlament până în ziua de azi. Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul. Şi atunci eu, iniţiator, trebuie să am în vedere cărei realităţi mă adresez cu proiectul...

Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 16:48
Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”
Secţia pentru judecători a CSM a transmis miercuri, 16 februarie, că este "total de înţeles" "încrâncenarea" cu care Direacţia Naţională Anticorupţie "acţionează în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii".

Instituția și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia DNA privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

"Afirmaţiile de o gravitate deosebită (...) prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", susţine Secţia, adăugând că "analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă".

"Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin comunicatul din data de 15 februarie 2022. Afirmaţiile de o gravitate deosebită din acest comunicat, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Secţia...

Ţipete în şedinţa în care se negociază noul guvern. Gheorghe Flutur și Marcel Ciolacu se răstesc unul la altul pe desfiinţarea SIIJ

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 17:50
Comenteaza acest articol | 14 comentarii
Ţipete în şedinţa în care se negociază noul guvern. Gheorghe Flutur și Marcel Ciolacu se răstesc unul la altul pe desfiinţarea SIIJ
Şedinţa în care PNL, PSD şi UDMR negociază sâmbătă, 20 noiembrie, structura noului executiv este una extrem de tensionată.

Din sala în care sunt discuţiile se aud ţipetele preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar şi liderii PNL Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan ridică tonul. Disputele sunt pe împărţirea ministerelor şi pe desfiinţarea SIIJ.

Preşedintele PNL Florin Cîţu, care le-a spus vineri colegilor că nu este de acord cu ce s-a negociat până acum, nu mai participă,sâmbătă la negocieri. UDMR, în schimb, a venit cu opt reprezentanţi, pentru a susţine necesitatea de a rămâne cu cele trei ministere pe care le deţine - Dezvoltare, Mediu, Tineret şi Sport.

Principalele divergenţe dintre PNL şi PSD sunt pe desfiinţarea SIIJ. La discuţiile de sâmbătă participă şi senatoarea PNL Alina Gorghiu, vehiculată pe surse la Ministerul Justiţiei.

Discuţiile sunt extrem de tensionate, din sală auzindu-se ţipetele preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, şi ale liberalilor Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan.

Pentru prima dată, preşedintele PNL Florin Cîţu nu participă la negocieri, după ce, în urmă cu o zi, acesta le-a transmis colegilor din partid că nu este de acord cu ce s-a negociat. Florin Cîţu vrea Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei şi nu acceptă majorările de pensii, alocaţii, agreate de premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă şi anunţate în cursul zilei de vineri.

În privinţa...

Desfiintarea SIIJ, pe agenda sedintei coalitiei guvernamentale. Stelian Ion: "Este prima masura de la capitolul Justitie care ar fi trebuit luata"

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 07:37
Desfiintarea SIIJ, pe agenda sedintei coalitiei guvernamentale. Stelian Ion: "Este prima masura de la capitolul Justitie care ar fi trebuit luata"
Liderii coalitiei de guvernare se reunesc miercuri, 7 iulie, in sedinta, la Palatul Parlamentului, urmand sa discute si despre calendarul parlamentar pentru desfiintarea SIIJ.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, va prezenta, in sedinta coalitiei de miercuri, avizul pozitiv dat de Comisia de la Venetia la proiectul de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

"Parlamentul se poate intruni in sesiune extraordinara fara nicio grija, pentru ca are solutiile corecte propuse de Guvern si vreau sa ii multumesc premierului Florin Citu pentru sprijinul fata de acest proiect. De altfel, in programul de guvernare este prima masura de la capitolul Justitie care ar fi trebuit luata. Proiectul a fost blocat in Parlament. Deci varianta corecta ar fi cea propusa de Guvern si acesta este mesajul pe care il voi duce in coalitie miercuri. Am stabilit la intalnirea anterioara in cadrul coalitiei ca se va propune sesiune extraordinara pentru a rezolva aceasta problema, pentru a desfiinta SIIJ, in maximum doua saptamani de la primirea avizului. Iata, astazi, am primit avizul. Daca nu saptamana aceasta, saptamana viitoare deja ar fi de asteptat o sesiune extraordinara pentru desfiintarea SIIJ", a declarat Stelian Ion, luni, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca se asteapta ca Senatul sa se intruneasca saptamana viitoare.

