Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.097 secunde)

Articole despre "gaze"

Ce răspuns dă Ucraina la acuzațiile Rusiei privind ”furtul de gaz” transportat spre Republica Moldova

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 09:02
Ce răspuns dă Ucraina la acuzațiile Rusiei privind ”furtul de gaz” transportat spre Republica Moldova
Gazprom este acuzat de operatorul de transport de gaze din Ucraina (GTS) că manipulează faptele în încercarea de a-și justifica decizia de a reduce exporturile de carburanți către țările europene.

Ucraina rămâne un partener de încredere al Republicii Moldovei, iar toate volumele de gaz rusesc au fost transferate pe teritoriul țării vecine. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Operatorului Sistemului de Transport de Gaze ucrainean, răspunzând acuzației Gazprom de furt de combustibil albastru furnizat din Federația Rusă.

Serviciul de presă al Operatorului GTS asigură că toate volumele de gaz rusesc acceptate la punctul de intrare din Federația Rusă - „Suja” - pentru transportul ulterior către consumatorii din Moldova, au fost transferate integral la punctele de ieșire „Oleksiivka” și „Grebeniki”.

Potrivit declarației, informațiile privind furnizarea de combustibil albastru din Rusia către țara vecină sunt confirmate de toate documentele semnate cu participarea operatorilor vecini, în special cu Gazprom. Operatorul GTS amintește că în septembrie 2022, Moldova a introdus un revers virtual la punctele de legătură cu Ucraina, iar transportul gazului rusesc prin punctul „Grebeniki” se realizează exact în acel format.

„Amenințând cu reducerea volumului de transport către Moldova, Gazprom încearcă să priveze această țară de oportunitatea de a folosi liniile de transport de gaze ucrainene...

Scenarii de supraviețuire pentru o iarnă cu temperaturi extreme. ”Ar putea fi alimentați cu gaze doar consumatorii protejați”

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 11:59
Scenarii de supraviețuire pentru o iarnă cu temperaturi extreme. ”Ar putea fi alimentați cu gaze doar consumatorii protejați”
Experții în energie spun că gradul mare de încărcare a depozitelor cu gaze pentru la iarnă nu ne scutește de probleme dacă vremea se va răci brusc și pe perioade mari de timp. România va importa gaze iar problemele s-ar putea agrava.

”Necesarul de import zilnic la nivelul Romaniei, într-o iarnă extremă, similară iernii 2012, luând în considerare reducerea estimată a consumului de energie în această iarnă datorită prețurilor ridicate la gaze, în luna februarie 2023, ar putea aduce un nivel de consum de cca 66 mil mc/zi”, explică expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Acest lucru ar face ca necesarul de import al României să fie de 30%, respectiv să jungem în situația de a alimenta cu gaze exclusiv consumatorii protejați, arată sursa citată.

Conform legii Românești, consumatorii protejați sunt consmatorii casnici, consumatorii asimilati (spitale, cămine, creșe etc,), consumatorii esențiali și consumatorii care din motive tehnologice nu pot fi opriți.

Mitul depozitelor pline. ”România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții”

Gradul de încărcare cu gaze al depozitelor României și Europei nu contează atât de mult în cazul cunor condiții meteo extreme. Am putea fi nevoiți să importăm gaz scump pentru a acoperi necesarul de consum.

”Vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare...

Cât de mult a scăzut consumul de gaze al Europei în octombrie: ”A consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 18:13
Cât de mult a scăzut consumul de gaze al Europei în octombrie: ”A consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”
Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii, transmite Bloomberg.

Guvernele din regiune şi-au îndemnat consumatorii să îşi reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raţionalizare atunci când temperaturile vor scădea. Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantităţi de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut. Aceasta deşi sectorul producţiei de electricitate şi-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluţiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă şi ca urmare a preţurilor care au explodat, astfel că mulţi consumatori industriali mici şi-au redus operaţiunile pentru a putea supravieţui. Această diminuare a consumului de gaze a clienţilor industriali, împreună cu intrările solide de gaze lichefiate şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape pline, a ajutat la reducerea îngrijorărilor că guvernele vor fi...

Cum mai fură românii curent sau gaz în toiul crizei energetice: instalațiile clandestine făcute de "meseriași fără nicio calificare"

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 12:19
Cum mai fură românii curent sau gaz în toiul crizei energetice: instalațiile clandestine făcute de "meseriași fără nicio calificare"
Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie-octombrie 2022, sute de cazuri de consum fraudulos la gaze și curent electric.

Este vorba despre 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale şi 441 la energie electrică, iar valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al companiei, pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise către instituţiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică şi 103 pe cel de gaze naturale.

În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale şi 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale şi 339 pe segmentul de electricitate.

