Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.186 secunde)

Articole despre "energie termica"

Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”

Miercuri, 17 August 2022, ora 03:00
Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”
Războiul din Ucraina a adus lumea în fața urgenței găsirii unui înlocuitor pentru energia produsă cu ajutorul combustibililor fosili. Pe de o parte, acest lucru ar reduce dependența de produsele pe care se pune embargo, pe de altă parte, am putea reduce poluarea. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

În ultimele luni se vorbește despre o dezvoltare rapidă a energiei fotovoltaice, eoliene, nucleare. Chiar și înlocuirea parcului auto existent cu mașini electrice sau măcar hibrid se află printre ipoteze în contextul crizei petrolului. Mediul înconjurător nu ar avea acum de câștigat, ci abia după mult timp, iar asta se va întâmpla pentru că, momentan, o mare parte din sistemele de producere a energiei verzi sau măcar a componentelor acestora sunt fabricate folosid energie poluantă.

Paradoxul ”normal” al energiei verzi creată cu energie poluantă

Trăim de fapt un paradox dacă ar fi să ne luăm strict după datele centralizare de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) care spune într-un raport citat de europa.today că, de exemplu, 3 din 5 panouri solare pe care le cumpărăm au fost construite datorită energiei electrice produse de cărbune.

Specialiștii spun însă că nu se poate face un salt tehnologic fără să fie folosită o energie de care dispunem la momentul la care se încearcă acestă dezvoltare.

Pe de altă parte, panourile fotovoltaice și o mare parte din componentelor eolienelor sunt...

Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește

Vineri, 12 August 2022, ora 12:27
Economie de consum: În timp ce estimările legate de PIB cresc, producția industrială se prăbușește
Producția industrială este în acest moment sub nivelul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus.

Mai mult decât atât, tendința este una de contractare a industriei, în condițiile în care este ramura economiei care ar trebui să aducă un avans economic organic, sănătos.

De cealaltă parte, estimările oficiale vorbesc de un avans economic de 3,5% al României pentru 2022, în timp ce deficitul comercial a explodat.

Scădere pe linie

În prima jumătate din 2022, producţia industrială a scăzut cu 1% ca serie brută și cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în comparație cu primele șase luni din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică – INS.

În luna iunie 2022, producţia industrială a scăzut faţă de luna mai 2022 cu 4,7% ca serie brută și cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna iunie 2021, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-2,0%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-3,7%).

Deficitul comercial a sărit în aer

În același timp, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a îmbunătăţit previziunea de creştere a economiei românești pentru 2022, la 3,5%, de la 2,9% cât estimase în primăvară.

CNSP își explică estimările optimiste prin prisma ”evoluţiilor...

Prețul energiei termice crește considerabil în București de vineri. La cât ajunge gigacaloria

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 15:25
Prețul energiei termice crește considerabil în București de vineri. La cât ajunge gigacaloria
Preţul energiei termice creşte, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, de la 140 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri.

Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere.

Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti că există un proiect pentru majorarea tarifului suportat de cetăţeni pentru gigacalorie, la 330 de lei.

"Avem un proiect de hotărâre pentru majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorarea necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a afirmat primarul Capitalei.

Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 18:44
Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor
Guvernul a anunțat vineri, 3 decembrie, că va iniţia un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităţilor administrativ-teritoriale pentru plata restanţelor la energia termică.

Potrivit comunicatului, de această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din Bucureşti, Constanţa, precum şi din alte localităţi care se confruntă cu disfuncţionalităţi în livrarea energiei termice.

"Discuţiile cu privire la acordarea subvenţiei energiei termice vor continua şi în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022", conform comunicatului.

Măsura a fost analizată, vineri, la Palatul Victoria, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii pe care reprezentanţii Guvernului au avut-o cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, pe tema situaţiei alimentării cu energie termică a celor două municipii şi impactul preţului gigacaloriei asupra populaţiei.

La începutul întâlnirii, se spune în comunicat, prim-ministrul a solicitat reprezentanţilor Guvernului - miniştrii Finanţelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke, Energiei, Virgil-Daniel Popescu - să găsească urgent soluţii pentru ca cetăţenii să beneficieze de apă caldă şi căldură şi să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei...

Termoenergetica începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică din București

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 07:14
Termoenergetica începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică din București
Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) a anuntat că luni, 20 septembrie, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalaţiile interioare.

”Încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică se va face treptat în toate sectoarele Municipiului Bucureşti, data exactă pentru fiecare zonă urmând a fi afişată la scara fiecărui bloc. Acţiunile sunt necesare pentru pregătirea reţelei de termoficare în noul sezon de încălzire 2021-2022. Rugăm clienţii companiei să se asigure că lucrările la instalaţiile interioare din imobile vor fi finalizate în timp util, astfel încât să fie evitate incidentele (inundaţii în apartamente sau în subsolurile blocurilor) ce pot apărea odată cu încărcarea acestora”, transmite compania.