Si presedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat, luni seara, ca dupa sedinta coalitiei de guvernare din aceasta saptamana se va...

Citu, despre desfiintarea SIIJ: "Varianta pe care o sustin in continuare este cea adoptata in sedinta de Guvern"

Luni, 05 Iulie 2021, ora 21:09
Citu, despre desfiintarea SIIJ: "Varianta pe care o sustin in continuare este cea adoptata in sedinta de Guvern"
Premierul Florin Citu a declarat luni ca sustine in continuare forma adoptata de catre Guvern in ceea ce priveste legea de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie, iar acum este de datoria Ministerului Justitiei si a Parlamentului sa definitiveze procedura pentru desfiintarea SIIJ.

"Guvernul a eliminat aceasta Sectie Speciala. Este clar ca criticile au venit si din interiorul sistemului, si de la Comisia de la Venetia. Acum este datoria Ministerului Justitiei si a Parlamentului sa definitiveze aceasta procedura. Varianta pe care o sustin este cea aprobata din primul moment in sedinta de Guvern si o sustin in continuare", a afirmat Florin Citu.

Ministerul roman al Justitiei a solicitat punctul de vedere si acopera atat proiectul de lege adoptat de Guvern, cat si versiunea cu amendamente adoptata de Camera Deputatilor, pe care Senatul o analizeaza in prezent.

Comisia de la Venetia a emis cateva recomandari autoritatilor romane cu privire la desfiintarea Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Comisia de la Venetia saluta intentia autoritatilor romane de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esential desfiintarea Sectiei, si le incurajeaza sa continue reforma ampla.

Desi Comisia a criticat infiintarea Sectiei in doua puncte de vedere adoptate in 2018 si 2019, cel transmis luni subliniaza ca, dupa trei ani de analizare a cazurilor, desfiintare acesteia nu ar trebui facuta cu usurinta.

Desființarea SIIJ a trecut și de Senat. USR va ataca legea la CCR: ”Distrugerea justiției rămâne o prioritate pentru PSD-PNL”

Luni, 28 Februarie 2022, ora 18:38
Desființarea SIIJ a trecut și de Senat. USR va ataca legea la CCR: ”Distrugerea justiției rămâne o prioritate pentru PSD-PNL”
Proiectul de lege al Ministerului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Senat luni, 28 februarie.

Proiectul de lege a primit 86 de voturi ”pentru”, 37 ”împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul, adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaților, prevede că, după desfiinţarea Secţiei speciale, competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

În urma dezbaterilor din comisia juridică de la Senat, magistraţii asistenţi din cadrul ÎCCJ şi Curţii Constituţionale au fost eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, variantă care fusese adoptată de deputaţi.

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care, spun ei, reînfiinţează, de fapt, activitatea SIIJ.

”Proiectul depus de ministrul Predoiu este o reînfiinţare a SIIJ, o metodă de presiune a magistraţilor şi o cale de subminare a statului de drept”, au transmis în plen senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, cât şi senatoarea USR Simona Spătaru, preşedinta Comisiei de Constitiuţionalitate din Senat.

”Desfiinţarea acestei Secţii Speciale se poate face...

Legea pentru desființarea SIIJ merge la promulgare. CCR a respins sesizările USR și AUR

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 16:28
Legea pentru desființarea SIIJ merge la promulgare. CCR a respins sesizările USR și AUR
Curtea Constituţională a respins miercuri, 9 martie, sesizările depuse de USR şi AUR privind proiectul guvernului de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

În şedinţa din data de 9 martie 2022, CCR, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 54 de deputaţi şi de 26 de senatori aparţinând grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvaţi România şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art.3-6, art.8-10 şi art.12 din Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi legea în ansamblul său, se precizează în comunicatul Curţii Constituţionale.

