Rezultatele 1 - 8 din 8 (0.107 secunde)

Articole despre "dorin cioaba stabor rromi"

Legile paralele ale comunităților de romi. Cum judecă staborul crimele supușilor și ce pățesc femeile infidele

Sambata, 13 Noiembrie 2021, ora 21:30
Legile paralele ale comunităților de romi. Cum judecă staborul crimele supușilor și ce pățesc femeile infidele
”Codul Penal” al țiganilor este mai vechi decât cel al statului. Și dacă cel din urmă suferă frecvent modificări, legile după care se ghidează romii sunt aceleași de sute de ani: ”cine greșește plătește” cu bani mulți și rușine mare în comunitate.

Țiganii spun că legile lor nu le încalcă pe cele oficiale ci soluționează mai repede conflicte. ”Judecătorii” ar trebui să fie aleși dintre cei mai drepți și înțelepți oameni din comunitate.

Cum se împarte dreptatea în stabor

Legile după care funcţioneză staborul sunt nescrise, transmise din generaţie în generaţie. Uneori, problemele în comunitate sunt atât de grave încât părțile nu pot rezoolva conflictul, iar despre apelul la autoritățile statului nici nu intră în discuție. Încep amenințările și bătăile, iar siguranța celorlalți este pusă în pericol. Pentru a nu se face vărsare de sânge, se cheamă staborul sau ”Krisinitori”.

Din stabor fac parte cel puţin cinci judecători şi dacă unul dintre ei nu este de acord cu sentinţa dată de ceilalţi, trebuie să se supună majorităţii.

Procesul se desfăşoară în mod verbal şi nimic nu se scrie. Toate părţile implicate într-un conflict sunt audiate separat. Cutumele străvechi sunt valabile şi acum şi îşi dovedesc în continuare eficienţa. Judecătorii nu percep nicio taxă, acest lucru nefiind acceptat.

Cele mai multe cazuri la care chemaţi romii krisinitori pornesc de...

Casatoriile intre rromi minori, interzise de Cioaba - ce patesc cei care nu se supun

Luni, 24 Martie 2014, ora 15:50
Casatoriile intre rromi minori, interzise de Cioaba - ce patesc cei care nu se supun
Dorin Cioaba, regele autointitulat al rromilor, a declarat, luni, ca Staborul de la Sibiu a interzis casatoriile intre minorii cu varste sub 16 ani. Cine incalca aceasta decizie va fi exclus din comunitate, a avertizat Cioaba.

"Timpul ne duce spre o lume mai moderna. Noi nu putem sa ramanem in urma, asa ca am decis: casatoriile sa se faca de la 16 ani, sa putem merge cu copiii la cununiile oficiale, la Primarie. Trebuie sa lasam copiii sa mearga la scoala", a explicat regele international al rromilor, potrivit Mediafax.

Totusi, logodna in cazul minorilor sub 16 ani este inca permisa, iar familiile au voie sa organizeze petreceri, insa fara ca rromii sa poarte haine de nunta si fara sa se stranga daruri.

Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Cioaba a mai precizat ca, potrivit legislatiei din Romania, minorii intre 16 si 18 ani se vor putea casatori cu acordul parintilor.

Regele rromilor a avertizat ca persoanele care incalca noua regula vor fi excluse din comunitate si, mai mult decat atat, vor fi sesizate si autoritatile competente cu privire la incalcarea legii.

Pentru a se asigura ca rromii respecta aceasta decizie, Staborul de la Sibiu va infiinta o comisie de supraveghere, din care vor face parte persoane recunoscute din comunitate.

Primul Tribunal Tiganesc va fi inaugurat la Sibiu, in februarie

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 21:20
Primul Tribunal Tiganesc va fi inaugurat la Sibiu, in februarie
Primul Tribunal Tiganesc, care ar urma sa functioneze dupa Staborul Tiganesc, va fi inaugurat in luna februarie de catre Dorin Cioaba (40 de ani), fiul regelui autointitulat al rromilor, Florin Cioaba.

