Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.110 secunde)

Articole despre "gazprom"

Cum este testat de Rusia noul cancelar al Germaniei. Efectele încordării armate de la granița Ucrainei

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 16:29
Comenteaza acest articol | 18 comentarii
Cum este testat de Rusia noul cancelar al Germaniei. Efectele încordării armate de la granița Ucrainei
Confuzia Rusiei asupra Ucrainei și conflictul Moscovei cu Occidentul creează diviziuni în noua coaliție de guvernare a Germaniei, fiind un test de politică externă timpurie pentru cancelarul Olaf Scholz, scrie Politico.eu.

Marți, ministrul de externe Annalena Baerbock, din partea Verzilor, partener junior de coaliție, s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru discuții care speră că vor duce la o detensionare la granița cu Ucraina, unde Rusia a a adunat aproximativ 100.000 de militari.

În timp ce Baerbock a pledat atât pentru dialogul cu Rusia, cât și pentru o linie mai strictă față de Rusia, vizita ei la Moscova este complicată de semnale contradictorii venite de la Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului și riscă să dea impresia că Berlinul poate fi o verigă slabă care poate fi folosită de Kremlin. Diviziunile din cadrul coaliției germane sunt deosebit de vizibile când vine vorba de controversatul gazoduct Nord Stream 2, pe care criticii îl numesc o „armă geopolitică” pe care Moscova ar putea-o folosi împotriva Ucrainei sau a UE și despre care SUA au spus că va fi supus sancțiunilor ample în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a primit-o, în premieră, marți, 18 ianuarie, pe noua şefă a diplomaţiei germane, pe agenda discuţiilor urmând să se afle cel mai probabil subiecte precum Nord Stream şi comasarea de trupe ruseşti...

Condițiile draconice în care Rusia livrează gaze către Republica Moldova: Gazprom poate sista livările în 48 de ore

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 10:53
Condițiile draconice în care Rusia livrează gaze către Republica Moldova: Gazprom poate sista livările în 48 de ore
După majorarea cu peste 200 de dolari (la mia de metri cubi) a prețului gazului livrat de Rusia în Republica Moldova, taberele pe scena politică de la Chișinău s-au împărțit.

Reprezentanții puterii spun că guvernarea urmărește tendințele de pe piața internațională și așteaptă ca prețurile să înregistreze un trend descendent, opoziția extraparlamentară cere președintelui Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu să meargă în Federația Rusă și să renegocieze contractul cu Gazprom.

Comentatorii politici califică criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova drept una previzibilă în condițiile în care Federația Rusă folosește gazul în calitate de instrument geopolitic pentru a-și întări influența în Europa.

„Federația Rusă joacă tare, are ca prioritate darea în exploatare Nord Streem 2, vrea garanții de sferă de influență în Ucraina și a simțit momentul oportun. Pandemia cu repercusiunile ei negative, lipsa gazelor naturale pe piața europeană, Federația Rusă profită de asta, iar Republica Moldova este prinsă în acest joc geopolitic. În tot acest context, echipa noastră nu a analizat foarte bine situația și nu a negociat cel mai bun contract pentru Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Când în Republica Moldova erau guvernări prorusești, de stânga, li s-au făcut întotdeauna concesii...

Șefii Gazprom critică Germania pentru că redirecționează gaze naturale către Ucraina: "Nu este cea mai raţională decizie"

Duminica, 26 Decembrie 2021, ora 15:03
Comenteaza acest articol | 14 comentarii
Șefii Gazprom critică Germania pentru că redirecționează gaze naturale către Ucraina: "Nu este cea mai raţională decizie"
Gigantul rus Gazprom consideră puţin ”raţională” revânzarea de către Germania a unei cantități de gaze naturale Poloniei, în plină scumpire, şi respinge acuzaţii potrivit cărora Moscova îşi limitează în mod voit livrările către Europa, relatează AFP.