De asemenea, CCR a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, obiecţie formulată de un număr de 35 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale partidului Alianţei pentru Unirea Românilor şi Partidului Social Democrat, precum şi de 5 senatori aparţinând grupului parlamentar al partidului Alianţei pentru Unirea Românilor.

CCR precizează că deciziile...

Stelian Ion dezvăluie de ce Cătălin Predoiu vrea un nou proiect pentru desființarea SIIJ. „Să renunţe la această fantasmagorie”

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 13:16
Stelian Ion dezvăluie de ce Cătălin Predoiu vrea un nou proiect pentru desființarea SIIJ. „Să renunţe la această fantasmagorie”
Vicepreşedintele USR Stelian Ion i-a solicitat marti, 18 ianuarie, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu mai tergiverseze desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie prin propunerea unui nou proiect în acest sens, ci să îl reia pe cel existent la Senat, care este în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, cu avizele Comisiei de la Veneţia şi cu recomandările GRECO.

În acest sens, Stelian Ion face apel către Cătălin Predoiu să continue reformele din justiţie pentru a nu afecta interesele ţării, în contextul în care 2022 reprezintă o oportunitate pentru România de a adera la Spaţiul Schengen.

`Anul acesta, 2022, e un an foarte important pentru România, avem o fereastră de oportunitate extraordinară pentru a se ridica MCV şi pentru a intra în Schengen, dar pentru asta trebuie continuate reformele din justiţie. Din păcate, ministrul Cătălin Predoiu în loc să tureze motoarele nu face altceva decât, la îndemnul preşedintelui Iohannis, să tragă frâna de mână şi e foarte posibil că va rata acest obiectiv.

Avem la Senat, acum, un proiect de lege în Cameră Decizională de desfiinţare a SIIJ, care a trecut prin toate filtrele procedurale, a trecut prin dezbateri publice, a trecut prin acea procedură de transparenţă decizională, care a durat destul de mult. A obţinut, în urma demersurilor pe care le-am făcut ca ministru, şi avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia....

Ciucă, în pauza negocierilor pentru Executiv: "Am finalizat programul de guvernare 99,99%". Ce spune despre desființarea SIIJ

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 19:44
Comenteaza acest articol | 17 comentarii
Ciucă, în pauza negocierilor pentru Executiv: "Am finalizat programul de guvernare 99,99%". Ce spune despre desființarea SIIJ
Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă seară, 20 noiembrie, după mai multe ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare şi acordul politic.

Premierul propus a mai declarat că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură. Ciucă susține că nu mai sunt ministere disputate.

”Am finalizat programul de guvernare 99,99% acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat partea de conţinut a Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD, una cu premier PNL. Urmează ca mâine să ne revedem şi să continuăm negocierile pe celelalte capitole, este vorba e a-l revedea, a face corecţiile necesare”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a mai anunţat că s-a luat decizia ca până la 31 martie SIIJ să fie desfiinţată şi ulterior să se reînfiinţeze o structură care să se ocupe de problemele în justiţie.

„A fost o decizie care s-a luat în consens, împreună cu toţi membrii care au participat astăzi la negocieri de la toate formaţiunile politice”, a declarat Ciucă.

Acesta susţine că s-a ajuns la un acord cu privire la împărţirea portofoliilor.

„Nu mai sunt ministere disputate, în acest moment nu vi le pot spune până în momentul în care nu avem o decizie. (...) Dacă rămâne dezvoltarea la UDMR... rămâne în coaliţie, exact cum v-am...

Curtea de la Veneția a criticat proiectul de desființare a SIIJ promulgat de Iohannis. USR: ”Lupta anticorupţie a fost amputată de la cel mai înalt nivel al statului”

Luni, 21 Martie 2022, ora 19:31
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Curtea de la Veneția a criticat proiectul de desființare a SIIJ promulgat de Iohannis. USR: ”Lupta anticorupţie a fost amputată de la cel mai înalt nivel al statului”
Comisia de la Veneția a dat dreptate USR în ceea ce privește legea de desființare a SIIJ, a anunțat luni, 21 martie, partidul. În acest context, fostul ministru al Justiției Stelian Ion îi cere demisia lui Cătălin Predoiu și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a dat o lovitură luptei anticorupție.