"De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalaţii clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică şi evident, fără nicio respectare a normelor de construcţie a instalaţiilor şi de siguranţă şi sunt executate de aşa-zişi "meseriaşi" ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale.

Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, iluzoriu, oamenii...

Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 21:31
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro
O încredere tăcută apare pe fondul întunericului crizei energetice din Europa. Prețurile gazelor naturale scad pe măsură ce rezervoarele de stocare se umplu în toate statele UE.

Dar adevăratul preț al decuplării de gazul lui Putin este unul colosal, iar think thank-ul Bruegel de la Bruxelles a calculat că valoarea totală a gazelor suplimentare stocate în UE între 1 aprilie și 31 octombrie 2022 este de 107 miliarde de euro.

Această sumă uriașă este echivalentă cu aproape dublul ajutorului total acordat de Statele Unite Ucrainei până acum, potrivit unei analize publicate de Bloomberg.

Pericolul este că factura pentru anul viitor s-ar putea dovedi și mai mare. O iarnă rece ar putea epuiza în totalitate stocarea existentă și ar putea declanșa o nouă cursă pentru a umple rezervoarele din nou, doar că de data aceasta, potențial, fără nivelul de aprovizionare de 15%-20% din Rusia.

Lovitură neașteptată pentru președintele Rusiei: Putin și-a descoperit limitele puterii sale VIDEO

Costurile uriașe și efortul de pregătire pentru iarnă arată măsura în care Europa încă plătește prețul pentru dependența sa de gazul rusesc, care a reprezentat cândva 40% din livrările Uniunii Europene; numărul este acum sub 20%.

Încercarea de a umple depozitele cu gaze înainte de iarnă a necesitat o luptă pentru a maximiza sursele alternative, din Norvegia până în Emiratele Arabe Unite, la prețuri de război.

Un calcul...

O nouă lovitură pentru Putin: Erdogan grăbește exploatarea zăcământului imens de gaze naturale al Turciei din Marea Neagră

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 07:43
O nouă lovitură pentru Putin: Erdogan grăbește exploatarea zăcământului imens de gaze naturale al Turciei din Marea Neagră
Lucrările la zăcământul de gaze din Marea Neagră al Turciei au fost accelerate, pentru a-l conecta la infrastructura naţională, a declarat sâmbătă, 12 noiembrie, preşedintele Tayyip Erdogan.

Vorbind la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu, Erdogan a declarat că forarea a 9 din cele zece puţuri din prima fază a zăcământului de gaze Sakarya, de pe fundul mării, a fost finalizată.

”Sperăm că vom începe să folosim aceste gaze anul viitor”, a spus Erdogan.

Turcia a descoperit gaze naturale în largul coastei sale de nord în 2020 şi de atunci a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (bcm).

Turcia a construit ”o bază energetică” în Sakarya şi va deveni o piaţă de referinţă pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne, a spus Erdogan.

”Ne pregătim să construim o piaţă avansată a gazelor naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se unesc pentru a forma preţuri de referinţă”, a spus preşedintele turc.

Erdogan nu a menţionat Rusia în discursul său.

În ultimele săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a repetat că un hub de gaze naturale ar putea fi înfiinţat destul de repede în Turcia, prognozând că mulţi clienţi europeni vor apărea pe o astfel de piaţă.

Profitul net al Romgaz s-a dublat în primele 9 luni ale anului. Producția de gaze a scăzut

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 10:28
Profitul net al Romgaz s-a dublat în primele 9 luni ale anului. Producția de gaze a scăzut
Producătorul de gaze Romgaz, companie de stat, şi-a dublat profitul net în primele nouă luni față de aceeași perioadă din 2021, la 2,23 miliarde lei, în timp ce cifra de afaceri a crescut de trei ori, la 10,81 miliarde lei.

”Grupul Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2022 o cifră de afaceri de 10,81 miliarde lei, în creştere 209,24%, respectiv 7,31 miliarde lei, comparativ cu cea realizată în primele nouă luni din 2021. Profitul net de 2,237 miliarde lei a fost mai mare cu 93,52%, respectiv 1,081 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior. Profitul net consolidat pe acţiune (EPS) a fost de 5,81 lei, cu 93,5% mai mare decât cel înregistrat în primele nouă luni din 2021”, arată raportul companiei.

Grupul Romgaz este format din Romgaz SA ca societate mamă şi filialele Romgaz SA - Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL şi Romgaz Black Sea Limited (fosta ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ambele deţinute în proporţie de 100% de Romgaz.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru perioada de raportare a fost de 78,34 TWh, cu aproximativ 14% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2021.

Cota de piaţă a Romgaz, estimată pentru primele nouă luni ale anului 2022, este de 50,6%, cu 5% mai mare ca cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producţia de gaze naturale realizată în primele 9 luni ale...