”Observăm o inversare a fluxului gazelor naturale către Polonia şi, aparent, către Ucraina, de ordinul a trei-cinci milioane de metri cubi pe zi”, a anunţat într-o înregistrae video difuzată sâmbătă seara, de Crăciun, un purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

”Aceste gaze naturale provin din rezervoarele subterane ale Germaniei, rezervoare din care s-a folosit 47%. Iar iarna abia începe. Aceasta nu este cea mai raţională decizie”, afirmă el.

În opinia sa, preţul acestor livrări este ”net superior celor ale volumelor livrate de către Gazprom”.

Reprezentanţa permamentă a Poloniei la Uniunea Europeană (UE) a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin gazoductul Yamal-Europa între Rusia, Polonia şi Germnaia şi a acuzat grupul Gazprom de ”manipulare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a replicat joi, în conferinţa anuală de presă, că Gazprom nu efectuează exporturi noi prin acest gazoduct din cauza lipsei unor noi comenzi europene.

Europa Occidentală se confruntă de mai multe luni cu o scumpire nebună a preţului gazelor naturale, cauzată de mai mulţi factori - o iarnă 2020-2021 foarte friguroasă, relansarea...

Noi tensiuni între Chișinău și Gazprom. Compania rusă amenință că în 48 de ore îi sistează livrările de gaze dacă nu achită plăţile scadente

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 20:14
Noi tensiuni între Chișinău și Gazprom. Compania rusă amenință că în 48 de ore îi sistează livrările de gaze dacă nu achită plăţile scadente
Compania rusă Gazprom a anunţat luni că va sista în 48 de ore furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova dacă guvernul de la Chişinău nu achită sumele pe care s-a angajat să le plătească până pe 22 noiembrie în contul unor livrări de gaze deja efectuate, relatează Reuters şi mass-media de peste Prut.

Compania rusă este "extrem de dezamăgită" de neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligaţiilor contractuale, a transmis Gazprom, potrivit portalului deschide.md.

Reprezentantul companiei ruse, Serghei Kuprianov, a declarat la postul de televiziune "Rossia 24" că Gazprom a acceptat anterior condiţiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere "esenţială şi importantă", aceea că Republica "Moldova achită în timp plăţile curente pentru gazul livrat", precizează sursa citată.

"Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale", a avertizat reprezentantul companiei ruse.


Acord pe 5 ani cu Republica Moldova


Un contract pe cinci ani a fost semnat vineri, 29 octombrie, la Sankt Petersburg, între Republica Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare...

România a importat în 2021 cu 272% mai mult gaz din Rusia comparativ cu 2020. Este cea mai mare creștere între clienții Gazprom

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 11:47
România a importat în 2021 cu 272% mai mult gaz din Rusia comparativ cu 2020. Este cea mai mare creștere între clienții Gazprom
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara fostei URSS au crescut cu 10,4% în ritm anual, până la 158,8 miliarde metri cubi în primele zece luni ale acestui an, iar cea mai mare creştere procentuală (272,2%) s-a înregistrat în cazul livrărilor spre România, arată datele publicate luni seara, 1 noiembrie, de grupul rus.

Alte state din afara fostei URSS unde exporturile Gazprom au crescut semnificativ în primele zece luni sunt Turcia (110,4%), Serbia (101,7%) şi Germania (23,4%).

"Până la această dată, exporturile Gazprom spre o serie de ţări precum Turcia, Bulgaria, România şi Serbia au depăşit deja cantităţile de gaze livrate către aceste ţări pe întreaga perioadă a anului 2020", precizează grupul rus.

Tot în primele zece luni ale acestui an, producţia de gaze a Gazprom a crescut cu 15,8% în ritm anual, până la 422,6 miliarde metri cubi

Potrivit datelor publicate anterior, grupul rus Gazprom a exportat în 2020 spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019.

România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune

Conform acelorași date date, România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune, în condiţiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de...

Cât de grea va fi iarna 2021-2022 din cauza crizei energetice. Planurile anunțate de Gazprom pentru gazul Europei ANALIZĂ

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 16:15
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Cât de grea va fi iarna 2021-2022 din cauza crizei energetice. Planurile anunțate de Gazprom pentru gazul Europei ANALIZĂ
Dacă ar fi o iarnă normală, Europa nu ar avea probleme: stocurile se situează undeva către 80% din capacitatea lor, până la finele lui octombrie.