De asemenea, reaminteşte că asociaţiile de proprietari au obligaţia de a se asigura că instalaţiile interioare proprii (de alimentare cu energie termică) sunt în stare de funcţionare şi că sunt finalizate lucrările din interiorul imobilelor.

Data exactă privind începerea furnizării agentului termic pentru încălzire va fi anunţată ulterior, după îndeplinirea condiţiilor legale, conform prevederilor H.G.nr.425/1994, modificată prin H.G. nr.337/ 2018.

Totodată, potrivit prevederilor Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, debranşarea instalaţiilor...

Prețul la energia termică va crește cu cel puţin 20% în această iarnă. "Plafonarea facturilor la lumină și gaze ar fi o decizie dezastruoasă"

Miercuri, 11 August 2021, ora 03:05
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Prețul la energia termică va crește cu cel puţin 20% în această iarnă. "Plafonarea facturilor la lumină și gaze ar fi o decizie dezastruoasă"
Asociația Energia Inteligentă (AEI) a prezentat în repetate rânduri pericolul creșterii prețului la toate formele de energie. Pe această cale, a solicitat, de urgenţă, autorităților măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât și politici publice care să prevină / să diminueze creșterea prețului la energie.

În anul 2021, la consumatorul final, prețul final mediu al gazelor a crescut cu circa 60% față de anul 2020, iar prețul final mediu al energiei electrice a crescut cu circa 25% față de anul 2020. Urmează ca, în curând, să fie anunțate creșterile de preț la energie termică, care depind de păstrarea nivelului subvențiilor, dar care probabil, nu vor fi mai mici de 20%.

“Având în vedere tendințele menținerii creșterii prețului la gaze naturale și energie electrică cel puțin până în primăvara 2022, Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului elaborarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, unde că primă măsură solicităm eliminarea/diminuarea TVA – ului aplicat gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnului de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022. O astfel de măsură ar reduce impactul creșterii prețurilor medii la consumatorul final la gaze de la cca. 60% la cca. 46% la gaze și de la cca. 25% la cca 12% pentru energia electrică", precizează AEI.

Măsurile au scopul de a reduce impactul prețului diferitelor forme de...

Aproape 30% din energia termica se pierde inainte de a ajunge la consumatori - studiu

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:41
Aproape 30% din energia termica se pierde inainte de a ajunge la consumatori - studiu
Romania are nevoie de cinci miliarde de euro, in urmatorii zece ani, pentru investitiile necesare eficientizarii sistemului centralizat de termoficare.

In prezent, statul roman aloca anual numai 30 de milioane de euro pentru retelele de termoficare, se afirma intr-un studiu realizat de PwC, remis Ziare.com.

Aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde in sistem inainte sa ajunga la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene. Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, se arata in studiul.

In studiu se mentineaza ca subventiile acordate productiei energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, suma ce provine din bugetul public.

Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distributie a energiei termice nu investesc in reabilitarea conductelor este reprezentata de pierderile financiare ale acestora, precum si de gradul mare de indatorare.

Numarul de localitati bransate la sistemele centralizate de incalzire a scazut de trei ori in intervalul 1996-2011. In 1996-1997 erau bransate la sistem 308 localitati, iar in 2010-2011 numarul acestora a scazut la 100, dintre care 83 in mediul urban si 17 in mediul rural.

De la cititori: Subventia la energia termica - lovitura de imagine data de politic

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 21:41
De la cititori: Subventia la energia termica - lovitura de imagine data de politic
Pentru populatia tarii ar fi trebuit sa reprezinte o gura de aer proaspat, iar pentru cei de la guvernare ar fi trebuit sa fie o gaura in bugetul tarii. In schimb, furnizorii de energie termica sunt cei care vor dicta regulile jocului si anul acesta.

D-nul Boc a luat decizia de a acorda subventii si in 2010. Subventii oferite se pare cu "mare greutate" si cu o mare doza de sacrificiu din partea conducatorilor aceste tari. Un sacrificiu care ofera populatiei o schimbare de opinie, multumind acum celor pe care ii blama nu mai departe de o luna de zile.

Este doar un alt joc de imagine, pentru ca tot populatia va fi cea care va suporta costurile acestei subventii impreuna cu un nivel grosolan de discriminare regionala. Companiile care furnizeaza energie termica impun preturi atat in functie de cerere si oferta, cat si dupa nivelul concurential zonal.

Sunt zone in care pretul variaza si cu 80% fata de altele. Cateva exemple ar fi: Cluj cu 165 lei/gigacalorie, Bucuresti cu 124 lei/gigacalorie, Botosani cu 183 lei/gigacalorie si Targoviste cu 200 lei/gigacalorie.