"Am decalat putin termenul inaugurarii din cauza lucrarilor care au intarziat. Dar acum facem ultimele pregatiri, iar la finele lunii februarie vom da drumul Tribunalului de la Sibiu", a declarat Dorin Cioaba, cel care ar urma sa fie si presedinte al acestei instante, scrie Adevarul.

Cioaba si-a luat si licenta in Drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. "Si in momentul acesta sunt comunitati in care se judeca dupa Stabor. Diferenta e ca aici, la Sibiu, vor veni numai cauze grele, cauzele acelea cu sentinta data de Staborul local, cu care invinuitul nu a fost de acord. Aici Tribunalul va functiona ca o instanta superioara celorlalte existente in alte comunitati de rromi. Va fi un fel de Curte de Apel", a explicat Dorin Cioaba.

Conform viitorului presedinte al Tribunalului Tiganesc de la Sibiu, cauzele se vor judeca dupa regulile Staborului Tiganesc si, potrivit traditiei, presedintele va lua decizia finala, insa va tine cont si de verdictul dat de 20 de jurati.

Cladirea instantei tiganesti de la Sibiu se intinde pe 140 de metri patrati si are doar trei incaperi: una de aproximativ 80 de metri patrati, care va servi drept sala de judecata, si alte doua, a cate 30 de metri patrati fiecare, pentru birouri. Lucrarile au inceput in toamna lui 2009, iar pentru a...

Dorin Cioaba: Tribunale ale rromilor au fost deschise in mai multe judete din tara

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 22:52
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Dorin Cioaba: Tribunale ale rromilor au fost deschise in mai multe judete din tara
Dorin Cioaba, fiul autointitulatului rege al rromilor Florin Cioaba, spune ca tribunale ale rromilor similare celui de la Sibiu au fost deschise in mai multe judete, iar cel de la Sibiu, unde au avut loc peste 60 de procese, va avea un rol similar unei Curti de Apel pentru cei nemultumiti de tribunale.

Dorin Cioaba a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza deschiderea de tribunale ale rromilor, precum cel de la Sibiu, in intreaga tara.

"Vom face astfel de tribunale in toata tara, bineinteles, in judetele in care exista comunitati semnificative de rromi. Exista deja la Valcea, Bucuresti, Ilfov, Arges, Calarasi si Galati. Noi am invitat la Sibiu, la discutii, reprezentanti din toate judetele, dar unii n-au inteles exact ce vrem noi sa facem si au zis: >. Va fi munca multa pana sa deschidem in toate judetele, dar o vom face treptat", a afirmat Dorin Cioaba.

El a explicat ca la aceste tribunale ale romilor isi vor desfasura activitatea membri ai staborurilor locale, "oameni intelepti, acceptati si respectati de comunitate, care nu trebuie sa aiba studii juridice, ci doar o foarte mare experienta de viata".

Potrivit lui Dorin Cioaba, multi dintre rromi au inteles ca traditionalul stabor nu se mai poate reuni in strada, ca pana acum, si este nevoie de conditii civilizate de desfasurare a "judecatilor".

Dorin Cioaba a precizat ca de la deschiderea tribunalului rromilor de la Sibiu au avut loc peste 60 de procese, majoritatea vizand "abateri...

Scandal la inmormantarea lui Florin Cioaba: Rromii ii contesta pe noii regi

Vineri, 23 August 2013, ora 18:30
Comenteaza acest articol | 15 comentarii
Scandal la inmormantarea lui Florin Cioaba: Rromii ii contesta pe noii regi
Circa 1.000 de persoane l-au condus, vineri, pe ultimul drum pe autoproclamatul rege al rromilor Florin Cioaba, cortegiul funerar strabatand principalele artere de circulatie din Sibiu de la resedinta familiei Cioaba pana la Cimitirul Municipal.

Convoiul a fost insotit de rudele defunctului, printre care s-au aflat cei doi fii ai lui Cioaba, Dorin si Daniel, proclamati ca regi ai rromilor cu putin timp inainte de slujba de inmormantare. In coloana s-au mai alaturat reprezentanti ai comunitatilor de rromi din mai multe zone ale tarii.