Este un nivel record, prea mic însă pentru ce se estimează că va urma, iar importul de GPL va fi limitat de cererea asiatică. Dar stocurile de gaz aproape că s-au topit, iar petrolul a ajuns la preţul din 2014.

Iarna europeană 2021-2022 va depinde de volumul ofertei ruseşti, crede Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică care consideră că Moscova îşi onorează contractele dar exportă mai puţin decât era cazul în 2019.

Sectorul industrial european reduce cererea de gaze naturale

Sectorul industrial european a început să reducă cererea pentru gaze naturale, după ce preţurile record au făcut combustibilul prohibitiv pentru mulţi consumatori, transmite Bloomberg.

Consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei, conform datelor firmei de consultanţă Engie EnergyScan. Deja consumul de gaz a început să scadă din septembrie, fiind cu 5% mai scăzut faţă de nivelul din 2019.

„Începem să vedem tendinţa de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda şi Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să aşteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendinţa este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va creşte“, susţine Julien Hoarau, şef la Engie...

Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 10:37
Comenteaza acest articol | 19 comentarii
Șantajul Gazprom, pe toate fronturile. Oferta primită de Republica Moldova din Kazahstan, dar retrasă la presiunile Moscovei
Republica Moldova a primit ofertă de gaze din Kazahstan, dar ea a fost retrasă la presiunea Moscovei, scrie Știri.md citându-l pe bloggerul Dumitru Ciorici.

"O echipă de negociatori din Kazahstan a încercat să abordeze reprezentanți din Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a vinde gaz în condiții favorabile. Ulterior, aceștia au fost contactați de Moscova și au dispărut. Șantajul Gazprom e pe toate fronturile", a scris Ciorici pe canalul său de Telegram.

În acest timp, miercuri, 28 octombrie, la Sankt Petersburg au avut loc noi negocieri cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale, în timp ce Energocom continuă să cumpere cantități simbolice de gaze din surse alternative, testând astfel capacitatea Republicii Moldova de a se desprinde eventual de Gazprom de care țara este total dependentă de gazul cumpărat din Rusia.

Vicepremierul Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban s-au întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele Gazprom, Alexei Miller dar pentru moment nu se știe nimic despre rezultatul discuțiilor.

Spînu precizase luni, 25 octombrie, într-o conferință de presă la Chișinău, că va discuta prețul de livrare și datoria istorică a Moldovei, de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gazprom o vrea acum stinsă în decurs de trei ani.

În timp ce la Sankt Petersburg se negocia cu Gazprom, la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Putin răspunde sancțiunilor impuse de SUA, prin Republica Moldova. Ce prevede noul contract semnat de Chișinău cu Gazprom

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 23:49
Putin răspunde sancțiunilor impuse de SUA, prin Republica Moldova. Ce prevede noul contract semnat de Chișinău cu Gazprom
Republica Moldova nu va mai plăti pentru gazul rusesc în dolari americani. Noul contract, semnat la finalul lunii octombrie de Moldovagaz și Gazprom, prevede plata în euro și în ruble rusești.

Contractul va intra în vigoare în mai 2022, potrivit Bani.md

”Este un detaliu interesant în contractul cu Gazprom, despre care autoritățile nu vorbesc. De la 1 mai 2022, potrivit contractului cu concernul rus, Republica Moldova va trece la plata gazului consumat în euro și ruble rusești”, a declarat unul din acționarii minoritari la Moldovagaz, Alexandr Petcov.

Acesta a atras atenția că, în contract, prețul gazului a fost stabilit în dolari americani.

Autoritățile nu au comentat până la momentul transmiterii știrii această informație.

Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că, din cauza sancțiunilor impuse de SUA, țara sa este nevoită să treacă la achitări în monedă națională cu partenerii săi comerciali.

”Nu am spus că dolarul și-a pierdut importanța ca monedă universală. Or, politica autorităților Statelor Unite subminează dolarul și ne-a exclus pe noi ca țară din lista statelor care acceptă dolarul”, a spus Putin.