Într-un comunicat de presă, USR subliniază că, în avizul său, Comisia de la Veneția confirmă că SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT.

”Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să îşi dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneţia scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competenţa DNA şi DIICOT şi dispreţul manifestat de către Predoiu, Iohannis şi pesedişti faţă de instituţiile europene şi de angajamentele internaţionale ale României. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au găsit de cuviinţă că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupţiei, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina şi de efectele acestuia şi nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliţiei PSD-PNL-UDMR.

Deşi aveau informaţii clare că proiectul este împotriva normelor europene şi că avizul Comisiei de la Veneția va sancţiona noile prevederi, Predoiu şi Iohannis au insistat să fie adoptat şi promulgat, intrând rapid în vigoare...

Stelian Ion îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru desființarea de fațadă a SIIJ: "Este semnul renunțării la lupta anticorupție"

Vineri, 11 Martie 2022, ora 20:06
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Stelian Ion îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru desființarea de fațadă a SIIJ: "Este semnul renunțării la lupta anticorupție"
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a criticat vineri, 11 martie, decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea privind desființarea SIIJ.

Atacul la adresa șefului statului vine în contextul în care USR îi solicitase să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie.

Potrivit USR, legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Promulgarea legii este egală cu renunțarea la reforma justiției, transmite fostul ministru.
”Președintele Iohannis a promulgat legea prin care se reorganizează Secția specială de anchetare a magistraților într-o rețea națională. Au schimbat SIIJ cu RIIJ. Acesta este semnul renunțării la reforma justiției, la lupta anticorupție și la apărarea independenței magistraților.
Președintele Iohannis avea posibilitatea legală să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare. I-am cerut oficial, printr-o scrisoare pe care i-am adresat-o, să trimită legea în parlament, dar nu a vrut. Asta în ciuda faptului că știa despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneția care critica în termeni duri proiectul lui Cătălin Predoiu.
Faptul că președintele Iohannis nu a așteptat câteva zile, până când Comisia de la Veneția va emite în mod oficial avizul pe proiectul lui Cătălin Predoiu, arată o ruptură profundă între angajamentele asumate de România și voința politică la cel mai...
  1. EXTRAORDINAR: CASA POPORULUI, construită conform unor ecuații matematico geometrice necunoscute. Un Proiect Misterios ascuns în cel mai mare Edificiu Administrativ al lumii
  2. Mesajul trimis de Simona Halep familiei că se retrage din tenis. "Nu mai pot să joc"
  3. Panourile solare, eficiente economic dar foarte toxice. De ce pot deveni o povară în viitor
  4. Superbolid de 370.000 de euro adus la RAR: "Întrebați-l pe dom' șofer dacă este mulțumit de ea, că nu prea văd să își cumpere lumea"
  5. Avertisment de la angajata unui hotel pentru cei care merg în vacanță: "Acele lucruri sunt curățate poate o dată pe an" VIDEO
  6. Vacanța unor români într-un hotel de 5 stele din Bulgaria: "Sora mea s-a trezit cu tocul de la ușă în cap". Reacția managerului
  7. Mărturie rară a unui agent dublu CIA-Stasi, activ în timpul Războiului Rece. "Îți fură identitatea și îți iau orice fărâmă de umanitate"
  8. Cătălin Botezatu, ținta ironiilor după ce a purtat o ținută extravagantă la Untold: ”Unchiu’ Nicu de la Găiești când se pregătește de sudură”
  9. Proprietarul unui local din Grecia, acuzat că a încasat 560 de euro pentru o gustare rapidă. Rating devastator pe Tripadvisor
  10. Patrick Mouratoglou a părăsit-o pe Simona Halep în America pentru femeia vieții lui. Antrenorul se distrează cu o focoasă brunetă pe insula bogaților FOTO