Cum e mai ieftină încălzirea la iarnă: cu gaz sau curent? ”Depinde foarte mult de cât scade cererea industrială”

Duminica, 09 Octombrie 2022, ora 21:30
Cum e mai ieftină încălzirea la iarnă: cu gaz sau curent? ”Depinde foarte mult de cât scade cererea industrială”
Prețul spot al gazelor a scăzut în Europa și se pare că se va menține acest trend și în perioada următoare. Poate fi o veste bună, însă, nu putem exclude ipoteza că prețul ar putea începe să crească din nou.

După ce, în urmă cu doar câteva luni, Comisia Europeană dezbătea modalități prin care statele comunitare să reducă consumul de gaz, acum se pare că problema aceasta s-ar fi rezolvat într-o mare măsură. Rămâne de văzut ce vom face dacă iarna se va dovedi extrem de rece. Pe de altă parte, tot mai mulți români iau în considerare încălzirea folosind electricitatea. Specialiștii îndeamnă însă la prudență.

Dumitru Chisăliţă, specialist în gaze naturale şi preşedintele Asociaţiei Energia
Inteligentă (AEI) și Andrei Ilaș, analist în energie şi membru fondator al Cooperativei de Energie au explicat pentru Ziare.com ce se va întâmpla cu gazul în perioada următoare.

Ce înseamnă de fapt că a scăzut prețul spot al gazului

Dumitru Chisăliță este de părere că ”în ceea ce privește această scădere a prețului, singura explicație logică- însă pot fi și alte elemente mai puțin vizibile- ar fi că în momentul de față avem de a face cu cantități mari de gaze naturale care ajung în Europa”.

”Se pare că aceste gaze nu mai au loc în depozite, acestea fiind pline și pentru că încă nu este frig afară să fie necesară o creștere a consumului, iar numărul consumatorilor...

De ce am putea fi forțați să acceptăm prețuri mari la gaze. ”Băieții deștepți din energie vor putea primi în continuare bani”

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 21:30
De ce am putea fi forțați să acceptăm prețuri mari la gaze. ”Băieții deștepți din energie vor putea primi în continuare bani”
Iarna aceasta pare a fi una complicată pentru România, iar unii furnizori de gaze se gândesc să plece de la noi. Unul dintre aceștia deja a notificat clienții că nu le vor mai fi reînoite contractele. Ar putea urma și alții. De ce se întâmplă acest lucru?

Specialiștii în energie consultați de Ziare.com spun că totul pornește de la prețurile maximale impuse de stat și că de fapt vor avea de câștigat tot ”băieții deștepți din energie”, care vor profita astfel de plecarea unor furnizori.


De ce pleacă furnizorii de gaze din România

Analistul în energie Andrei Ilaș, fondator și director operațional la Cooperativa de Energie si fondator la nrgi.ai este de părere că, ”în principiul totul pornește de la prețurile maximale pe care statul le-a impus furnizorilor, cele pe care ei pot să le transfere mai departe clienților.

Acestea sunt sub prețul pieței, iar statul nu decontează diferența aceasta dintre prețul pieței și prețul pe care l-a fixat la consumatorii finali. Cei care nu au astfel de producție, nu au de unde să aducă gazul și, practic pierd bani față de prețul real la care sunt obligați să-l cumpere, cel pe care-l transferă clienților și ce mai decontează de la stat”.

”Este un fel de situație clasică în care statul fixează prețul unui bun sub prețul de piață. Iar furnizorii nu pot livra acel bun în cantitățile așteptate, într-un mod sustenabil astfel încât să-și acopere...

Pensionar specializat în modificarea contoarelor de gaz pentru reducerea facturilor. Pedeapsa primită după ce a fost prins în flagrant

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 03:45
Pensionar specializat în modificarea contoarelor de gaz pentru reducerea facturilor. Pedeapsa primită după ce a fost prins în flagrant
Un pensionar de 70 de ani din județul Cluj a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare pentru că, în cursul anului 2019, a modificat, pentru un „client” indexul unui contor de gaz pentru reducerea facturilor.


Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat o primă sentință în dosarul unui bărbat în vârstă de 70 de ani trimis în judecată pentru complicitate la furt în formă continuată şi deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate.

Pensionarul a acuzat că, în lunile februarie și mai 2019 a modificat, la cererea unui „client”, un contor de gaz, diminuând indexul cu 300 mc. La ultima intervenție, fiind sub monitorizarea anchetatorilor, bărbatul a fost prins în flagrant. Potrivit anchetei, pensionarului i se dusese vestea în Florești (comună rezidențială de la marginea Clujului) că știe să dea înapoi contoarele.