"Il urmam pe Florin Cioaba pana la cimitir, iar de acolo il vor urma faptele sale", a spus unul dintre pastorii care au predicat inainte de plecarea cortegiului spre cimitir.

Pe drum, rromii au respectat traditia si au aruncat cu bani de metal la principalele intersectii. Cavoul in care a fost inmormantat Florin Cioaba este realizat din granit rosu, iar crucea este din granit negru. Pe o parte a monumentului este mentionat faptul ca Florin Cioaba era regele international al rromilor, iar pe cealalta parte este inscris un mesaj religios din partea familiei. Procesiunea religioasa s-a desfasurat fara incidente.

Liderul Partidei Rromilor Cluj: Cioaba a fost doar un activist, nu "rege"; nu il recunoastem pe Dorin Cioaba

Nu la fel au stat lucrurile dupa. Liderul Filialei Cluj a Partidei Rromilor "Pro Europa", Aurel Rosianu, a declarat ca transmite condoleante familiei lui Florin Cioaba, dar spune ca intreaga comunitate a rromilor din...

Primul Tribunal Tiganesc a fost inaugurat la Sibiu - vezi ce probleme se judeca

Luni, 28 Februarie 2011, ora 14:55
Comenteaza acest articol | 36 comentarii
Primul Tribunal Tiganesc a fost inaugurat la Sibiu - vezi ce probleme se judeca
Primul tribunal oficial al comunitatii rrome din Romania, "Staborul-Romano", a fost inaugurat, luni, la Sibiu.

Din Stabor fac parte 20 de personalitati in varsta ale etniei rrome cu pregatire juridica, iar presedinte va fi Dorin Cioaba, presedintele Asociatiei Indirom, la sediul careia are locatia si noul tribunal, informeaza Rondul de Sibiu.

In cadrul Tribunalului rromilor va functiona, permanent, un birou de consiliere juridica pentru membrii etniei, format din sase consilieri juridici.

Conform Realitatea TV, prima sedinta publica a Staborului a judecat o disputa intre doua familii din Sibiu, intre care a existat o altercatie, iar acum se cer despagubiri. Tribunalul incearca sa rezolve aceasta disputa inainte de a se ajunge la o intanta de judecata obisnuita.

Fiul autointitulatului rege al rromilor, Dorin Cioaba, a explicat ca Staborul-Romano nu este o institutie paralela cu institutiile statului.

"Aici vor fi rezolvate probleme care tin de obiceiurile si traditiile rromilor si pe care nimeni altcineva nu le-ar putea judeca. De exemplu, la noi o femeie nu are voie sa treaca prin fata barbatului. Daca acest lucru se intampla, este o incalcare a obiceiurilor si numai Staborul poate judeca, cum poti sa trimiti intr-o instanta asa ceva?", a explicat Cioaba.

Cum reactioneaza fratii Cioaba la excluderea din comunitate si pierderea titlurilor

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 19:38
Cum reactioneaza fratii Cioaba la excluderea din comunitate si pierderea titlurilor
La anuntul facut duminica de imparatului rromilor, Iulian Radulescu, cum ca fratii Dorin si Daniel Cioaba au fost exclusi din organizatiile rromilor, "din comunitate", urmasii lui Florin Cioaba declara sec ca "imparatul Iulian e batran".

Imparatul Iuilian: Fratii Cioaba au fost exclusi din comunitatea rromilor

Mai mult, fratii Cioaba sustin ca "imparatul Iulian e bolnav psihic, la fel ca si fratele sau, internat intr-un spital de specialitate", afirmatiile sale nefiind decat niste aberatii.

Acestia sustin ca nu-si pot pierde titlurile si nici nu pot fi exclusi din comunitate decat de stabor: "doar staborul poate decide retragerea titlurilor, care sunt onorifice", a declarat Dorin Cioaba la B1 TV.

In plus, mai sustine acesta, "declaratiile lui (imparatului Iulian - n. red.) demult nu mai produc efecte in comunitate".

Imparatul rromilor, Iulian Radulescu, sustine ca fratii Dorin si Daniel Cioaba au fost exclusi din organizatiile rromilor, "din comunitate", iar 63 de ONG-uri si formatiuni politice ale etniei nu ii recunosc ca "regi ai rromilor de la Sibiu".