Urmeaza un calcul simplu, luand in calcul doua persoane cu venit lunar de 400 de lei pe luna, una din Targoviste si alta din Bucuresti. Conform Ordonantei de Urgenta nr 5 din februarie 2003 cu privire la acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei si alte facilitati in vederea efectuarii platilor pentru energia termica, fiecare va primi ajutoare in functie de numarul de persoane aflate in intretinere,...

Guvernul aloca peste 75 de milioane de lei producatorilor de energie termica

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 10:35
Guvernul aloca peste 75 de milioane de lei producatorilor de energie termica
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o hotarare privind repartizarea catre bugetele locale a unei sume de peste 75 de milioane de lei destinata operatorilor economici care asigura energia termica pentru populatie, a informat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Prin aceasta HG, s-a aprobat suma de 75.764.000 de lei catre 40 de unitati producatoare de energie termica din intreaga tara.

Gheorghe Pogea a dat asigurari ca, in perioada imediat urmatoare, in baza unei analize facute in cursul saptamanii trecute, cu institutiile responsabile de asigurarea energiei termice, Guvernul va gasi solutiile necesare pentru a asigura stocurile necesare de combustibil pentru iarna.

Energia termica la plic - alternativa la combustibilul lemnos

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 22:11
Energia termica la plic - alternativa la combustibilul lemnos
Majoritatea persoanelor asociaza pliculetele incapsulate cu placerea degustarii unei cafele aromate, dar iata ca in acest tip de ambalaj vom putea gasi cat de curand combustibil lemnos comprimat.

Este vorba despre o formula avansata de compania italiana Rinnova Green Energy (RGE), care a proiectat un nou tip de pliculete, cu diametrul de 60-70 mm si grosimea de 10 mm, ce permite stocarea unui combustibil lemnos special, relateaza Casa e Clima.

Continutul pliculetelor este obtinut din lemn deshidratat si comprimat, fara utilizarea de substante chimice, dimensiunile reduse ale "capsulei" finale facilitand stocarea produsului in vederea utilizarii chiar si la nivel de retele termice, desi de mica acoperire.

Ideea "energiei la plic" va fi prezentata in cadrul Salonului Bioenergy Expocon, cu prilejul Targului International pentru Agricultura 2012, care se va desfasura la Verona, la inceputul lunii februarie.

"Avantajele sunt semnificative, atat in ceea ce priveste impactul ambiental, cat si din punct de vedere al substituirii surselor traditionale de energie, la acestea adaugandu-se si costurile reduse", a declarat Angelo Scaravonati, presedintele RGE.

Noua agro-energie va avea un cost inferior clasicei formule lemn-peleti si va putea fi utilizata in cadrul instalatiilor proiectate si dezvoltate de compania mama, precizeaza sursa.

Arad: Consilierii au aprobat cresterea pretului la energia termica

Joi, 26 Februarie 2009, ora 22:58
Arad: Consilierii au aprobat cresterea pretului la energia termica
Consilierii locali din Arad au aprobat, joi, cresterea pretului local de facturare pentru energia termica furnizata si facturata populatiei prin sistemul centralizat de la 186 lei la 207,22 lei/Gcal.

De asemenea, a fost aprobata si subventia unitara acordata din bugetul local pentru energia termica furnizata populatiei prin sistemul centralizat in valoare de 29 lei/Gcal, informeaza AmosNews.

In expunerea de motive a proiectului privind aprobarea cresterii pretului la energia termica se mentioneaza posibilitatea alocarii sumei de 2.700.000 lei din bugetul local, pentru reabilitarea termica a unui numar de aproximativ 1.000 apartamente, in anul 2009.

"Exista riscul ca aradenii sa nu mai poata plati sau sa nu mai fie de acord sa plateasca o gigacalorie aberant de mare si nejustificata, iar CET-ul, care nu a avut probleme cu debitorii, sa inceapa sa le aiba.

Aducem la cunostiinta ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari si-a manifestat dezaprobarea totala fata de acest proiect de hotarare", a declarat Vasile Arion, vicepresedintele ULALA.

In cadrul unei dezbateri publice organizate, joi, cu privire la proiectul de majorare a pretului la energia termica, mai multe persoane prezente au amenintat ca vor recurge la proteste de strada, fata de decizia de majorare a tarifului la caldura.

Guvernul da compensatii pentru energia termica de peste 44 milioane de lei

Vineri, 06 Martie 2009, ora 18:02
Guvernul da compensatii pentru energia termica de peste 44 milioane de lei
Autoritatile locale vor primi in total 112.000.000 lei pentru compensarea cresterilor neprevazute ale preturilor la combustibilii utilizati in martie pentru energia termica furnizata in sistem centralizat.