Așa a ajuns bărbatul să fie contactat de proprietarul unui duplex, suspect în dosar, pentru a da înapoi contorul de gaz. Fiecare dintre intervenții a durat mai puțin de 10 minute, iar factura de gaz a fost redusă astfel cu 5.200 de lei.

„Intervenţia neautorizată a fost confirmată şi de reprezentantul societăţii de distribuţie gaze naturale, care a constatat că marca metrologică ce securizează capacul mecanismului înregistrator nu este aplicată de producător, pe corpul contorului...

O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 23:49
O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia
Vladimir Putin a cerut statelor din Europa să plătească cu ruble rusești petrolul și gazul importate de la Moscova, însă Occidentul nici nu a vrut să audă de așa ceva. Însă, acum o țară NATO a început să-și achite parțial livrările de gaze naturale din Rusia în ruble, conform unei declarații a ministrului Energiei din această țară, Fatih Donmez.

În următoarele luni, Turcia va crește ponderea plăților în ruble pentru gazul rusesc, a declarat ministrul pentru postul de televiziune TRT Haber, potrivit Oil Price.

La scurt timp după invazia Ucrainei, Rusia a cerut ca țările așa-zise „neprietenoase” să plătească pentru aprovizionarea cu gaz rusesc în ruble. Mai multe țări UE au refuzat și și-au văzut întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia.

O super putere mondială face o mutare neașteptată: Rusia devine principalul său furnizor de petrol

Turcia nu se află pe lista țărilor „neprietenoase”, dar atât Turcia, cât și Rusia au încercat să stimuleze comerțul bilateral în monede locale de ani de zile.

În plus, în luna august, Ankara a anunțat că și-a dublat importurile de petrol din Rusia, ajungând la aproximativ 200.000 de barili pe zi în 2022, urcând de la 98.000 de barili pe zi din aceeași perioadă din 2021.

Acum, pe 24 octombrie 2022, o analiză a Bloomberg arăta că Turcia a devenit al treilea cumpărător de petrol din Rusia (după China și India) și după ce statele UE și...

Executivul de la Berlin caută soluții pentru ca nemții să facă față creșterii prețului la gaze. Demnitar: „Nu știm dacă este tehnic posibil”

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 12:31
Executivul de la Berlin caută soluții pentru ca nemții să facă față creșterii prețului la gaze. Demnitar: „Nu știm dacă este tehnic posibil”
Planificata plată unică a Guvernului german pentru a atenua impactul creşterii preţului la gaze asupra consumatorilor ar urma să fie făcută în decembrie 2022 şi va costa Executivul aproximativ 12 miliarde de euro.

Plata, plănuită iniţial să acopere factura la gaze pe o lună, se va aplica tuturor gospodăriilor şi companiilor care consumă mai puţin de 1,5 milioane Kwh pe an şi ar urma să servească drept punte până când Guvernul introduce mecanismul de limitare a preţurilor la gaze, se arată în proiectul consultat de Reuters.

Acesta indică faptul că firmele de utilităţi vor primi fonduri rapid de la Executiv pentru a-şi gestiona nivelul lichidităţii în timpul aplicării în decembrie a derogării de la plata facturilor, dar nu este prezentat un calendar detaliat al transferului banilor.

Miercurea viitoare ar urma să fie adoptat proiectul de lege, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Sâmbătă, 22 octombrie, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, avertizase că încă nu este clar dacă mecanismul planificat din martie de limitare a preţurilor gazelor pentru consumatori şi micile companii ar putea fi devansat, din cauza dificultăţilor tehnice şi legale ce vizează accelerarea măsurii.

200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la...
  1. Dispozitivele rusești cu care patru ucraineni au reușit să ”rupă” parcările mall-urilor din România. Furau tot din mașini, fără să lase urme
  2. Fost lider din lumea interlopă a ajuns profesor de matematică la liceu. Colegii de catedră au intrat în grevă
  3. Brazilia, în stare de șoc! Ce s-a întâmplat azi noapte în cantonamentul echipei din Qatar FOTO
  4. Experiența unui român care a trecut de la Enel la Hidroelectrica, de la primul până la ultimul pas: "Vă poate fi de real folos"
  5. De ce nu ar trebui să vă spălați niciodată blugii: "Puneți-i într-o pungă etanșă înainte de a-i pune în congelator peste noapte"
  6. Țeapa luată de un român după ce a cumpărat o mașină: "Există și riscul să explodeze în trafic cu tot cu copii după noi. Vânzătorul ne-a și blocat între timp"
  7. Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi
  8. Cât a costat casa ciudată pe care un român și-a construit-o singur: "Există niște avantaje, printre care încălzirea cu vreo 20% mai eficientă"
  9. S-a demontat mitul că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi: S-a descoperit care este cantitatea necesară
  10. Arma invizibilă cu care Vladimir Putin ar putea destabiliza lumea. NATO e în alertă maximă