În octombrie, Republica Moldova a fost afectată de o criză a gazelor, după ce contractul cu Gazprom a expirat, iar cantitatea de gaze a fost redusă cu 35%. Ca soluție, autoritățile de la Chișinău au cumpărat gaz de la mai multe companii străine.
Deși Gazprom...

Gazprom a semnat un acord pe 5 ani cu Republica Moldova. "Condițiile contractului sunt reciproc avantajoase"

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 22:08
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Gazprom a semnat un acord pe 5 ani cu Republica Moldova. "Condițiile contractului sunt reciproc avantajoase"
Un contract pe cinci ani a fost semnat vineri, 29 octombrie, la Sankt Petersburg, între Republica Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

„În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, potrivit Ministerului.

"Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor rusești către consumatorii din Republica Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, in condiții reciproc avantajoase, se arată într-un comunicat de presă al gigantului rus Gazprom, citat de ziarulnational.md.

În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață, scrie deschide.md.

Gazprom vrea să exporte gaze spre Europa la prețuri mai ridicate

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 09:27
Gazprom vrea să exporte gaze spre Europa la prețuri mai ridicate
Grupul rus Gazprom a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale în 2021, indicând prudenţă faţă de volumele pe care le poate livra, în condiţiile înrăutăţirii crizei energetice din Europa, transmite Bloomberg.

Consolidarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a reiterat cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Doar după reumplerea propriilor capacităţi de stocare până a finalul lui octombrie, compania va analiza potenţiala creştere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom.

Gazprom a majorat preţul orientativ pentru acest an al exporturilor sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la un interval de 295 - 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co.

Mitch Jennings, analist la Sova Capital, cu sediul în Moscova, a prezentat acelaşi interval de preţ. Revizuirea perspectivei preţurilor medii ale Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitorii companiei, indicând dividende mai ridicate.

Dar reprezentanţii Wood & Co. şi Sova Capital au spus de asemenea că Gazprom îşi menţine estimarea sa conservatoare privind livrările anual de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde metri cubi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un...

Gazprom umple rezervoare de gaze naturale pentru livrarea către Europa

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 18:36
Gazprom umple rezervoare de gaze naturale pentru livrarea către Europa
Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a transmis marţi, 9 noiembrie, că a început să umple rezervoarele de gaze naturale destinate vânzării pe piaţa europeană.

Acest lucru ar putea calma îngrijorările cu privire la penurii pe continent, odată cu apropierea iernii, relatează DPA:

Gazprom precizează într-un comunicat că a aprobat un plan de umplere cu gaze naturale a cinci instalaţii subterane, luna aceasta, şi că lucrările în acest sens au demarat.

Preşedintele rus Vladimitr Putin a dispus în octombrie, în contextul unei scumpiri puternice a energiei, în urma unor îngrijorări cu privire la penurii, o sporire a livrărilor către Austria şi Germania.

CEO-ul Gazprom Aleksei Miller anunţa atunci că acest lucru avea să fie posibil începând de la 8 noiembrie.

Gazprom este criticat puternic în Europa, unde mulţi oficiali consideră că gigantul nu s-a pregătit în mod adecvat pentru cererea europeană.

Unii oficiali acuză Rusia de faptul că a redus livrările, cu scopul de a exercita presiuni asupra Germaniei să-şi dea aprobarea finală gazoductului Nord Stream 2 de sub Marea Baltică, prin care ocoleşte mai multe linii de aprovizionare din Europa de Est.

Proiectul Nord Stream 2 a înfuriat mulţi aliaţi ai Germaniei şi alimentează temeri cu privire la faptul că Rusia ar urma să reducă aprovizionarea cu gaze naturale a unor ţări est-europene.

Moscova respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său...

Gazprom va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova. Care este cauza

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 19:32
Comenteaza acest articol | 24 comentarii
Gazprom va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova. Care este cauza
Societatea rusă Gazprom a avertizat sămbătă, 23 octombrie, Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie.