"Sunt 63 de ONG-uri si formatiuni politice ale rromilor, constituite dupa Revolutia din decembrie 1989, sunt organizatii din Sibiu, Cluj, Bucuresti, Mehedinti, Olt, Constanta, Arges si din toata tara care nu ii recunosc pe cei doi regi ai rromilor de la Sibiu, fratii Cioaba.

Noi am luat aceasta decizie, iar hotararea va fi publicata in curand, luni sau marti, inca sunt discutii si se strang semnaturi....

Rromii din Tulcea vor sa-l lase pe Cioaba fara coroana de rege

Vineri, 14 Mai 2010, ora 17:12
Rromii din Tulcea vor sa-l lase pe Cioaba fara coroana de rege
Cea mai inversunata opozitie pentru Florin Cioaba, cunoscut drept Regele Cioaba al tiganilor din Romania, pleaca de unde te astepti mai putin, adica de la Tulcea, desi comunitatea rromilor de aici are un procent subunitar de indivizi declarati la recensamantul din 2002.

Comunitatile reprezentative de rromi din toata tara au instante de judecata proprii, numite stabor, care functioneaza cu krisinitori, recunoscuti de comunitate drept impaciuitori si judecatori. Acestia, in echipa de trei sau mai multi, functioneaza dupa modelul instantelor de judecata, cele mai dese spete dezbatute fiind divorturile sau violentele de orice fel.

Presedintele comitetului la nivel national este Florin Motoi, nimeni altul decat fiul celebrei Mama Omida, iar intre acesta si regele Cioaba a izbucnit un conflict motivat de faptul ca asa-numitul print Dorin Cioaba a inaugurat recent un tribunal al tiganilor la Sibiu.

Grupul contestatarilor este condus de vechiul krisinitor Luci Feraru, presedintele filialei judetene a Comitetului European al Rromilor Krisinitori, care-i contesta vehement calitatea de rege lui Florin Cioaba si cere chiar judecarea lui in staborul krisinitorilor.

"In afara de a aparea la televizor cu kilograme de aur la gat, n-a facut nimic pentru rromi. O fi rege la el acasa, e drept ilegal, dar la Tulcea nu-l cunoaste nimeni. Suntem o tara in care avem un presedinte, nu avem nevoie de rege. De aceea va fi judecat", ne-a marturisit Luci Feraru.

Acesta are ceva de...

  1. Cum decurge viața bărbatului care s-a însurat cu 9 femei în același timp: ”Cel mai rău lucru sunt cheltuielile”
  2. Proprietarii de plaje din Grecia exasperați de românii care vin cu pachet: "S-a aruncat asupra lui ca un uliu și i-a vărsat sticla cu vin"
  3. Amenda încasată de un mare magazin pentru că a refuzat să înlocuiască o mașină de spălat, stricată după doar patru luni de utilizare
  4. Imaginile din satelit confirmă dezastrul de pe aerodromul belarus „Ziabrovka”. Rușii îl folosesc frecvent pentru a ataca Ucraina
  5. Simona Halep a egalat-o pe Serena Williams: încă un record fantastic stabilit de româncă
  6. Oana Lis, după ce a făcut apel la donații pentru soțul Viorel, fostul primar al Capitalei: "Mi-am luat ceva hate pe internet"
  7. Un român se laudă cu captura de pești din vacanța sa în Grecia. "Ce hobby cretin, chiar îți face plăcere să omori frumusețile alea?"
  8. Români în vacanță în Grecia: "Țara asta are mult mai multe de oferit. Suntem acriți de farfurii cu prăjeli, cozi la vamă și mașini parcate aiurea"
  9. Turistă pe litoralul românesc: "Un exemplu de prețuri rezonabile și mâncare bună". Ce a mâncat de 100 de lei
  10. Tânăr supărat că nu mai poate părăsi Rusia din cauza vizelor: ”Vom distruge Kievul, Bucureștiul, Budapesta, Praga, pe toți” VIDEO