Potrivit unui Ordin al ministrului de Interne, Dan Nica, sumele sunt alocate pentru "compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili corespunzator trimestrului I al anului 2009 (transa II - martie 2009)".

Sumele vor fi transferate bugetelor locale din bugetul Ministerului Internelor, pentru furnizorii de energie termica.

Cea mai mare suma a fost alocata Capitalei - peste 44 de milioane de lei, municipiul Timisoara va primi peste 7,3 milioane de lei, Constanta (5.876.000 lei), Cluj-Napoca (4.769.000), Galati (3.932.000), Iasi (3.363.000 de lei), Oradea (3.538.000),Targu Mures (3.021.000 lei).

Romanii pierd peste 30% din energia termica

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 17:25
Romanii pierd peste 30% din energia termica
Peste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare.

Declaratia a fost facuta de catre Lucian Feodorov, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor (ANPSC), informeaza NewsIn.

"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privid eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au declarat reprezentantii ANPSC.

Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica, in functie de nevoi, duce la pierderi de peste 30 % din totalul agentului termic furnizat.

"Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.

Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri, conform ANPSC. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.

Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe...

Peste jumatate din locuintele din Romania au centrale termice

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 19:39
Peste jumatate din locuintele din Romania au centrale termice
Mai mult de 1,1 milioane de gospodarii din Romania au fost debransare de la sitemul centralizat in ultimii, una dintre principalele cauze fiind cresterea pretului la caldura.

Numarul gospodariilor cu centrale termice a ajuns la 1,5 milioane, in comparatie cu 1,4 milioane de locuinte care inca mai folosesc sistemul centralizat de incalzire, se arata intr-un comunicat al furnizorului de centrale termice Ariston Thermo Romania, remis, marti, agentiei Mediafax.

"Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incazire centralizat. (...) In anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati", se arata in comunicat.

Centralele termice proprii castiga teren in fata sistemului centralizat

Din 2010, in fiecare an s-au debransat de la sistemul centralizat aproximativ 75.000 de locuinte. De asemenea, circa 140.000 de centrale termice sunt instalate anul, 60% dintre acestea fiind destinate gospodariilor care au renuntat la sistemul de incalzire. Restrul centralelor reprezinta inlocuirea celor vechi, dar si dotarea complexelor rezidentiale noi.

Caldura s-a scumpit cu 71% in ultimii patru ani

"In...

Ponta: Sprijinim trecerea la un sistem fara subventii la energie

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:15
Ponta: Sprijinim trecerea la un sistem fara subventii la energie
Guvernul lucreaza impreuna cu primariile la mai multe variante prin care eliminarea subventiilor la energia termica sa fie efectuata treptat si cu ajutorul statului, a afirmat premierul Victor Ponta.

Oficialul considera ca ridicarea acestei subventii pentru populatie a reprezentat o masura luata mult prea brutal.

"Ministerul Administratiei si Internelor cu Ministerul Finantelor si cu reprezentantii primariilor au lucrat si lucreaza in aceasta perioada la mai multe variante de a sprijini trecerea treptata la un sistem fara subventii", a spus Ponta.

El a apreciat ca ridicarea subventiei la energia termica pentru populatie a reprezentat o masura luata mult prea brutal, iar majoritatea oraselor mari au probleme aproape insurmontabile in aceasta iarna.

Subventia la energia termica a fost eliminata de Guvern si de autoritatile locale anul trecut.
  1. Cum decurge viața bărbatului care s-a însurat cu 9 femei în același timp: ”Cel mai rău lucru sunt cheltuielile”
  2. Proprietarii de plaje din Grecia exasperați de românii care vin cu pachet: "S-a aruncat asupra lui ca un uliu și i-a vărsat sticla cu vin"
  3. Cele mai bune locuri în care să ascunzi banii în casă
  4. Amenda încasată de un mare magazin pentru că a refuzat să înlocuiască o mașină de spălat, stricată după doar patru luni de utilizare
  5. Imaginile din satelit confirmă dezastrul de pe aerodromul belarus „Ziabrovka”. Rușii îl folosesc frecvent pentru a ataca Ucraina
  6. Simona Halep a egalat-o pe Serena Williams: încă un record fantastic stabilit de româncă
  7. Oana Lis, după ce a făcut apel la donații pentru soțul Viorel, fostul primar al Capitalei: "Mi-am luat ceva hate pe internet"
  8. O româncă a vrut să meargă în Grecia, dar a rezervat din greșeală în Cipru. A realizat abia după trei luni: ”Acum avem o problemă”
  9. Bulgaria supraviețuiește turistic la Marea Neagră datorită românilor. „Sună din Germania să întrebe dacă auzim bombele în Odesa”
  10. Un român se laudă cu captura de pești din vacanța sa în Grecia. "Ce hobby cretin, chiar îți face plăcere să omori frumusețile alea?"