Asta dacă guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părţi sunt în impas şi din cauza preţului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, relatează mass-media de peste Prut şi agenţii internaţionale de presă.

"Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

''Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor'', a avertizat acesta. El a admis că situaţia din Republica Moldova este ''foarte complicată'', dar a estimat că ''vina revine în totalitate autorităţilor'' de la Chişinău care ''au provocat criza cu mâna lor''.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce aceste autorităţi intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

Compania rusă i-a propus părţii...

Reacția Kremlinului după acuzațiile privind manipilarea pieței europene a gazelor: ”Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 07:32
Reacția Kremlinului după acuzațiile privind manipilarea pieței europene a gazelor: ”Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve”
Grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile, a declarat marţi un oficial rus, transmite Reuters.

Ministrul de Externe adjunct,Serghei Riabkov a respins, într-un interviu acordat BBC,orice sugestie că Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.

”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm...Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.

Agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.

”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.

Un grup de parlamentari din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor, afirmând că comportamentul grupului i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieţei şi ”un efort de a presa” Europa să...

Comisia Europeană ar putea deschide o anchetă asupra Gazprom pentru creșterea prețului la gaze naturale

Sambata, 18 Septembrie 2021, ora 01:54
Comisia Europeană ar putea deschide o anchetă asupra Gazprom pentru creșterea prețului la gaze naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei, transmite Reuters.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa", se arată în scrisoare.

Reprezentanţii Gazprom nu au făcut comentarii.

Executivul comunitar a confirmat primirea scrisorii şi a anunţat că va răspunde în timp util.

Parlamentarii au suspiciuni faţă de "eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2. Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la...

Ungaria a semnat un contract pe 15 ani cu Gazprom. Ministru: "Ne va asigura securitatea energetică pe termen lung"

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 19:50
Comenteaza acest articol | 28 comentarii
Ungaria a semnat un contract pe 15 ani cu Gazprom. Ministru: "Ne va asigura securitatea energetică pe termen lung"
Ungaria a semnat luni, 27 septembrie, în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, informează MTI.

Conform acestui acord, Ungaria s-a angajat să cumpere, în fiecare an, de la Gazprom o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale timp de cel puţin zece ani, a informat Peter Szijjarto cu prilejul ceremoniei de semnare a acordului.

Szijjarto a adăugat că Ungaria va avea opţiunea de a modifica volumul achiziţiilor de gaze după primii zece ani. La rândul său, Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

Preţul este semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995, şi va contribui la "păstrarea reducerilor de preţuri la utilităţi iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană", a spus Szijjarto.

"Ungaria va începe să primească gaze naturale de la Gazprom de la 1 octombrie via TurkStream şi conductele din Europa de Sud-Est", a declarat la rândul său directorul Gazprom, Alexei Miller.

Acordul semnat luni de directorii de la Gazprom şi MVM asigură aproximativ jumătate din consumul anul de gaze naturale al...
  1. Creatură marină ciudată descoperită în Australia: ”Te întâlnești o dată în viață cu așa ceva” VIDEO
  2. Un astronom american face o descoperire neobișnuită: Pământul există într-o super bulă gigantică VIDEO
  3. Descoperire uluitoare a astronomilor: Planeta cu o formă ciudată, non-sferică VIDEO
  4. Un astronom american face dezvăluiri: NASA caută extratereștri VIDEO
  5. Un astrofizician britanic surprinde: ”Extratereștrii sunt mai avansați decât pământenii” VIDEO
  6. Fenomen neobișnuit în Extremul Orient: Nave fantomă apărute pe coasta Rusiei FOTO VIDEO
  7. Erupțiile solare pot afecta grav viața pe Pământ: Catastrofă la nivel mondial VIDEO
  8. Un satelit rusesc de 20 de tone urmează să lovească Pământul. Unde se va prăbuși LIVE VIDEO
  9. Fenomenul neobișnuit despre care lumea nu știe: Pământul își pierde din atmosferă VIDEO
  10. Secretul alinierii Marii Piramide de la Giza, descifrat: De mii de ani nu s-a știut VIDEO